29-aastane Talvitie sattus avariisse septembrikuus, kui kaotas 150 km/h sõidukiiruse juures auto üle kontrolli ja paiskus rajapiiretesse.

Soomlane viidi kiirabiga Riia haiglasse intensiivravi osakonda, kirjutab Iltalehti. Ringrajasõitjal tuvastati sisemine verejooks maksas ja kopsudes, ta oli murdnud 8-12 roiet ning tal avastati küünarnuki ja randmeosa luumurrud.

Talvitie tunnistab, et tal oli tegelikult õnne, sest osa auto raamist kukkus õnnetuse järel läbi istme ja jäi tema puusaluust vaid viie sentimeetri kaugusele.

„Kui see oleks kukkunud alla teisest kohast, oleks see mu puusaluu purustanud,“ ütles ringrajasõitja.

Talvitie viibis pärast avariid viis päeva Läti haiglas. Tema jaoks oli see raske aeg, sest peaaegu ükski töötaja ei rääkinud seal inglise keelt.

„Läti on võib-olla üks hullemaid riike, kus midagi juhtuda võib. Õhkkond meenutas veidi Nõukogude Liitu,“ kurtis soomlane.

Kui Talvitie viidi intensiivravi osakonnast tavapalatisse, muutus olukord tema sõnul eriti õudseks. „Mind pandi 10-ruutmeetrisesse ruumi, kus oli 4-5 inimest, kes kõik hingasid raskelt. Vahel oli kuulda korisemist.“

Samuti kurtis soomlane, et õed keelasid tal esimestel päevadel telefoni kasutamise.

„Ja kui ma telefoni sain, ei saanud ma seda muidugi eriti kasutada. Sõrmed ei liikunud hästi ja rääkida ei saanud, sest samas ruumis oli ka teisi patsiente. Nii et aeg möödus äärmiselt aeglaselt.“

Soomlasele ei jäänud Riia haiglast häid mälestusi. „Kui ma sealt ratastooliga välja sain, hakkasin aru saama, et see koht oli natuke hirmus. Õed ei rääkinud inglise keelt ja mõnel neist olid terves rivis hambad puudu.“

Pärast Soome jõudmist veetis Talvitie veidi alla nädala haiglas, kus teda ka opereeriti. Kui ta lõpuks koju pääses, tundus kõik korras olevat. Siis tuli aga uus tagasilöök.

„Olin jõudnud tund või paar kodus olla, kui aevastasin. See tekitas nii suurt valu, et tuli kutsuda kiirabi. Olin kindel, et pean uuesti haiglasse minema. Ma ei saanud hingata ja kartsin, et roided löövad kopsudesse. Ma läksin koju võib-olla natuke liiga kiiresti, kui haiglast luba anti,“ selgitas soomlane.

Nüüd, tubli kolm kuud pärast õnnetust, on Talvitie juba palju paremas seisus. Tema külg ja abaluu teevad aga endiselt haiget ning küünarnukis on närvivalu. Küünarnukki tuleb jaanuari lõpus uuesti opereerida.

Võistlusrajale plaanib Talvitie naasta juba kevadel, kui ta on operatsioonist taastunud.