Kui alagrupis oli Itaalia saanud Sloveenia vastu üsna võrdses mängus siiski 3:0 võidu, siis otsustaval päeval oli mäng pikem ja igati finaalivääriline. Siiani oli Itaalia nooruslik meeskond kaotanud terve turniiri peale vaid kolm geimi – ühe Bulgaariale, ühe Tšehhile ja ühe Serbiale.

Avageimis mängisid itaallased 16:22 kaotusseisu minimaalseks – 22:23. Siis tegi aga 19-aastane Alessandro Michieletto servivea, pallima vahetatud Alen Šket põrutas ässa ja Sloveenia oligi võitnud geimi 25:22.

Teise geimi võitis Itaalia 25:20, geimi lõpus pandi püsti blokipidu (kokku geimi peale viis blokki), mille aluseks oli hea serv, lõpus just Michielettolt.

Kolmandas geimis jõudis visalt võidelnud Itaalia 12:17 seisult viigini 20:20, kuid selle vaatuse otsustasid Tonček Šterni servid. Ta lõi kaks ässa ja veel paar head pallingut ja Sloveenia võitis 25:20.

Neljandasse geimi tõi muutuse vahetusest sekkunud vasakukäeline diagonaalründaja Juri Romano. Klemen Čebulj jäi hätta servi vastuvõtul (kokku löödi talle mängu peale 7 ässa) ja Itaalia võitis 25:20.

Otsustav vaatus – kas Sloveenia kuldne põlvkond jääb jälle tiitlist ilma? Võimalik, et paljudele on see viimane võimalus, meestel ju juba vanust on, kapten Tine Urnaut on 33, keskblokeerija Alen Pajenk 35, sidemängijad Dejan Vinčić ja Gregor Ropret vastavlt 35 ja 32.

Ja lähebki nii – kaks ei jäänud kolmandata! Sterni servide toel spurditi ette 3:0, kuid Romano rünnak ja pallingud aitasid viigistada. Seisul 7:7 vasakukäeline Michieletto esmalt hanitab, seejärel paneb hullu serviseeria, sealhulgas toob pallinguga otse kolm punkti – Itaalia võidab geimi 15:11 ja mängu 3:2.
Daniele Lavia tõi võitjatele 20 ja Michieletto 17 punkti, Romano lühikese ajaga 11 (rünnak 90%). Turniiri parimaks mängijaks nimetati Itaalia sidemängija Simone Gianelli.

Sloveeniat kandis temporündaja Pajenk 16 punkti (efektiivsus +13), Sterni ja Cebulji arvele kogunes 14 punkti, kapten Urnaut sai kirja 10 silma, kuid ta plussmiinus saldo oli -1. STATISTIKA

Itaalia jaoks oli see seitsmes EM-tiitel, Sloveeniale kolmas hõbe. Aastal 2015 kaotati finaalis Prantsusmaale 0:3 ja tunamullu Serbiale 1:3.