Millised tiimid on esimese kuue võistluspäevaga näidanud end heast, millised halvast küljest! Paneme kõik 32 Venemaal mängivat koondist taas pingeritta!

TASE I: MITTE-NII-TERAV TIPP

1. Brasiilia (0)

Avavoorus tehtud 1:1 viik Šveitsiga oli mõistagi pettumus, kuid paanikasse ei tasuks sattuda. Šveits on tugev meeskond ning nendega tehtud viik kohe kindlasti häbiasjade alla ei liigitu. Kõik on endiselt korras ning Brasiilia on turniiri soosik.

2. Prantsusmaa (⬆1)

Prantslased alustasid turniiri ootamatult raskelt, kui Austraalia alistati VAR-i ja väravajoonetehnoloogia abil hilisest väravast 2:1. Algus oli küll raske, aga vähemalt suudeti võita - erinevalt paljudest teistest suurtest meeskondadest. Tasuks meie tabelis väike tõus ühe koha võrra.

3. Hispaania (⬆1)

Hispaania oli osaline MM-i avavooru ehk parimast mängust, kui naabri Portugaliga 3:3 viiki mängiti. Vahetult enne turniiri algust peatreenerit vahetanud hispaanlased näitasid, et sellest midagi päris katki ei jäänud - mängijad on ju endiselt tasemel ning kõik tahavad siiski turniiril head tulemust teha.

4. Saksamaa (⬇2)

Kolmandat MM-finaalturniiri jutti ei suutnud valitsev maailmameister võiduga alustada - seekord oli väikestviisi needuse ohvriks Saksamaa, kes põrus Moskvas, kaotades 0:1 hingestatud Mehhikole. Kuigi sakslased jätsid ka ise palju võimalusi löömata, oli hirmutavam see, kui lihtsalt kasutasid mehhiklased ära Saksa äärekaitsjate poolt tagaliini jäetud ruumi - oleks Mehhiko kas või natuke paremini osanud kiirrünnakutel käituda, oleks võinud kaotusnumbrid suuremadki olla. Sakslasi ootab nüüd ees kaks must-win kohtumist Rootsi ja Lõuna-Koreaga. Midagi veel katki ei ole, aga eksimisruum on kahanenud minimaalseks.

5. Portugal (⬆1)

Cristiano Ronaldo on võimas! Hispaaniaga 3:3 viiki mängida pole samuti sugugi paha tulemus. Kui Ronaldo jätkab sellise hooga, siis... Ees ootavad kaks alagrupimängu Maroko ja Iraaniga. Kuldne saabas ei tohiks olla üldse välistatud!

6. Belgia (⬆1)

3:0 võit Panama üle on esimese 17 mängu suuruselt teine võit, ent seda ei tohiks liialt üle tähtsustada - panamalased ei tohiks olla mõõdupuu, mille järgi suuri meeskondi hinnata. Sellest hoolimata on selline võit kena algus, hoolimata sellest, et väravateta avapoolaeg oli frustreeriv.

7. Argentina (⬇2)

1:1 viik väikese Islandiga näitas taaskord hästi ära: hoolimata staaridest kubisevast ründest on Argentinal ainult siis hea päev, kui sama juhtub olema ka Lionel Messil. Viigipunkt muudab kõigele lisaks argentiinlaste olukorra raskeks ka alagrupi seisu mõttes, sest Horvaatia alahindamine oleks kuritegu, islandlastel on aga kummaline võime end sellistest olukordadest hästi välja mängida. Samas tuleb meeles pidada, et Lionel Messi on endiselt selles koondises sees ning iga päev see mees nii ebaõnnestunult ei mängi.

8. Horvaatia (⬆1)

2:0 võit Nigeeria üle ei olnud küll kellegi šedööver, ent klassi on sellel meeskonnal kõvasti - iseäranis keskväljal. Argentina libastumine Islandi vastu on horvaatidele mänginud kätte kõik šansid alagrupp kinni panna ning seejärel oleks praegust asjade kulgu arvestades tõenäoliselt vastaseks Taani, kelle vastu oldaks taas soosikud.

TASE II: TEGELIKULT OLEME TÄITSA OKEID!

9. Inglismaa (⬆2)

Inglaste võit Tuneesia üle oli küll kõike muud kui veenev, ent kolm punkti siiski tulid ning arvestades selle alagrupi koosseisu, võib see olla sama hästi kui edasipääsu garant. Tõus tabelis tuleb pigem mitme teise meeskonna nigelast esitusest kui inglaste enda mängust.

10. Uruguay (⬇2)

Uruguay koondise MM algas nõrga alagrupi tõttu suurte lootustega, ent avamängust tuldi tagasi kaamete nägudega: isegi ilma Mohamed Salahita tegi Egiptus nende elu väga raskeks ning alles viimaste minutite võiduvärav tõi neile vajalikud kolm punkti. Nimede poolest võimsat rünnakut veel käima ei saadud.

11. Kolumbia (⬇1)

1:2 kaotus Jaapanile on tõsiasi, aga samal ajal ei saa unustada, et kolumblased mängisid sisuliselt kogu kohtumise kümnekesi. Seetõttu on nende esitust raske hinnata - ühest küljest on kaotus kaotus, teisest küljest võideldi ka vähemuses kõvasti ning viigipunktist kaugele ei jäädud. Alagrupi seisu tegi nende kaotus aga automaatselt mitme pügala võrra põnevamaks. Lõuna-Ameerika meeskonnad alustasid MM-i päris nigelalt - kamba peale vaid üks võit!

12. Šveits (0)

Kena 1:1 viik Brasiiliaga on šveitslaste jaoks MM-ile väga kena algus ja korralik avaldus edasipääsuks. Selles tabelis asuvad nad küll hetkel 12. kohal, kuid sama hästi võiks nad asetada ka üheksandale kohale ja kõik oleks endiselt vabalt ära põhjendatav - tasemevahe Inglismaa, Uruguay ja Kolumbiaga on sisuliselt olematu.

13. Mehhiko (⬆3)

Mehhiklaste MM poleks saanud väga palju paremini alata - vahetult enne turniiri algust saadi teada, et ollakse 2026. aasta MM-finaalturniiri üheks korraldajamaaks, takkaotsa veel esimeses grupimängus 1:0 Saksamaad võita... Tark ja hingestatud esitus jättis neist tõeliselt hea mulje, ent kiirrünnakute realiseerimine oli allapoole igasugust arvestust.

TASE III: TUGEVAD KESKMIKUD

14. Taani (⬆1)

Taanlaste MM algas napi ja raske, ent ääretult olulise võiduga, kui põhiline alagrupirivaal Peruu 1:0 alistati ning endale edasipääsuks ülivajalikud kolm silma kätte võideldi. Nii tõustaksegi tabelis peruulastest mööda, ent nagu näitas ka omavaheline mäng - erilist tasemevahet nende kahe vahel tegelikult ei ole.

15. Peruu (⬇1)

36-aastase vaheaja järel MM-ile pääsenud peruu sõdalased tegid küll, mis suutsid, ent pidid siiski taanlastele alla vanduma. Ei saaks aga öelda, et nad oleksid halvasti mänginud - ehk jäi pisut puudu õnnest. Alagrupist edasi pääsemiseks tuleb neil nüüd aga kindla peale Prantsusmaad hammustada ja samal ajal loota, et taanlased komistavad.

16. Venemaa (⬆6) (suurim tõusja!)

Nagu öeldakse: spordis on tõe kriteerium tulemus. Peatreeneril Stanislav Tšertšessovil oli põhjust eilsel mängujärgsel pressikonverentsil ülemeelik olla: 5:0 võit Saudi Araabia vastu ja sellele järgnenud 3:1 võit Egiptuse üle on Venemaa viinud kaheksandikfinaali. Deniss Tšerõšev ja Artjom Dzjuba on mänginud tõeliselt hästi, aga endiselt on selline tunne, et Venemaast justkui õiget pilti veel ees ei ole. Vaevalt et seda annab ka viimane alagrupimäng Uruguay vastu, kus venelased võivad mõelda juba sellele, et põhimängijad vigastada ei saaks ega mängukeelu alla satuks.

17. Island (⬆3)

Island lihtsalt ei väsi üllatamast, mis? 1:1 viik Argentinaga oli kõva sõna. Kaitse pidas hästi, Lionel Messi võeti kinni ning hoolimata avapoolajal kaotusseisu jäämisest vastati sellele kiirelt ja surmavalt ka omapoolse tabamusega. Võlu endiselt püsib, islandlaste mentaliteet samuti.

18. Serbia (⬇1)

Serbia oli üks neist meeskondadest, kes sai avavoorus kätte raske ja napi, aga seda väärtuslikuma võidu. Costa Rica alistamiseks oli tarvis Aleksandar Kolarovi vasakut jalga, aga sellised võluhetked eraldavadki tihtipeale meeskondi, kes muidu ehk võrdsed välja näevad. Alagrupist edasi pääsemiseks tuleb serblastel aga kõigi eelduste kohaselt Šveitsi võita - sellega ei saanud aga isegi brasiillased hakkama!

19. Rootsi (⬇1)

Rootsi ja Serbia on selles mõttes paras paar, et mõlemad suutsid avavoorus eeldatavalt nõrgemat napilt 1:0 võita. Töö tehtud ja punktid kotis - mis seal muud öelda. Rootslaste ründemäng vajaks aga hädasti sära juurde.

20. Senegal (⬆1)

Musta Aafrika au hoiab MM-il üleval Senegali koondis, kes suutis eile õhtul tugeva Poola 2:1 alistada. Loov mängustiil koostöös kvaliteetsete ründemängijatega on hea retsept - eks näis, kas järgmistes voorudes näeme sarnast edu. H-alagrupi seis on igatahes avavooru järel väga intrigeeriv.

21. Poola (⬇8) (suurim langeja!)

Esimese vooru suurim pettumus ja suurim langeja. Võimsate ootuste ja lootustega MM-ile sõitnud poolakad said juba avamängus külma duši osaliseks, kui nad Senegalile 1:2 kaotasid. Suhteliselt kummalises kohtumises ei näidanud kumbki meeskond just kui eriti head mängu ning poolakad võivad Senegali teise tabamuse juures ka kohtunikku pisut süüdistada, ent lõppude lõpuks ei vääritud võitu ka väljakul. Kas kahe aasta tagune suhteliselt õnnestunud EM oli juhuslik?

TASE IV: NÕRGAD KESKMIKUD

22. Tuneesia (⬆3)

Tuneeslased tulid MM-ile meeskonnana, kes võib vabalt G-alagrupis Belgiat ja Inglismaad kollitada, ent nende suur võimalus kustus avamängu üleminutitel, kui Harry Kane teise kolli sisse suskas. Sellest hoolimata võib Tuneesia mängust kaasa võtta palju positiivset - kohati domineeriti palliga mängu kuulsate inglaste vastu väga ülbelt ja stiilselt. Kahju, et vapper esitus lõpuks ikkagi tabelis nulliga päädis.

23. Jaapan (⬆5)

Nagu eelnevalt Kolumbia juures kirjutatud sai, on ka jaapanlaste esitust raske hinnata - ühest küljest võideti endast suuremat meeskonda ning suudeti esimese Aasia koondisena MM-finaalturniiril Lõuna-Ameerika tiimi võita, teisalt ei kontrollitud ehk mängu nii hästi kui arvulises enamuses pallivalt tiimilt oleks eeldanud. Aga mine tea - edasipääs ei ole nüüd ju sugugi võimatu ning see kergitab neid ka tabelis tugevalt kõrgemale.

24. Egiptus (⬇1)

Egiptlased on sel turniiril teinud justkui 165 head minutit ja 15 väga halba minutit. Uruguay vastu kergitati oma aktsiaid väga kenasti ning ka avapoolaeg Venemaa vastu ei olnud midagi, mille üle häbi tunda - ent nii Uruguay kui Venemaa vastu mängiti oma šansid maha. Reaalsus on kurb: kaks kaotust tähendavad Mohamed Salahi ja Egiptuse vastu kojusõitu alagrupiturniiri järel.

TASE V: MITUT MEIE MÄNGIJAT NIMETADA OSKAD?

25. Maroko (⬇6)

Kellele üllatav, kellele mitte, aga marokolased on avavooru järel meie jõujoonte edetabelis Poola järel teised langejad. Suurte ootustega ja 17 järjestikuse kaotuseta mängu pealt Venemaale sõitnud marokolased ei suutnud avamängus Iraanile väravat lüüa ning selle asemel löödi hoopis mängu lõpus enda võrku üks pall, kustutades sellega igasugused loogilised võimalused edasi pääseda. Äkki suudetakse kahe suure, Hispaania ja Portugali, vastu midagi ilusat näidata ja midagi endale turniirist näppude vahele jätta?

26. Austraalia (⬆1)

Austraalia algus turniirile ei olnud sugugi paha, aga paraku jäi suurest punktiröövist pisut puudu ja prantslastelt võeti vastu 1:2 kaotus. Taani ja Peruu vaatasid mängu huviga ja hakkasid arutama: kuidas me seda austraallaste kaitset murda võiksime? Edasipääs pole Austraalial sugugi välistatud, ent Taani võit Peruu vastu paneb nad olukorda, kus neil tuleb selleks viimasest kahest mängust ilmselt vähemalt neli silma võtta. See on aga pigem ebatõenäoline.

27. Nigeeria (⬇3)

Nigeeria oli üks väheseid meeskondi, kelle avavooru kohtumine oli totaalne pettumus. Horvaatia on vastasena küll mõistagi kõva, aga nigeerlased ei suutnud oma mängu üldse piisaval tasemel käima saada ning mängupilt oli kaotusnumbritest kehvemgi.

28. Costa Rica (⬇2)

Ei midagi väga hullu, ent 0:1 kaotus Serbiale tähistab kõigi eelduste kohaselt seda, et Costa Rica eelmise MM-i superesitus kordamisele ei kuulu.

30. Iraan (0)

Meie tabelis kõige madalamal asetsev meeskond, kes avavoorus võidu kirja sai. 1:0 võit Maroko üle oli küll tubli tulemus ning jätab neile alles isegi väikesed šansid mõne suure põrumise korral edasi minna, ent erilist supertaset iraanlased ei näidanud ning tabelis neid kergitada põhjust poleks - Nigeeria või Costa Rica oleks näiteks nende vastu siiski soosikuks.

29. Lõuna-Korea (⬇1)

Suhteliselt mittemidagiütlev 0:1 kaotus Rootsile. Aus tulemus. Korealaste nigelavõitu tase oli varasemalt teada ja esimene mäng kinnitas seda.

31. Panama (⬆1)

Suure ja tugeva Belgia vastu pandi kokku päris korralik avapoolaeg ning jõuti mitmel puhul ka ise võimalusteni, ent suur tasemevahe lõi lõpuks siiski välja. Panama on endiselt G-alagrupi autsaider.

32. Saudi Araabia (⬇1)

Saudiaraablased alustasid MM-i täiesti kohutavalt - 0:5 kaotust Venemaalt ei õigusta vastaste koduväjlakueelis ega miski muu. Saudide kaitse jooksis esmalt lati alt läbi ning lõi igaks juhuks selle veel käega maha ka. Sellise mänguga ei ole neil ka Uruguay ega Egiptuse vastu mitte mingisugust šanssi.