Tänapäeval on peamisteks valude ja lihaspingete põhjuseks sundasendid, aga ka nõrgad lihased ja vähene liikumine. Maailma statistika järgi esineb selja- ja kaelavalusid ligi 80 protsendil inimestel. Parim asend sundasendist tekkinud vaevuste vältimiseks on järgmine asend.

Füsioterapeut Taavi Metsma kinnitab igapäevatööle toetudes, et enamik nendest valudest ei ole pikaajalised ega põhjusta inimestele suuri ja püsivaid tervisemuresid. Metsma soovitab, et valu võiks võtta kui märguannet, et kehas on probleem, mis vajab parandamist või muutmist, et ei tekiks kroonilisi kaebuseid ega strukturaalseid muutusi.

"Valu on sümptom, mida võib olla vajadus alguses leevendada ja alles siis saab tegeleda algpõhjusega. Ennast tuleb jälgida ja kui probleem läheb hullemaks, siis peab kindlasti konsulteerima arsti või füsioterapeudiga. Akuutses faasis tuleb anda probleemsele kohale pigem rahu. Hiljem on hea näiteks manuaalteraapia võtetega piirkond üle vaadata ja küsida soovituseks taastavaid harjutusi, mida kodus teha."

Aga mida peaks tervisesportlane tegema, kui tal tekib seljavalu või kael kange? Kas treenimine tuleks katkestada või mitte? Millal peaks pöörduma abi saamiseks spetsialisti poole ja kelle poole erineva seljavaevuse puhul suunduda? Neile küsimustele annabki vastused füsioterapeut Taavi Metsma 9. novembri õhtul Tallinna Ülikooli avatud e-loengus "Selg valutab ja kael kange".

Kuulaja saab ülevaate kaela- ja õlavöötmes esinevate lihaspingete ja valude põhjustest. Füsioterapeut annab soovitusi, mida teha akuutse valu ja kuidas käituda krooniliseks muutunud valu korral. Loengus käsitletakse skeletilihaskonna eripärasid, tuues esile, kuidas mõjutavad erinevad kehahoiakud kaela ja selga. Loengus osaleja saab ülevaate selja- ja kaelavalu ümbritsevast teaduspõhistest lähenemistest. Lektor murrab levinud müüte valu ja selle raviga kaasnevast ning selgitab, kuidas oleks kõige targem valu liigitada ja ravida. Arutletakse, kuna ja millise spetsialisti juurde vajadusel pöörduda ning milliseid koduseid ravivõimalusi kergemate valu leevendamiseks kasutada.

Füsioterapeut Taavi Metsma töötab Põhja-Eesti Regionaalhaigla Ortopeedia osakonnas ja Sportomedicas füsioterapeudina, Intensive PT personaaltreenerite programmis õppejõuna ja erafirmas Fysioviis koolitajana. Tartu Ülikoolis on ta omandanud terviseteaduste magistri füsioteraapias ja enne seda lõpetanud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis füsioteraapia eriala. Lisaks on Metsma omandanud Tartu Ülikooli Pärnu Kolledžis abivahendi spetsialisti kutse ja riikliku rehabilitatsioonispetsialisti täienduse ning läbinud mitmeid erialaseid koolitusi. Igapäevatöös tegeleb ta peamiselt koolitamise või juhendamisega ning akuutsete trauma- ning kroonilise valu patsientidega.

"Treeni teadlikult" loengusarja loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti, sel aastal viiruse leviku takistamiseks ainult veebiloenguna. Loengud algavad pärast tööd kell 18 ja kestavad ligikaudu poolteist tundi. Osalustasu 10€ (esitatud arve alusel).

Loengusarjas lisaks jäänud pidada veel viis loengut. Need on:

  • 16.11 Treeningmahu orientiirid ning intensiivsuse määratlemine jõutreeningutel. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner
  • 23.11 Uni ja toitumine – (lektor täpsustub)
  • 30.11 COVID-19 läbipõdenuna taas sportimas. Spordiarst dr Pii Metsavas
  • 07.12 „Mitme näoga“ probleemi peavalu põhjused, ennetused ja ravi. Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo
  • 14.12 Mis on lümfiteraapia ja kompressioonravi? Füsioterapeut Anastassia Šipilova

Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult. Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga.