Kehalist treeningut peetakse üldiselt und soodustavaks tegevuseks. Kuid Eesti uneliitu vedava doktor Sõõru sõnul ei ole une kvaliteet treeningutest hoolimata sageli siiski hea kuni unehäireteni välja. Regulaarne treenimine pikendab eluiga ja vähendab südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja teatud vähivormide riski. Treening võib samuti vähendada ärevuse ja depressiooni riski ning parandada unekvaliteeti.

Sageli osutub uni heaks ravivõtteks, mida kasutada erinevatest treeningutest taastumiseks. "Uni ja sport on õigesti tarvitades loomulikud tervist ja nooruslikkust alahoidvad "ravimid". Tervislikuks sportimiseks on oluline hinnata enda uneärkveloleku tüüpi," selgitab unearst.

Aga miks on uni sportlaste jaoks oluline? Kuidas uni mõjutab sportlikku sooritust? Miks on sportlaste uni erinev? Neile küsimustele annab vastused unemeditsiini Sõõru 23. novembri õhtul Tallinna ülikooli avatud e-loengus "Medali kaks külge une ja tervisespordi kontekstis".

Kuulaja saab ülevaate ka unehäiretest. Lühiajaline unetus on kõige sagedasem uneprobleem igas vanuses inimestel, näiteks seoses stressiga. Unehäired võivad aga kesta ka pikemat aega, häirides nii päevast toimetulekut kui ka üldist tervist. Samas une häiritust ei pruugi unehäirete all kannataja ise tajuda. Loengus räägitakse ka ajavahesündroomist ehk jetlag'ist. Loengul käsitletakse teemasid, mis mõjutavad (harrastus)sportlase und ning nende mehhanismide mõjutamise võimalustest. Hea une saavutamist käsitletakse loengus kui medalit, millel on kaks külge.

Kopsuarst ja unemeditsiini ekspert Erve Sõõru on lõpetanud Tartu ülikooli arstiteaduskonna ravi ja spordimeditsiini eriala ning spetsialiseerus kopsuarstiks. Unearsti ja unemeditsiini eksperdi staatuse omandas Sõõru Euroopa uneuurijate seltsis. Ta on Eesti unemeditsiini seltsi asutajaliige ja juhatuse liige, Eesti uneliidu juhatuse liige. 2019. a kaitses doktoritöö "Teadus- ja arendustöötajate une ja töökorralduse ebakõlad ning uneuuringute personaliseerimine".

"Treeni teadlikult" loengusarja loengud toimuvad detsembrini teisipäevaõhtuti, sel aastal viiruse leviku takistamiseks ainult veebiloenguna. Loengud algavad pärast tööd kell 18 ja kestavad on ligikaudu 1,5 tundi. Osalustasu on 10 eurot (esitatud arve alusel).

Registreerida saab ühele või mitmele loengule. Loengusarjas on lisaks veel kolm loengut. Need on:

  • 30.11 COVID-19 läbipõdenuna taas sportimas. Spordiarst dr Pii Metsavas
  • 07.12 "Mitme näoga" probleemi peavalu põhjused, ennetused ja ravi. Neuroloogiakeskuse juhataja dr Toomas Toomsoo
  • 14.12 Mis on lümfiteraapia ja kompressioonravi? Füsioterapeut Anastassia Šipilova


Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult. Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga.