Kes ringi astuvad?

PROFIMATŠID

Maikel Astur - Rodrigo Miag (Brasiilia)

Astur vs Miag

Raju profikaardi ankrumees Maikel Astur (28) pidas oma eelmise matši kahekordse Poola meistri ja brasiilia jiu-jitsu lilla vöö vastu. Astur tõrjus 10 mahaviimiskatset 13-st, kaitses ära kokku 3 minutit ja 49 sekundit kestnud kaks ohtlikku alistusüritust ning oli sunnitud maasvõitluses allasendites hakkama saama kokku 1 minutit ja 40 sekundit, võites matši kohtunike ühehäälse otsusega. Võimsa sisenemislooga „Eestlane olen ja eestlaseks jään“ Tallinna võitleja on karismaatiline rahva lemmik, kes on ühteaegu nii enesekindel sõumees kui ka tagasihoidlik tööloom. Ta on öelnud: „Minu siht on jõuda vabavõitluse profispordi tippu!“

Maikel Asturi uus vastane RAJU 16 peamatšis on taipoksi taustaga Brasiilia võitleja Rodrigo „KING“ Miag. Miagi viiest võidust kolm on tulnud nokaudiga, üks alistusega ja üks otsusega - kaotuspoolel on üks alistus ja kaks otsust. Tegemist on väga jäärapäise püstivõitlejaga, kes surub ja astub löögivahetustesse ning viskab käe-, jala- ja põlvelööke valangutena. Kui maadlus ei ole tema ei esimene, teine ega ka kolmas valik, siis maasvõitluse kohta on tal passis sünnijärgne kanne „Brazilian Jiu-Jitsu“ ikkagi olemas. Võitlejahing on lõuna-ameeriklasel korralik ning selle mehe peatamiseks on ainult kaks võimalust - nokaut või alistus!

Edward Walls (Soome) - Claudeci Brito (Brasiilia)

Walls vs Brito

Edward Walls (30) kukutab vastaseid ühe löögiga põrandale, kus ja kuidas vaja - kaks on läinud jalalöögist pähe, üks lähidistantsi löögivahetuses vasakhaagiga ja veel üks mahaviimist kaitstes parema haagiga. Wallsil endal on samal ajal erakordne võime tugevatest tabamustest kiiresti taastuda. Kuigi põhjanaaber on ka ise matšides aeg-ajalt põrandale sattunud, ei ole tal kaotuste nimekirjas mitte ühtegi nokauti. Ja kogemustepagas on Elevandiluurannikult pärit Soome võitlejal võimas: 11 aasta jooksul 22 profimatši, peamiselt Soome liigas CAGE ja Euroopa ühes suurimas sarjas CAGE WARRIORS. Eestlastest on Walls kohtunud 2015. aastal Kaupo Kokamägiga - amatöörmatš, mille Kokamägi võitis kohtunike otsusega, ja 2020. aastal Sten Saaremäega - profimatš, mille võitis kohtunike otsusega Walls.

Claudeci Brito (30) 14 matši hulgas pole mitte ühtegi kohtunike otsust: võitudest 4 on nokaudiga ja 2 alistusega, kaotustest 2 nokaudiga ja 2 alistusega. Brasiilia võitleja läheb alati täispanga peale välja ja ütleb eeloleva matši kohta, et ka see ei saa siin eelmistest erinema. „Olen agressiivne kutt, kel meeldib alati esiplaanil jalutada. Ning ma kavatsen lõpetada matši esimeses raundis.“ Kui igal teisel juhul võiks pidada seda tavaliseks kõvatamiseks, siis sel korral pigem mitte - üheksa võitu kümnest on Brito ära vormistanud juba esimeses raundis, sh ühe kasahhi, kelle rekord oli enne nende kohtumist 10-0.

Dmitri Ivanov - Marcelo Alfaya (USA)

Ivanov vs Alfaya

„Rajul sai see kõik alguse ja Rajuga peab see ka lõppema!“. Dmitri Ivanov (41) on raske käe ja raske jalaga emotsionaalne võitleja, mis on äärmiselt plahvatusohtlik kombinatsioon. Kinnitust sellele leiab ka tema rekordist - kuuest võidust viis on võetud nokaudiga. Läbi kogu Raju ajaloo on Ivanovi matšid olnud kindlasti oodatuimate hulgas, sest teravate elamuste pakkumisega Tartumaalt pärit võitleja just tagasi ei hoia. Oma eelmise matši pidas Ivanov 2020. aastal sarjas The League, kus saatis juba esimeses raundis põrandale Bellatori võitleja. Mitmed nägid tolles matšis favoriidina vastast, kuid nii see juba Ivanoviga on - tema vastu panustamine on üks ülimalt riskantne tegevus.

Marcelo Alfaya (45) on näinud ja katsunud vabavõitluse maailma absoluutset tippu - võidelnud endiste ja tulevaste UFC staaridega nagu Jon Fitch, Jake Ellenberger ja Aleksei Oleinik, osalenud tõsieluseariaalis The Ultimate Fighter ning pannud kokku muljetavaldava rekordi 18 võidu ja 12 kaotusega. Alfaya on brasiilias sündinud võitleja ja brasiilia jiu-jitsu must vöö, kelle võidud jagunevad võrdselt nokautide, alistuste ja kohtunike otsuste vahel ning kelle kaotused on tulnud ainult läbi nokaudi või kohtunike otsuse.

Rimantas Žvaliauskas (Leedu) - Mateusz Rybak (Poola)

Žvaliauskas vs Rybak

Rimantas Žvaliauskas (25) on viiest võidust kolm toonud koju nokaudiga ja kaks alistusega. Kohtunike otsuseni läks vaid üks kaotuspoolele jäänud matš. Mees on noor, näljane ning võtab vastaseid ette sõltumata nende võitlusstiilist või tugevustest.

Mateusz Rybak (27) - kuuest profivõidust neli läbi nokaudi ja üks alistusega; kuuest amatöörvõidust neli läbi nokaudi; kikkpoksi maailmameister amatööride arvestuses (ISKA, 2017). On üsna selge, milline saab Poola võitleja eesmärk Rajul olema - saata leedukas põrandale nii, et ta sinna ka jääks. Võit 5-1 vastase üle tõstaks Rybaki staatuse väga uude kohta.

Madis Mäeste - Amer Salameh (Itaalia)

Mäeste vs Salameh

Madis Mäeste (35) on väga intensiivne karakter. „Viikingite Marsi“ saatel enesekindlalt, kapuuts silmini peas, puuri jalutavast Mäestest õhkub energiat, mis asub vastast lämmatama juba enne matši algust. Ei ole palju võitlejaid, kellel tuleks pähe keset matši vastasega staredown’i teha - aga seda Pärnust pärit võitleja oma eelmises profimatšis tegi! Kõik see kandub üle ka Mäeste võitlusstiili - jõuline surve ning liikumissuund ainult edasi, vastasele peale. Kui ta peaks selle käigus lähidistantsi sisse jalutama, ei pelga ta ka seal tekkivaid löögivahetusi. Ja nagu juba puuri jalutamine tunda andis, on selle mehe lemmik viis matši lõpetamiseks erinevad kägistused - täpselt nii tuli ka võit tema esimeses profimatšis.

Amer Salameh (27) võtab enda võitlusstiili kokku lühidalt - „MMA!“. Siiski on püstivõitlus pigem see, mis Itaalia esindajale leiva lauale toob ja 6 cm pikkuse eelist meie mehe Mäeste ees võimendab seda veelgi. Kui profina on Salameh pidanud vaid ühe matši, siis amatöörina on tal rivis 5 võitu ja mitte ühtegi kaotust.

AMATÖÖRMATŠD

Silver Tagu - Hayfa Reda (Prantsusmaa)

Tagu vs Reda

Silver Tagu (19) on kahekordne Baltimaade meister, Leedu meister ning Eesti meister täiskasvanutes (2023) ja ka noortes (2022, 2021). Kahel korral Eestit maailmameistrivõistlustel - ühel korral noortes ja ühel korral U21 vanuseklassis - esindanud Tagu jõudis vabavõitluse juurde kreeka-rooma maadlusest. Mehe kiirus ja plahvatuslik stiil on silmale nauditavad ning vaatamata kergele kaalule lisab vürtsi ka raske käsi. Peale võidukat matši eelmisel Rajul võtab pärnakas nüüd juba ette suurema ampsu.

Hayfa Reda (20) on Prantsusmaa meister (2023), hõbe (2024) ning esindanud Prantsusmaad kahel korral ka rahvusvahelistel tiitlivõistlustel (U21). Võitluses eelistab Reda pigem löömist ning olles oma kaalukategooria kohta üsna pikk, mängib see ka hästi kokku. Samas - neli võitu seitsmest on tulnud hoopis läbi alistuste.

Ron-Andro Selter - Gianmarco Cinque (Itaalia)

Selter vs Cinque

Ron-Andro Selter (18) on noorte maailmameistrivõistluste pronks (U18: 2022). Matše on tartlane pidanud 46 - neist noorteklassis 36 (30 võitu ja 6 kaotust) ning täiskasvanutes 10 (9 võitu ja 1 kaotus). 11-aastaselt vabavõitluse treeningutega alustanud mehel on tiitleid veelgi: 4 x Eesti meister, 2 x Baltimaade meister, Iirimaa meister ja Leedu meister. Kuigi suurem osa Selteri võitudest on tulnud läbi tugeva ja tehnilise maadluse ja alistuste, on võitude rivis ka nokaute, mis tulnud täpsetest tabamustest nii kehasse kui ka pähe.

Gianmarco Cinque (19) alustas võistlemisega 2023. aasta suvel, kuid on selle aja jooksul pidanud juba 5 matši (4 võitu - nokaut, alistus ja 2 kohtunike otsust; 1 kaotus - kohtunike otsus). Cinque on puuris väga enesekindel võitleja, kelle trumbiks on kiired vahetused löömisest maadlusesse ja maadlusest löömisesse. Itaallane naudib võitlemist täiel rinnal ning tema eesmärk on jõuda välja profisporti.

Kristofer Tammeväli - Juho Suvanto (Soome)

Tammeväli vs Suvanto

Kristofer Tammeväli (19) on juunioride (U21) Euroopa meistrivõistluste hõbe 2024. Hõbedani jõudmiseks alistas Tammeväli esmalt Ukraina esinumbri (kolmnurkkägistus jalgadega), seejärel võitis kohtunike ühehäälse otsusega Ukraina teist numbrit ning finaalmatšis tuli vastu võtta kaotus (kohtunike ühehäälne otsus Rumeenia esindaja vastu). Samas tabelipooles oli võistlemas ka Tammevälja Raju-vastane Juho Suvanto, kes tol korral jäi Eesti võitlejast tahapoole. Tallinna sportlase trumbiks on maasvõitlus ning lemmikuks alistuseks kolmnurkkägistus jalgadega - võte, mis on saanud karastuse rohkem kui ühel tiitlivõistlusel.

Juho Suvanto (20) on kahekordne Soome täiskasvanute meister ja noorte maailmameistrivõistluste hõbe (2021). Täiskasvanute klassis on Suvanto rahvusvahelistel tiitlivõistlustel osalenud kolmel korral ning matšivõite kogunud neist kahel. Soome esindaja on mitmekülgne ja laia arsenaliga võitleja, kelle ainsad kaotused ongi tulnud rahvusvaheliste tiitlivõistluste ülitugevas konkurentsis.

Lisaks eelpool kirjeldatud ühisele tiitlivõistlusele on mehed „kohtunud“ ka 2023. aasta MMil, kus jäid mõlemad ühe võidu ja ühe kaotusega veerandfinaali pidama - tol korral starditi aga erinevatest tabelipooltest.

Yevnhenii Kabanets (Ukraina) - Mario Gagliardi (Itaalia)

Kabanets vs Cagliardi

Ukraina koondise võitleja sisu võib kokku võtta ühe lihtsa lausega: Kabanets (18) on valitsev noorte maailmameister! See tulemus ei ole tulnud üleöö, sest 2022. aastal oli tulemuseks hõbe ning 2021. aastal tulemuseks pronks. 2023. aasta sügisel Ukrainast sõja tõttu koos emaga lahkunud Kabanets tundis, et Tartu võiks olla tema uus kodu ja Englas spordiklubiks, kus jätkub tema teekond maailma absoluutsesse tippu. Täiskasvanute arvestuses on Kabanets tänaseks pidanud 13 matši, millest 6 Eestis oldud aja - vähem kui aasta jooksul.

Mario Gagliardi (24) on küll väiksema kogemustepagasiga, kuid siiski juba täiskasvanute klassi sportlane. Tema treener iseloomustab teda kui tagasihoidlikku ent ülimalt töökat sportlast, kelle eesmärk on jõuda välja profisporti. Kabanetsile, kes eelistab pigem löögidistantsi, paneb Gagliardi vastu korraliku pauguga kontralöögid ja survemaadluse. Riigina on itaallaste tase vabavõitluses tugev - viimastel Euroopa meistrivõistlustel saavutati täiskasvanute ja U21 vanuse koondarvestuses 7. koht.

Randel Uibo - Henri Must

Must vs Uibo

RAJU 16 kaardi ainsas Eesti vs Eesti matšis astuvad vastamisi Tallinna võitleja Henri Must (19) ja Pärnu sportlane Randel Uibo (25). Anatolii Chornobaile Raju 15 võistlusel kohtunike otsusega kaotanud Must, kelle ettevalmistusperiood jäi tol korral mõnevõrra lühikeseks ning sai viimasel hetkel räsitud ka haigestumisega, võtab Raju 16 võistlusel taaskord ette väga tugeva vastase.

Randel Uibo on MMA valitsev Eesti meister (-77,1 kg), kelle juured on maadluses - Uibol on maadluses erinevate stiilide ja vanuseklasside peale kokku 19 Eesti meistritiitlit, millest 5 on välja võideldud täiskasvanute arvestuses. Oma eelmise matši pidas Uibo möödunud aasta septembris võistlusel Xplosion Fight Series, kus pidi peale domineerivat matši algust siiski alistusega alla vanduma Soome võitlejale Joonas Rintalale.

Raju 15 näitas, et Henri Must suudab pidada ilma alla andmata väga raskeid lahinguid. Randel Uibo on kogenud võitlussportlane ja on kindel, et lahing Uiboga ei saa olema grammigi kergem.