Laupäeva varahommikul kukkus Rehemaa tähistamata testinõlva äärest alla rutiinse suuskade proovimise käigus. Testinõlva pidurdusala oli ilmastikuolude tõttu jäine ja pidurdusala lõpp korraldajatel aiaga tähistamata. Pidurdusala lõppes kahe meetri kõrguse järsakuga, kust Rehemaa õnnetult alla kukkus ja selgroo üht lüli vigastas.

Rehemaale osutati kohe arstiabi ja ta toimetati haiglasse parimate Norra arstide hoole alla, kus pärastlõunal ootab teda ees ka operatsioon. Esialgse info kohaselt ei ole Rehemaa liikumisvõime kahjustada saanud ja pärast operatsiooni ootab teda ees kaks-kolm kuud taastusravi, seejärel saab ta taas jätkata oma lemmikalal – murdmaasuusatamisega.

Laupäeva hilisõhtul teatas Eesti suusaliit, et Rehemaale tehtud operatsioon kulges arstide hinnangul edukalt. „Nüüd algab taastumise protsess. Aivari enda sõnul on tunne märkimisväärselt parem, kui oli hommikul ja jalad liiguvad kenasti. Edasine tegevuskava (sh Eestisse reisimise aeg) selgub lähipäevil ja lähtub arstide soovitustest ning üldisest taastumise protsessist,“ teatas Eesti suusaliidu tegevjuht Kristjan Koll pressiteate vahendusel.

Koll võtab ajutiselt üle ka Eesti suusakoondise juhi ametikoha. „See oli ikka pigem õnnelik õnnetus, sest mees oli teadvusel ja jalad liiguvad kenasti,“ rääkis Koll Delfile. „Ta sai kohe aru, et asjad liiga hästi pole, aga kohapeal osutati korraldajate poolt väga kiiresti meditsiiniabi ning kiirabi jõudis ka kähku kohale.“

Kolli sõnul märkas juhtunut esimesena ilmselt teine Eesti koondise hooldemees. Hiljem toimetati Rehemaa kanderaamil kiirabiautosse ja juba täna pärastlõunal toimub lõikus.

Õnnetuspaik

Ajalehes VG kommenteeris juhtunut MK-etapi tegevjuht Kristin Mürer Stemland, öeldes, et neil pole praegu õnnetuse kohta väga palju informatsiooni: „Teeme alles selgeks, mis juhtus. Meie fookus on seni olnud selle inimese aitamisel, keda see puudutab, ja tagamisel, et temaga oleks kõik hästi. Pärast võistlust vaatame edasi.“

Esialgu ei osanud Stemland ka öelda, kas see õnnetuspaik oli liiga halvasti markeeritud.

„Olukord on väga halb. Loodan, et temaga saab kõik korda,“ ütles VG-le Kaidy Kaasiku, kes tänasest 20 km jälitussõidust osa ei võtnud.

Aivar Rehemaa