Nimelt ilmus Pekingi olümpia ametlikus infosüsteemis artikkel kümnest mängudel osalevast suurimast tulevikutähest. Sildarut seal mainitud pole, küll aga räägitakse Gust, kes olevat fenomenaalne freestyle suusataja ja tegi tegusid juba verinoorelt – võitis 16-aastaselt noorte olümpiapäevadel kulla. Sildaru samas võitis kolm aastat nooremana juba X-mängudel esikoha ja tema ankeet pole kindlasti kahvatum kui Gul. Aga noh, teinekord koduseinad aitavad. Vaatame, kuidas läheb pärisvõistlustel.

* Enne olümpiat ähvardati, et hiinlased ei valdavat võõraid keeli ja suhtlemine olevat problemaatiline. Vale puha. Vähemalt pressikeskuse restorani rahvas kõneleb perfektses inglise keeles, millel, tõsi, pole Oxfordi, vaid ameerikalik hääldus.

Toidu tellimisel pole sõnu vaja – saad kiletatud menüü ja vildika ning vead soovitud roale ringi ümber. Kõht täis, tahaks arvet maksta. Tuleb noormees, käes telekapulti meenutav vidin ja ütleb sinna midagi. Puldist kostub: „Palun rääkige siia inglise keeles.” Ütled: „We are finished” ning pult vahendab soovi hiinlasele ilmselt samuti kaunis hiina keeles. Vestlus jätkub, pult tõlgib, ei mingit muret.

* Hiina koroonareegleid peetakse hulluseks. Äsja suleti väidetavalt üks Pekingi linnaosa, sest seal avastati kaks koroonapositiivset. Paraku olla fakt tõe kriteerium. Atleedid, treenerid, taustajõud, kohtunikud ja ajakirjanikud tulid Pekingi olümpiale vabast maailmast, kus totaalseid piiranguid ei kehtestata. Tagajärg: 3103 olümpiamullis viibivast võõramaalastest andis esmaspäeval positiivse testi viis inimest. Seevastu enam kui 60 000 mänge teenindavast kohalikust, kes samuti mullis elavad, vaid üks. Ehk siis vahe on umbes sajakordne.

* Kui annad eestimaal koroonaproovi, siis tulemuste selgudes piiksub telefon ähvardavalt, et mine kae, mis vastus on, positiivne või negatiivne. Pekingi olümpial on süsteem teine. Proove tuleb anda iga päev, ent negatiivsetest tulemustest teavitama ei vaevuta. Mis tähendab, et kui telefon vait püsib, on kõik korras. Tuleb aga kõne tundmatult Hiina numbrilt, võib minna kotte pakkima, et järgmised päevad, nädalad või kuud karantiinihotellis veeta.