Ainsa jaapanlasena meeste võistlusele pääsenud Nakamura (19) võitis eelmisel aastal Tallinnas Simple Sessioni. 36-aastane Dhers on Simple Sessioni poodiumil seisnud viiel korral ning võitnud kuus kuldmedalit Dew Tourilt, viis kulda ja ühe pronksi X-Mängudelt ja kulla Pan America mängudelt.

Austraallane Martin seisis Simple Sessioni poodiumil 2014. aastal. Eestis on võistelnud ka naiste kvalifikatsiooni võitja Hannah Roberts (USA), eelvõistluse kaheksas naine Minato Oike (Jaapan) ning meestest veel Irek Rizajev (Venemaa) ja Kenneth Tencio Esquivel (Costa Rica). Tallinn on tuttav paik ka olümpiavõistluse ametlikule päevajuhile Darryl Naule ning mitmele kohtunikule, kes tulevad ka 20.-21. augustil Koplis Põhjala tehases toimuvale Simple Street Sessionile.

Tänane BMX freestyle'i kvalifikatsioon (ametlikult Seeding) otsustas vaid homse finaali stardijärjestuse. Medalitele saavad heidelda kõik täna areenil käinud mehed ja naised.

Delfi püüdis pärast eelvõistlust kinni Daniel Dhersi, kellega oleme Tallinnas juttu ajanud varemgi. Vaata näiteks videot siit! Vanameister oli tuttavat nägu nähes väga üllatunud ning avaldas, et plaanib juba paari kuu pärast taas Eestisse tulla. Ühtlasi peab ta Tallinna külje all asuvat "Spot of Tallinn" ekstreemspordikeskust parimaks treeningpargiks Euroopas.

Dhers tõdes, et jäi oma tänase etteastega väga rahule, kuid homseks on tal veel piisavalt trikke varuks. "Tegin umbes 60-70 protsenti oma trikkidest. On veel hulk asju, mida ma homme võiks teha. Ma valmistusin olümpiaks kõvasti. See ei ole minu jaoks mingi suvaline võistlus. Tulin siia andma oma parimat," sõnas ta.

Eelvõistluse tulemused

Mehed:

Naised:

Daniel, palun kirjelda oma tundeid pärast esimest ja teist sõitu. Ma nägin seal ainult suurt naeratust.

Mul on lihtsalt nii hea meel olümpiamängudel olla. Ma ei oleks kunagi arvanud, et ma seda oma sportlaskarjääri jooksul teha saan. Olen super elevil selle pärast, mida see sellele spordialale tähendab - see aitab meil ainult kasvada. Sellepärast ma naeratasingi. Tean, et kogu Venezuela vaatab - nad on mind tohutult toetanud. Ma tegelen väga teistsuguse spordiga. Ma ei mängi jalgpalli ega pesapalli, mis on kuulsad spordialad. Ma sõidab BMX freestyle'i. Olen siin, kõige suuremal sõul!

Nutsid ka natuke?

Ma ei ole veel nutnud, aga ma tean, et see potentsiaal on olemas. Eks me näe homme, kui kõik on tehtud. Väga emotsionaalne on siin olla küll! Mida see mulle, mu perele ja riigile tähendab... Eriti peale eelmisel aastal maailmas juhtunut. Ma tean, kui tähtis see on. Üritan jääda rahulikuks, lasta seriinil kehasse voolata. Ilmselt nutame pärast homseid sõite, naerame, teeme kõike....

Kas sa oled saanud aega mõelda kõigele sellele, mida sa BMX-i kogukonna jaoks oled teinud ja kuhu te tänaseks välja olete jõudnud?

Ma pole sellele väga palju mõelnud. Aga ma nägin kümne aasta tagust videot, milles küsiti minult, mida ma taga ajan. Ma ütlesin "kestvust". See postitati eile ja ma mõtlesin: "Kuule, ma saavutasingi selle!" Sellest on kümme aastat möödas ja juba siis olin ma 13 aastat rattaga sõitnud. Võitsin oma esimese profivõistluse 2005. aastal. On 2021 ja ma olen ikka siin, annan neile lahingut. Jah, ma olen rahul, et ma selle pikaealisuse saavutasin. Tean, et see pole veel läbi.
Tokyo olümpia BMX Freestyle'i park.

Jäid sa oma tänaste sõitudega rahule?

Olen väga rahul. Näen veel potentsiaali arenguks, mis on alati hea. Nägin oma kaasvõistlejaid ja seda, mida nad teevad. Nende trikke teades on mul natuke parem oma strateegiat planeerida. Tean, et see on nende jaoks sama - nad ei ürita tulega võidelda. Aga me oleme siin, olümpiamängudel, kus pole ruumi end tagasi hoida. All in - las parim mees võidab!

Kas sa läksid täna all in või on sul veel trikke varrukas peidus?

Ei, täna ma ei läinud all in. Tegin umbes 60-70 protsenti oma trikkidest. On veel hulk asju, mida ma homme võiks teha. Valmistusin olümpiaks kõvasti. See ei ole minu jaoks mingi suvaline võistlus. Tulin siia andma oma parimat. Kui hoian oma sõidu stabiilsena, võin kõik oma asjad ära teha.

Mis sa sellest pargist ja siinsetest tingimustest arvad?

Park on okei. Ma pole selle suur fänn. Torude paigaldamine (horisontaalsed torud obstaaklite peal - toim) oli suru viga. Neid on nii hüppesse minnes kui ka maandudes. See on minu jaoks lubamatu. Ma ei arva, et kõik asjad on seal, kus nad peaksid olema. Spine on okei, aga torud teevad selle imelikuks. Keskmine box on hea ja taskud (pockets) meeldivad mulle ka. Esimesel päeval oli raske kõigi detailidega harjuda, aga nüüdseks oleme kohanenud. Loodan, et järgmisel olümpial pannakse nendele detailidele rohkem tähelepanu, sest no kuulge, see on ikkagi ju olümpia!
Tokyo elanikud BMX-i võistlust eemalt silla pealt piilumas.

Seega Simple Sessioni park sobib sulle paremini?

Simple Sessioni pargid on hoopis teistsugused. Nad on lihtsalt väga unikaalsed. Nad on ehitatud teistsuguse sõidustiili jaoks. Ma naudin Simple Sessioni parke alati väga. Igal pargil on omad detailid. Simple Sessioni unikaalsus peitub selles, et see sobib igasuguse stiili jaoks. See park siin soosib rohkem teatud stiili. Sellepärast on mul tunne, et... No kuulge, kutid, nende asjadega panite nüüd küll mööda!

Kui vägev on teadmine, et sa võid homme olümpiamedali võita?

See on teatud mõttes hullumeelne, et me võitleme siin olümpiakulla peale. Ma kindlasti annan edast kõik. Oleme juba siin. Mul on olnud pikk karjäär. Oleks imeline, kui see siin ei lõppeks, sest ma tahan ka 2024. aasta olümpiale jõuda, aga olümpiamedal on veel ainus, mida ma kunagi pole saavutanud. Dew Tour, X-Mängud... Peaaegu kõik asjad olen ära võitnud või medaliga lõpetanud. Tahan seda ka siin teha. See on viimane asi minu soovide nimekirjas.
Daniel Dhers 2019. aasta Simple Sessionil.

Kas me näeme sind varsti Eestis?

Üritan sinna juba kahe-kolme kuu pärast tulla. Naudin Eestit isegi siis, kui Simple Sessionit parasjagu ei toimu. Mulle meeldib Tallinn, väike hubane linn. Veedan Eesti inimestega alati lahedalt aega. Naudin kogu seda kultuuri! See on mu lemmik riik Euroopas. Sellepärast käin ma seal tihti, kolm kuni viis korda aastas. Eelmisel aastal kahjuks ei saanud, aga iga kord, kui ma võistluselt võistlusele sõidan, üritan Eestist läbi käia. Spot of Tallinn on minu arust parim park Euroopas. See on lihtsalt logistiliselt imeline - võin peatuda kesklinnas ja olla kümne minutiga ühes Euroopa parimas pargis. Võin käia baarides, kõik on jalutuskäigu kaugusel. Üks mu parimaid sõpru elab seal, ta on ka Venezuelast pärit.

Kuidas sa end ilma publikuta üles kütad? Ilma koroonapandeemiata võinuks siin tribüünidel olla hoopis teistsugune atmosfäär.

Lõppude lõpuks tulin ma siia spetsiifilist ülesannet täitma. Tulin siia sõitma oma parimat. Olgu publik või mitte, sadagu vihma või paistku päike.. Ma tulin siia eesmärgiga. Muidugi oleks hea, kui meil publik oleks, sest ma tean kui emotsionaalseks see üritus võiks minna, aga tõsiselt, ma tulin siia tegema vaid ühte asja. Ma tean, et inimesed vaatavad meid telekast. Tuleb lihtsalt rohkem keskenduda ja end ise elevile ajada. Ma tean, et olen selleks võimeline. Kui sa hea triki maandud, siis on juba tunne: "Olgu, paneme edasi!" Just nii ma täna hästi sõitsingi.