Peaminister Jüri Ratas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et on koos välisministeeriumi, Eesti olümpiakomitee (EOK) ja kergejõustikuliiduga arutanud kodumaale naasta soovivate sportlaste teemat.

EOK peasekretär Siim Sukles rääkis Delfile, et peamiselt puudutab küsimus Portugalis treenivaid harrastuskergejõustiklasi. Täpset arvu on esialgu keeruline öelda, sest sinna läksid eelmistel nädalatel mitu treeningrühma. Tippsportlastest on Portugali jäänud 17-aastane käija Jekaterina Mirotvortseva, kes kuulub omaealiste maailma paremikku.

Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi lisas, et olukorraga tegeletakse, aga täna lõunal veel lahendust polnud.

Sukles toonitas, et seis läheb iga tunniga aina keerulisemaks, aga lootusetu see pole. "Oleme Portugali kohta käiva info valitsuse kriisikomisjonile edasi andnud. Püüame neid kuidagi valitsuse abiga ära saada. Olukorrad muutuvad. Eile me ei teadnud, et Saksamaale saadetakse laev. Täna teame. Võib-olla läheb sinna nüüd mingi lennuk."

"Lõppude lõpuks ei huvita enam kedagi, kas reisida sooviva inimese näol on tegu sportlasega või mitte. Kui ta tahab koju saada, siis valitsus peab aitama. Olümpiakomitee fookuses on lihtsalt spordiga seotud inimesed. Aga südames muretseme ka muusikute ja kirjanike pärast," lisas ta muiates.

Mis puudutab Eesti tippkergejõustiklasi, siis suurem osa on Eestis. Erandiks on Mirotvortseva, USA ülikoolides õppivad sportlased (nt mitmevõistleja Johannes Erm), seal treeniv mitmevõistleja Maicel Uibo ja Keenias harjutav maratonimees Roman Fosti. Neil pole praegu mingit põhjust Eestisse tulla.

Roman Fosti

Jalgpalluritega on seis teine. Eesti alaliidu president Aivar Pohlak ütles täna ajakirjanikele, et ilmselt on välisliigade pallurid klubide juures.

"Pole teada, et ükski koondise mängija oleks praegu klubi juurest Eestisse tulnud. Enamik ilmselt ei saagi reisida. Näiteks Itaalias on väga rangelt asjad paigas. Me pole konkreetselt sellega tegelenud. Nad on klubide mängijad ja peavad alluma klubide ja asukohariikide reeglitele."

Itaaliasse on jäänud ka korvpallikoondislased Siim-Sander Vene ja Rain Veideman. Samas Henri Drell sai klubilt loa juba aegsasti Eestisse naasta.

Veel infokilde. Esmaspäeval Londonis pooleli jäänud poksi olümpiakvalifikatsioonivõistlusel osalenud Eesti koondislased (Stiven Aas, Pavel Kamanin, Semjon Kamanin) said tagasisõidupileti homseks, lennatakse läbi Frankfurti.

Eesti viimaste aastate silmapaistvaim ujuja Kregor Zirk kavatses esialgu Türki treenima jääda, aga nüüd on temagi olümpiakomitee teatel tagasiteed alustanud.