Aastaid on eestlased saanud kodumaa koondisemängudele ja EM-i finaalturniiridele kaasa elada ERR-i vahendusel vabalevist. Tulevasest aastast kolivad aga Eesti jalgpallikoondise mängud ja EM-i finaalturniirid tasulisse kanalisse.

Nimelt teatas Rootsis paiknev Nordic Entertainment Group (NENT Group), et on alustanud Euroopa jalgpalliliidu UEFA-ga pikaajalist koostööd, mille tulemusena kolivad Eesti koondise matšid ja EM-i finaalturniirid üle voogedastusplatvormile Viaplay. Koostöö sõlmiti aastateks 20222028. Lisaks hakkab Viaplay üle kandma Eesti koondise 2026. aasta MM-i valikmänge ja UEFA rahvuste liiga kohtumisi ning UEFA rahvuste liiga finaale.

Delfi kirjutas juba juulis, et Eesti koondisemängude ja EM-i ülekannete näitamise õigusi soovivad väidetavalt neli siinsel turul tegutsevat ettevõtet, kuid peamine võitlus käis ERR-i ja NENT Groupi vahel. Seejuures oli soosikuks just NENT Group ning 1. septembril selguski, et Rootsi firma saavutas võidu.

NENT Groupi kommunikatsioonijuht Nicholas Smith teatas kolmapäeval Delfile, et kuigi koondisemängud kolivad Viaplaysse, siis vähemalt Eesti rahvuskoondise kohtumised maksumüüri taha ei kao. "Kõik Eesti jalgpallikoondise mängud on vaatamiseks tasuta," sõnas ta. Ka Eesti jalgpalli liit täpsustas, et nende teada vastav info pärineb kõnelustest Viaplay ja UEFA-ga peaksid Eesti koondise mängud vaatajatele jääma tasuta kättesaadavaks. Kuidas see muidu tasulisel platvormil tehniliselt välja hakkab nägema, ei ole veel teada.

Missugused aga siis hakkavad tulevikus Eesti jalgpallikoondise ülekanded välja nägema? "Mänge hakkavad kommenteerima Eesti kommentaatorid," teatas Smith. Ettevõtte esindaja lubas televaatajatele, et Eesti koondise kohtumisi hakkavad eksperdid analüüsima otsestuudiotes, mis on eetris nii kohtumise eel, mängu vaheajal kui ka selle järel. Smith lisas, et ülekannete ajal võetakse kommentaare ka mängijatelt/treeneritelt.

Kes Viaplays Eesti koondise kohtumisi kommenteerima hakkavad, pole veel selge. "Meil on juba ka Eestis mõned kommentaatorid, kes välisliigade kohtumisi kommenteerivad," rääkis Smith. "Otsime kommentaatoreid juurde, aga see kõik saab umbes aasta jooksul paika. (Järgmise aasta) koondisemängudeni on veel veidi aega."

Mille poolest loodab Viaplay olla parem kui seni mänge näidanud ERR? "Me austame väga, missugust tööd on seni tehtud," alustas Smith vastamist. "Meil on rahvusvaheline haare, saame ligi meelitada erinevaid eksperte. Tahame oma teadmised, kogemused ja kire tuua ka eestlasteni."

Küll aga tähendab NENT Groupi võit, et edaspidi peab Eesti televaataja hakkama maksma jalgpalli 2024. ja 2028. aasta EM-i finaalturniiride ning UEFA Rahvuste Liiga finaalide vaatamise eest. 2022. aasta jalgpalli MM-i õigused kuuluvad ERR-ile. Peagi hakkab võitlus ka 2026. ja 2030. aasta MM-ide teleõiguste eest.