Jakob Westholmi gümnaasiumi õpilased valmistasid 2015. aasta õpetajate päevaks paroodiafilmi, mille üks tegelasi oli kooli kehalise kasvatuse õpetaja ja korvpallitreener Marek Koitla. Filmis väljub Koitlat kehastav noormees tüdrukute duširuumist ja kooli koridoris liikudes annab möödaminnes laksu ühe tüdruku tagumikule. Nüüdseks päevavalgele tulnud asjaolude valguses ei erinenud selline käitumine Koitla tavalisest käitumisest.

Pikki aastaid eri vanuseklasside tüdrukute Eesti korvpallikoondise treenerina tegutsenud, spordiklubides Marcus, Audentes ja Nord tüdrukuid juhendanud ning Jakob Westholmi gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetajana töötanud Koitla peab kohtus andma vastust karmide süüdistuste kohta. Kannatanu eraelu kaitseks kinniseks kuulutatud protsess on praegu pooleli.

„Saan kinnitada, et Marek Koitla kohta on algatatud kriminaalasi, kus teda süüdistatakse karistusseadustiku paragrahv 1432 lõige 2 ja paragrahv 179 lõige 1 järgi,” teatas protsessi prokurör Arika Almann. Sama prokurör on muu hulgas süüdistajaks ka lapse väärkohtlemises süüdistatava näitleja Venno Loosaare kohtuasjas.

Mida prokuröri mainitud paragrahvid käsitlevad? Paragrahv 1432 lõige 2: „Täisealise isiku poolt noorema kui kaheksateistaastase isikuga suguühtesse astumine või muu sugulise iseloomuga teo toimepanemine, ära kasutades kannatanu sõltuvust süüdlasest või kuritarvitades saavutatud mõjuvõimu või usaldust.”

Paragrahv 179 lõige 1: „Nooremale kui neljateistaastasele isikule pornograafilise teose või selle reproduktsiooni üleandmine, näitamine või muul viisil teadvalt kättesaadavaks tegemine või sellise isiku nähes suguühendusse astumine või muul viisil teadvalt tema seksuaalne ahvatlemine.”

Seega on tegemist väga tõsiste süüdistustega. Prokurör Almann ei saa protsessi üksikasju avalikustada, kuid teada on, et kannatanu on nüüdseks juba täisealine naine, kes mängis Koitla juhendatud tüdrukute võistkonnas.

Põnev, aga ebamugav

Koitla soovis enne oma kommentaari andmist advokaadiga nõu pidada. Paraku ei õnnestunud temaga pärast enam kontakti saada.

Koitla endiste õpilastega rääkides selgub, et tema kalduvust noorte tüdrukutega lähedaseks saada teadsid paljud.

Maineka FIBA noortetreenerite programmi läbi teinud Koitla tausta uurides tuleb välja, et kohtusse jõudnud lugu pole ainus temaga seotud tume juhtum. Treeneri ja õpetaja kohatu käitumise kohta on tulnud hulk vihjeid. Mõned tema tegutsemist meenutanud inimesed on tänaseks juba ise pereemad. Mõistagi ei soovi nad sellepärast oma nime avalikkuse ette tuua, kuid nende jutt viitab kindlale mustrile.

„Kui ma käisin kuuendas klassis, siis meil vist oli juba midagi. Vahetundide ajal kutsus ta mind võimlasse, keeras ukse lukku ning musitas ja puudutas mind. Ma ei saa ütelda, et oleksin osutanud vastupanu,” meenutab Koitla endine õpilane. „Sellel hetkel tundus see põnev, samas tekitas ebamugavust ja piinlikkust.”

Alaealise tüdruku ja temast palju vanema mehe lähedane suhe näib kõrvalseisjatele kummaline. Aastate eest sellesse võrku langenud naine on tagantjärele sellele mõelnud ja leidnud ka seletuse. „Noor õpetaja, mängis hästi korvpalli… See kõik tundus õige,” selgitab ta. Vähetähtis polnud ka tählepanu. Pealegi oli Koitla oma õpilaste jaoks tähtsas rollis. „Korvpalli mõistes on ta minu sirgumisele väga palju kaasa aidanud,” lisab naine.

Korvpalliliit tahab väärkohtlemise ennetada

Eesti spordis viimasel ajal ilmsiks tulnud seksuaalse väärkohtlemise juhtumite tõttu on korvpalliliit kavandanud teatud samme. „Tulevikus on treeneri taseme saamise üheks tingimuseks vastava koolituse läbimine. Lisaks koolitame välja inimese, kelle poole saab nendes küsimustes pöörduda,” tutvustas Kuhi tulevikuplaane.

Koitla endiste õpilastega rääkides ilmneb, et tema kalduvust saada noorte tüdrukutega lähedaseks aimasid paljud. Kui kaugele ta ühe või teisega jõudis, teavad ainult asjaosalised. Oli neid, kellele ta jõudis lähemale, aga ka selliseid, kellele saatis vaid võrgutavaid sõnumeid.

„Sõnumitest sain aru, et tal on minu vastu teatud laadi huvi. See tundus põnev, aga ma ei läinud sellega väga kaasa. Hoidsin neid sõnumeid pikalt alles, et kui mul on vaja millegi jaoks tõendusmaterjali. Praegu mul neid enam pole,” räägib veel üks Koitla kunagine õpilane. „Temaga suhtlemise eest sai asju ka. Ta kirjutas vajadusel tunnist vabastusi, mul olid ka võimla võtmed.”

Mõne aasta pärast Koitla huvi selle tüdruku vastu vaibus. Treeneri tähelepanu läks uuele, nooremate tüdrukute grupile, kust kerkis esile uus silmarõõm. „Olin siis vist juba üheksandas klassis ja mõtlesin, et nojah, ma olen tema jaoks juba liiga vana, nüüd tegeleb ta nende kuuenda klassi omadega,” meenutab naine toonaseid mõtteid.

Vaimne terror

Seda, et Koitla valib välja kindlad tüdrukud, kellega ta rohkem suhtleb ja kellele tähelepanu pöörab, rääkisid mitu tema endist õpilast. Kohati oli õpetajast treeneri ja tema kasvandike läbisaamises ka vastuolusid, sugugi alati polnud ta nii-öelda hea sõber. Üks Koitlaga tihedalt suhelnud endine õpilane meenutab, et seksuaalse alatooniga asju neil polnud, kuid tegemist oli psühholoogilise terroriga. „Võib-olla ma seepärast polegi praegu korvpallur,” mõtiskleb ta.

Viidatud on ka Koitla raskele iseloomule. Kui tüdruk tegi, mida Koitla ootas, oli too väga toetav. Vastupidisel juhul oli õpilane piltlikult öeldes maha maetud. Võib-olla sellepärast eelistasidki mõned tüdrukud temaga suhet hoida. Mõnede jaoks lõppes see neiuks sirgudes, teistega püsis läbikäimine kauem. Isegi siis, kui otsest seotust enam polnud, võis temalt tulla kohatu sisuga sõnumeid. "Püsisin tema mõjuvõimus,” nendib endine hoolealune. „Ta on hästi manipuleeriv,” lisab veel üks Koitlat hästi tundev inimene.

Sugugi kõik Koitlat tundvad inimesed ei usu, et ta on teinud seadusi ja moraalseid reegleid ületavaid tegusid. "Kindel ei!" vastas üks Koitla endine õpilane küsimusele, kas ta tema juhendamisel treenides ja mängides, märkas mehe käitumises midagi kahtlast. "Ta oli väga hea treener, kes püüdis meid alati aidata." Aastaid koos Koitlaga töötanud õpetaja lisas, et pole samuti märganud, et tal oleks õpilastega keelatud suhteid. "Õpetajana sobib ta lastele väga hästi," leidis ta.

Prokurör Alamann ei saa protsessi üksikasju avalikustada, kuid teada on, et kannatanu on nüüdseks juba täisealine.

Kuid tuleme korraks tagasi loo alguses kirjeldatud paroodia juurde, kus Koitla väljub tüdrukute duširuumist. Päriselust meenutatakse samasugust juhtumit. Koitla sammus koolis töötades tüdrukute riietusruumi ja ütles, et käige kindlasti pesemas. Mõnes vestluses oli ta esitanud oma õpilastele küsimusi suhete kohta poistega.

Koitlat tundvad inimesed viitasid sellelegi, et treeningulaagreid meeldis tal korraldada peamiselt kohtades, kus sai tüdrukute kõrval olla ainus täiskasvanu. Samas meenutati sedagi, et mõned korrad kutsus ta neiud lihtsalt endaga väljasõitudele ja reisidele.

Kuigi kohtuprotsess käib, tegutseb Koitla endiselt õpetajana. Treenerina on ta viimastel aastatel veidi tagasi tõmbunud. Ta juhendab koolis treeningugruppi, kuid pole seotud ühegi vanuseklassi koondisega.

***

Prokuratuur palub kõigil, kes on veel Marek Koitla ohvriks langenud või kellel võib olla infot seksuaalse väärkohtlemise kohta, helistada Põhja prefektuuri kriminaalbüroo seksuaalkuritegude ja lastekaitse grupile telefonil 5301 9938.

Jaga
Kommentaarid