Viimase Belgia - Eesti EM-valikmängu ajal võeti ETV otseülekandes jutuks Soli teist leivaisa Top Volley Cisternat ähvardavad trahvid ning visati õhku küsimus, kas see võiks ka Eesti koondist mõjutama hakata.

Soli kinnitas Delfile ja Eesti Päevalehele, et jätkab nii võitlust Itaalia liiga absurdse reegli vastu kui ka pooleli olevat tööd Eesti koondise juhendajana.

„Itaalia liiga võttis mõned aastad tagasi vastu reegli, mis peaks takistama Itaalia klubisid palkama treenereid, kellel on leping ka mõne meeste rahvuskoondisega. Trahv on [praegu] 50 000 eurot. 2023.-2024. aasta hooajaks tõstavad nad seda summat 100 000-le ning määravad klubile liigatabelisse viis miinuspunkti,“ selgitas Soli.

„Nagu te isegi aru saate, on see selge tööjõu vaba liikumise põhimõtte rikkumine ning vastuolus Euroopa liidu seadustega. Seetõttu on see rünnak treenerite vastu. Pärast mitmeid üritusi jõuda Itaalia liigaga kokkuleppele oleme otsustanud oma õigusi kaitsta õiguslikul moel.“

„Minu järgmises hooajas Eesti koondise eesotsas pole kahtlust. Olen oma valiku üle uhke ning teen endast kõik, et tõsta selle uue meeskonna võrkpalli kvaliteeti 2023. aasta Euroopa meistrivõistlusteks,“ lisas Soli.

Soli pole oma võitluses sugugi üksi. Koondise peatreeneri ametit peavad Serie A kõrvalt ka näiteks Andrea Giani (Modena Volley, Prantsusmaa koondis) ja Roberto Piazza (Milano Power Volley, Hollandi koondis).

Eesti võrkpalliliidu president Hanno Pevkur ütles eelmisel nädalal samuti, et Soli jätkamine Eesti koondise tüüri juures pole ohus. „Olen seda Fabioga korduvalt arutanud. Olen sügavalt seda meelt, et peatreener, eriti väiksematel riikidel, peaks olema ka hooaja sees aktiivne. Arvan, et sellest on lõpuks võita ka Itaalia klubil, sest peatreener saab ikkagi rahvuskoondise kogemuse ja natuke teistmoodi vaate, kuidas töötada tingimustes, kus tema sisuliselt mängijaid valida ei saa. See on Itaalia liiga siseasi. Meie hetkel sellega midagi tegema ei pea. Ootame arenguid,“ rääkis Pevkur.