Advokaadibüroo NOVE advokaat Parind, kes avalikes spordivaidlustes esindanud nii käsipalliklubi HC Tallinn juhti Risto Leppa kui ka vehklejat Katrina Lehist, tõi eilses arvamusloos välja mitmeid kitsaskohti, mis talle loodava spordikohtu eelnõu ja alusdokumentidega tutvudes silma jäid.

Tegemist on materjalidega, mida avalikult veel üleval ei ole, kuid mis on saadetud tutvumiseks ja parandusettepanekute tegemiseks EOK liikmetele ja täitevkomiteele.

11. oktoobril, mil valitakse EOK presidenti, on EOK täiskogu istungi päevakorras ka Eesti spordieetika reeglite, Eesti spordikohtu menetluse korra ning EOK spordieetika distsiplinaarkolleegiumi menetluse korra vastuvõtmine.

„EOK täiskogule saadetud spordikohtu loomisega seotud dokumentide pakett on paraku veripunaselt toores, paiguti isegi põhiseadusega vastuolus. Eelnõu tänasel kujul „ärakoputamine“ oleks juriidiline fopaa ja tooks vajaduse teha kogu süsteemile esimese asjana kapitaalremont,“ ütleb Parind arvamusloos.

„Sisu kõrval saanuks parem olla ka protsess. Kaasamata jäeti EOK sportlaskomisjon, ehkki loodavad reeglid määravad ära, kus ja kuidas saavad sportlased oma õigusi kaitsta. Sellises ettevõtmises peaks sportlaste hääl ära kuulatud olema. Hea praktika olnuks kaasata ka laiemat avalikkust. Nimelt, EOK riigi spordi katusorganisatsioonina toimib de facto avaliku asutusena ja see eeldaks põhimõtteliste muudatuste puhul suuremat läbipaistvust. See võib olla tempot mõnevõrra aeglustav ja isegi tüütu, kuid lõppastmes siiski vajalik ja õigustatud.“

Koos arvamuslooga saatis Parind ka pressiteate, milles võtab sõna EOK sportlaskomisjoni esimees ja Rio de Janeiro olümpiapronks Allar Raja, kes soovitab „taasalgatada sisuline arutelu ja töötuba, et põhjalikult hinnata spordikohtu reegleid ning nende potentsiaalset mõju osapooltele.“

Tugev algus on tehtud, kuid säärast suure kaaluga dokumenti ei tohiks kiirustades vastu võtta,“ leiab Raja.

Mart Parind, kelle palvel ja miks te need dokumendid läbi töötasite?

Praegu töötasin ma need läbi puhtalt isiklikust professionaalsest huvist. Paar kuud, kui mitte juba pool aastat tagasi hindasin ma ühe Eesti spordialaliidu palvel spordikohtu loomise eelnõu esimest versiooni, mis oli oluliselt ahtakesem. Kui nüüd EOK liikmetele esitati see lõppversioon, mis läheb ka täiskogule hääletamisele, siis need materjalid lihtsalt jõudsid minuni. Võtsin need uuesti pureda isiklikust huvist.

*Pealkirja muudetud kell 12.54. Mart Parind täpsustas, et esialgne pealkiri „Spordikohut kritiseerinud Parind tutvus selle alusdokumentidega saladuseks jääva alaliidu palvel“ on eksitav, kuna jätab mulje, nagu oleks ta dokumentidega tutvunud vaid tema poole pöördunud alaliidu palvel, kuigi teinuks seda enda sõnul ka ilma pöördumiseta, sest spordikohtu loomisest oli ta teadlik ka varem.