Loe ka eelmist kahte Jõujoonte artiklit:

TASE I: OLEME VÕIMELISED VÄHEMALT FINAALI JÕUDMA

1. Prantsusmaa (⬆1)

Prantslased ei ole küll näidanud päris nii head mängu, kui neilt oleks oodanud, ent kaks võitu on siiski kirjas ning alagrupi esikoht terendamas. Esikohale tõusevad nad seekord ka meie tabelis.

2. Hispaania (⬆1)

Hispaania oli küll Iraaniga püstihädas, ent suutis lõpuks napi 1:0 võiduni jõuda. Seda MM-i on seni ilmestanud mitmed jalgpalli mõistes väiksemad riigid, kes on suutnud visa kaitsetööga suurtele probleeme valmistada - nüüd aga jäävadki sõelale need, kes suudavad suurest kaitsemüürist üle olla ning oma võidud siiski kätte saada. Hispaania on olnud üks neist.

3. Brasiilia (⬇2)

Kui pärast esimest mängu võis arvata, et Brasiilia ründeprobleemid olid juhuslikud, siis teine mäng näitas, et midagi on tõesti natuke paigast ära. Neymar paistis rohkem silma teesklemise ja bravuuritsemisega kui väravate löömisega.

4. Belgia (⬆2)

Avamängus Panama põrmustanud belglased jätkasid oma teekonda väravaterohke 5:2 võiduga Tuneesia üle. Väravalukud on lahti murtud, nüüd on aga küsimärk vaid Romelu Lukaku tervise kohal - kas play-off mängudeks on mees terve?

5. Horvaatia (⬆3)

Horvaatia tegi ülivõimsa avalduse, purustades Argentina lausa 3:0. Argentiinlaste seis on küll nadi, aga tasub kiita ka horvaate, kes tegid lausa suurepärase esituse.

6. Saksamaa (⬇2)

Avamängus Mehhikole kaotanud sakslased olid tõsiselt hädas ka Rootsiga ning vaid Toni Kroosi suurepärane viimase minuti löök päästis nad väljakukkumise äärele langemisest. Sakslased said võidu kätte, aga aktsiad paratamatult langesid.

7. Inglismaa (⬆2)

Inglased jätkasid pärast rasket 2:1 võitu Tuneesia üle lausa suurepäraselt, lömastades Panama 6:1. Panamalased ei saa olla küll mingisuguseks eriliseks mõõdupuuks, aga Inglismaa tegi sellest hoolimata rünnakul võimsa esituse.

8. Kolumbia (⬆3)

Pärast esimeses voorus kümnekesi saadud kaotust Jaapanilt vastati võimsalt, lüües ellujäämismängus Poolat lausa 3:0. Kui James Rodriguez, Falcao, Juan Cuadrado ja teised mängivad samamoodi, võib kolumblasi oodata pikk turniir.

TASE II: KEEGI MEIST VÕIB POOLFINAALI JÕUDA

9. Portugal (⬇4)

Portugallased said Maroko vastu Cristiano Ronaldo järjekordsest tabamusest kirja küll 1:0 võidu, ent mängupildi poolest nad millegagi uhkeldada ei saa. Maroko oli platsil selle järgi parem meeskond ning suurte vastu võib selliselt raskeks minna.

10. Šveits (⬆2)

Serbiat 2:1 võitnud Šveitsist sai selle MM-i esimene meeskond, kes suutnud kaotusseisust võita. Avavooru viik Brasiiliaga tagab šveitslastele viimase alagrupivooru eel väga soodsa seisu ning alagrupivõitki tundub juba päris reaalne.

11. Uruguay (⬇1)

Teine võit, teised puhtad paberid kaitses, aga Uruguayst oleksid ilmselt ka nemad ise pisut enamat lootnud. Samade saudiaraablaste vastu, kellele Venemaa probleemideta viis väravat lõi, suutsid uruguaylased vaid ühe palli võrku saata ning sedagi standardolukorrast. Tänane matš Venemaaga näitab juba paremini, kas Uruguay uinutab konkurente või ongi natuke rütmist väljas.

12. Argentina (⬇5) - suurim langeja!

Oh, Argentina... Selle MM-i seni üks suuremaid jututeemasid on olnud argentiinlaste nõrk esinemine, nende skandaalid, Lionel Messi ja muu kõige sellega seonduv - ja just negatiivses mõttes. 0:3 kaotus Horvaatiale tõi sealmaal televisioonis kaasa leinaseisaku, aga sealjuures pole kõik lootused veel sugugi kadunud. Eks näis, mida viimane voor toob.

TASE III: TUBLID KESKMIKUD

13. Mehhiko (0)

Mehhiklased lisasid oma avavooru suurvõidule Saksamaa üle 2:1 võidu ka Lõuna-Korea üle. Kuus punkti ei ole neile aga sealjuures veel edasipääsu päriselt taganud ning viimases voorus tuleb neil ka Rootsi vastu kõvasti pingutada.

14. Venemaa (⬆2)

Venelased olid üks meeskond, kes pärast eelmist Jõujoonte tabelit ühtegi kohtumist ei mänginud. Taani ja Peruu langemine tõstab nad kaks kohta kõrgemale ning kindlalt esimesse tabelipoolde.

15. Rootsi (⬆4)

Rootsi tõuseb küll tabelis koguni neli kohta, ent mõneti on see petlik - Saksamaa vastu tehti küll vapper mäng, ent lõpuks saadi kaotus ning näppude vahele ei jäänud sellest matšist mitte kui midagi, isegi mitte lootustandvat mängupilti. Kas Mehhiko vastu suudetakse end kaheksandikfinaali taguda? Väikesed favoriidid on selles vastasseisus mehhiklased.

16. Taani (⬇2)

Austraalia oleks pidanud olema vastane, kelle vastu taanlased oma edasipääsu kindlustavad, ent 1:1 viik jättis võimalused alles ka kängurumaa meestele. Nüüd tuleb Taanil loota, et Austraalia Peruu võrku palle täis ei peksa.

17. Peruu (⬇2)

Järjekordne 0:1 kaotus, sedapuhku Prantsusmaale, tähendab Peruu jaoks kojusõitu, aga sellest hoolimata on tegu päris hea tasemega meeskonnaga. Natuke on olnud lihtsalt ebaõnne, aga täpselt valel ajal vales kohas.

18. Serbia (0)

Serbia tegi Šveitsi vastu küll esiti korraliku mängu, kuid tugevamad šveitslased võtsid lõpuks ikkagi oma. Serbia tase on olnud umbes täpselt selline, nagu enne turniiri oodati - nüüd tuleb neil aga pisut üle oma varju hüpata, kui tahetakse Brasiilia vastu edasipääs kindlustada.

19. Senegal (⬆1)

Endiselt kaotuseta! Avavooru võit Poola üle sai jätku viigiga Jaapani vastu ning kuigi selle kohtumise oleksid senegallased võinud ka võita, tegi Jaapan suhteliselt südika esituse ning võitis endale viigipunkti auga. Edasipääs on ainult nende enda teha, aga Kolumbia on raske pähkel.

20. Nigeeria (⬆7) - suurim tõusja!

Nigeeria hoiab koos Senegaliga sel MM-il Aafrika tiimide au kõrgel. Võit Islandi üle oli korralikuks sõnumiks ka ülejäänud meeskondadele ning nüüd tuleb ka Argentina vastu tulemus teha, et alagrupist edasi pääseda. Kvaliteeti meeskonnas ju individuaalselt on - vähemalt Islandi vastu suudeti see ka tulemuseks realiseerida.

TASE IV: MIDAGI ON NIHU LÄINUD

21. Island (⬇4)

Islandi koondis, kes tõusis paljude arvates pärast esimest viigimängu Argentinaga juba edasipääsusoosikuks, toodi päris korralikult maa peale, kui Nigeeria neid 2:0 võitis. Edasipääs on endiselt võimalik, aga selleks tuleb islandlastel ise Horvaatiat võita (pole sugugi võimatu - valiksarjas suudeti kodus Horvaatia alistada) ning loota, et ka Nigeeria ja Argentina mängus tuleks sobiv tulemus.

22. Poola (⬇1)

Turniiri suurte ootustega alustanud Poola jätkab kukkumist ka meie tabelis ning 0:3 kaotus Kolumbiale lõi nad ka turniirilt auti. Poolakad on endiselt ilmselt selle turniiri üheks suuremaks pettumuseks.

23. Maroko (⬆2)

Kaks kaotust, aga kahekohaline tõus? Maroko on tegelikult olnud võrdlemisi õnnetu. Meeskonnal on puudu üks väga hea tipuründaja, kes teiste tekitatud võimalused väravaks lööks. Portugali vastu näidati väga ilusat mängupilti ning selliselt jätkates läheb viimases voorus Hispaanial keeruliseks.

24. Jaapan (⬇1)

Avavooru mõnes mõttes juhuslik võit Kolumbia üle (kolumblased mängisid sisuliselt kogu mängu vähemuses) seljataga, suutsid jaapanlased teises voorus samuti kaotust vältida, viigistades Senegaliga. Edasipääsu jaoks tuleb aga viimases voorus Poolalt punkte võtta ning isegi poolakate praeguse nigela seisu juures on see keeruline ülesanne.

25. Austraalia (⬆1)

Austraallased on teinud kaks südikat esitust ning kui Prantsusmaa vastu tuli vastu võtta 1:2 kaotus, siis taanlaste käest said nad 1:1 viigi kätte. Neil on endiselt olemas isegi väikesed edasipääsušansid, aga Peruu peaks olema siiski piisavalt kõva pähkel, mille murdmine läheb nende jaoks keeruliseks.

26. Egiptus (⬇2)

Egiptlased ei ole sarnaselt venelastele eelmise tabeli järel rohkem mänginud ning langevad kaks kohta tänu teiste riikide liikumistele. Täna saabub võimalus neil ka MM-finaalturniiri esimesed ja ainsad punktid kirja saada.

TASE V: ÜRITAME MITTE PANAMA MOODI OLLA

27. Tuneesia (⬇5) - suurim langeja!

Mine tea - ehk kaotasid Inglismaa vastu väga vapra esituse teinud, ent lõpuks ikka kaotanud tuneeslased selle mänguga pisut motivatsiooni, aga Belgia vastu oli nende kaitsetegevus allapoole arvestust. Tuneesia oli üks meeskond, kellest oodati selgelt rohkem.

28. Iraan (⬆1)

Avamängus Maroko vastu üllatusvõidu saanud Iraan oli ka teises voorus suure Hispaania vastu üllatusele väga lähedal, ent hoolimata emotsionaalsest kohtumisest tuli lõpuks napp 0:1 kaotus. Kohtumine Portugaliga võib tulla päris huvitav, kui taas selline kaitsemüür püsti pannakse.

29. Costa Rica (⬇1)

Eelmise MM-i üllatusmeeskond pakkus ka seekord Brasiilia vastu väga vapra mängu, ent sarnaselt Iraanile tuli ka neil lõpuks kaotust tunnistada. Kõige tipuks on ka neil edasipääsuvõimalused kadunud.

30. Lõuna-Korea (0)

Kaks kaotust ei tähenda korealaste jaoks veel omapärasel kombel kindlat kojusõitu, aga kui selline mäng jätkub, ei ole kahtlust, et play-off'i õhku nad nuusutada ei saa.

31. Saudi Araabia (⬆1)

Avamängu suur kaotus Venemaale sai unustatud südika esitusega Uruguay vastu. 0:1 kaotus tuli, aga au sai taastatud.

32. Panama (⬇1)

Panama koondis on teinud kahes kohtumises Belgia ja Inglismaa vastu kaks korralikku poolaega ja kaks väga halba poolaega - kui kokku panna esimene poolaeg Belgia vastu ja teine poolaeg Inglismaa vastu, oleks mängu seis 1:1; teine kolmveerandtund Belgia vastu ja mängu algus Inglismaa vastu tooks kokku 0:8. 1:6 lagunemine näitas, et tegu on meeskonnaga, kes pole vist päriselt MM-küps.