Eile avaldatud avalikus kirjas ütlevad 44 Venemaa tuntud maletajat, et "meil on talumatult valus jälgida meie inimestega toimuvat katastroofi."

Championat.ru avaldatud ametlikku pöördumist jagasid teiste seas Twitteris Venemaa maleföderatsioon (RCF) ja maailma juhtorgan FIDE. Samas pole selge, kas RCF ametlik seisukoht on sõjavastane või oli tegu mässulise teoga organisatsiooni sees. RCF juhatusse kuulub nimelt rida kõrgeid Venemaa poliitikuid, sealhulgas ka ministreid.

Pöördumisele allakirjutanute hulgas on enamus Venemaa parimatest mängijatest. Näiteks eelmisel aastal male MM-tiitlimatšis Magnus Carlsenile kaotanud Jan Nepomnjaštši, naiste kiirmale maailmameister Aleksandra Kostenjuk, Daniil Dubov, Pjotr Svidler, Andrei Jessipenko, Aleksander Halifman, Valentina Gunina, Alina Kašlinskaja ja Polina Šuvalova.

Küll ei ole aga pöördumist toetanud eksmaailmameister Anatoli Karpov ja MM-tiitlimatšis osalenud Sergei Karjakin, kes avaldas hiljuti sõjategevusele toetust.

"Oleme vastu igasugusele sõjalisele tegevusele Ukraina territooriumil ja kutsume üles viivitamatule relvarahule ja konflikti rahumeelsele lahendamisele dialoogi ja diplomaatiliste läbirääkimiste teel," seisab pöördumises.

"Oleme Venemaa eest mänginud nii individuaalvõistlustel kui ka võistkondlikel võistlustel, mis on olnud eriline au. Oleme kindlad, et male ja sport üldiselt peaksid inimesi ühendama. Meie riik on andnud endast parima, et korraldada kõige keerulisemaid ja mainekamaid rahvusvahelisi üritusi isegi 2020. aastal pandeemia haripunktis."

"Male õpetab vastutama oma tegude eest, iga liigutus on tähendusrikas ja eksimus võib viia saatuslikku punkti, kust enam tagasi ei saa. Nendel traagilistel päevadel mõtleme kõigile inimestele, kes on sattunud keset seda kohutavat konflikti. Jagame oma Ukraina kolleegide valu ja kutsume üles rahule. Ukraina malemeeskond on valitsev Euroopa võistkondlik meister ja sarnaselt meile üks maailma tugevamaid võistkondi. Oleme mänginud nendega kümneid matše ja sadu partiisid. Meie jaoks on aus konkurents alati olnud poliitikast kõrgem ja ukrainlased jagavad seda tunnet. Palume teil säilitada vastastikuse austuse võimalus mõlema riigi meeskondade, mängijate ja inimeste vahel. Me toetame rahu. Lõpetage sõda," lisatakse pöördumises.

Jaga
Kommentaarid