Tallinnasse ei sõitnud näiteks Tomaš Satoransky, Jan Vesely, Ondrej Balvin ja Jaromir Bohacik. Võistkonna liidrid peaksid olema viimastel aastatel NBA-s mänginud tagamees Vit Krejci (Atlanta Hawks) ja kogenud äär Vojtech Hruban (Cholet). Korvi all on kõige tuntumad nimed Martin Peterka (Braunschweig) ja Martin Križ (Nymburk).

Nii Peterkal kui ka Križil on enne turniiri probleeme olnud vigastustega. 203 cm pikkune Peterka on hädas parema käe õlatraumaga, mis teeb viskamise ebamugavaks. Križ proovib mängida läbi varbavalu.

„Õlg annab veel üsna palju tunda, aga kolmapäevasel treeningul tundsin ennast juba paremini. Veel teisipäeval oli õlg tuim ja kolmapäeval pärast ärkamist samamoodi, aga mingit moodi sain õla liikuma ja trennis oli juba normaalne,“ rääkis Peterka Tšehhi korvpalliliidu kodulehele.

Sarnaselt Eestile on Tšehhil sel suvel keskmängijatega suuri muresid olnud ja nii peab Peterka põhitsentriks kehastuma, kuigi tavaliselt mängib ta äärel. Esimese vastase Eesti kohta oli tal öelda järgmist: „Neil on puudu Maik-Kalev Kotsar, kvaliteetne tsenter Vitoria Baskoniast. Seega on neil rohkem nooremaid mehi, aga koosseisus on ka Hispaania kõrgliiga mängijaid. Seega pole nad sel tasemel enam nõrgad vastased. Eesti on noor ja kiire võistkond ning kodusaal annab neile kindlasti eelise.“

Juulis Tšehhi koondise peatreeneriks saanud hispaanlane Diego Ocampo usub, et Eesti on turniiri favoriit. Lisaks Tšehhile ja Eestile mängivad Tallinnas Iisrael ja Põhja-Makedoonia. Neljast tiimist kaks paremat pääsevad Poola, kus mängitakse välja üks pilet järgmisel suvel peetavale suurele kvalifikatsiooniturniirile.

„Eesti on noor tiim, mis mängib suure energiaga, nad kaitsevad hästi ja on head viskajad. Mitmed neist mängivad Euroopas heal tasemel, seega kogemusi neil jagub ja nad on eelvalikturniiri alagrupis favoriidid,“ sõnas Ocampo.

Tšehhi lõpetas kontrollmängud ühe võidu ja nelja kaotusega. Eelmisel nädalal jäädi Brnos kõigepealt 87:101 alla Argentinale ja seejärel 73:75 Belgiale. Veel nädal varem kaotati Elevandiluurannikule 81:97 ja Portugalile 79:91, aga võideti Jordaaniat 80:79. Eesti võitis 90:73 ja 85:71 Ungarit ning kolmapäeval kaotati Soomele 80:86.

Eesti - Tšehhi kohtumine algab Tondiraba jäähallis laupäeval kell 16, pileteid müüb Piletitasku.

Tšehhi koondis eelvalikturniiril:

Vit Krejci (199 cm, Atlanta Hawks)
Ondrej Sehnal (190 cm, Nymburk)
Viktor Pulpan (191 cm, Brno)
Spencer Svejcar (193 cm, Nymburk)
Vojtech Hruban (202 cm, Cholet Basket)
Matej Svoboda (200 cm, Decin)
Tomaš Kyzlink (198 cm, Limoges)
Martin Peterka (203 cm, Braunschweig)
Šimon Puršl (205 cm, Opava)
Michal Kozak (203 cm, Zwolle)
David Böhm (206 cm, Praha USK)
Martin Križ (200 cm, Nymburk)

Ela Eesti korvpallikoondisele kaasa ja osale ennustusmängus, mida toetab alkoholivaba Saku Originaal!