Suurem töö on juba tehtud ja seega ei morjenda maratonimehi ka tõik, et enne võistlust lubatakse neil joosta vaid 1,4 kilomeetrisel ringil. Vaimselt läheb see üksluiseks, aga palju paremaks pole võimalik nagunii nädalaga minna. Mõlemad hindasid oma vormi heaks.

Kuumuse ja niiskuse tõttu Sapporos imeaegu ei joosta ja seega on koht olulisem kui aeg. Nurme sõnul oleks õnnestumine 30 sekka tulek.

Nii Nurme kui ka Fosti jaoks on tähtis ka omavaheline duell.

"Kui mind ja Romani võrrelda, on mul eeldused kiiremaks jooksuks," ütles Nurme Eesti ajakirjanikele. "Minu jaoks oleks ebaõnnestumine, kui Romanile alla jään."

Fostil oli koondisekaaslasele kiirelt vastus olemas. "Muidugi, Rio olümpial Tiidrek kaotas mulle, see on nüüd vaja tasa teha," märkis ta.

Nurme sõnul oli ta Rios veel maratonijooksus algaja, sest oli sellele toona keskendunud vaid üheksa kuud. Nüüd on ta juba oluliselt kogenum. "Tahan Romani võita. Väga!"

Nurme isiklik rekord on eelmisel aastal Sevillas joostud 2:10.02, Fosti tippmark 2:10.46 sündis tänavu aprillis Ampugnanos (Itaalia).

Nurmet ja Fostit aitab Sapporos kolmeliikmeline tiim. Kaasas on Nurme treener Mark Misch, Fostile nõu jagav endine maratonijooksja Toomas Tarm ja kauaaegse Tartu Rocki korvpallitiimi füsioterapeudina tuntud Peeter Nigol.

"Kõik keskenduvad meile, aga on olemas ka inimesed, kes on selleks, et me hästi jookseksime, oma elu pannud. Minu jaoks on suur kingitus, et Eesti olümpiakomitee leidis võimaluse nad meile Sapporosse appi tuua. See annab meile ideaalsed tingimused jooksus oma parim anda," rääkis Nurme.

***

Fosti tuli olümpiale erilise soenguga ja demonstreeris seda lahkelt ka fotograafidele. "Lasin kuumaverelistel keenialastel endale olümpiarõngad pähe lõigata," selgitas ta. Kohe näha, et tulemas on ikkagi elu üks olulisemaid võistlusi!

Roman Fosti olümpiasoeng.