Südamlikus ja emotsionaalses intervjuus rääkisime mõistagi eelkõige treeneritöö muredest ja rõõmudest ning põhimõtetest, noorte talentide avastamisest ja juhendamisest, pikemalt Maretist, Margitist ja Jaagust, aga ka Evald Kree Spordimaailma asutamisest 98. aastal, tenniseperekonna igapäevaelust, ning Kree väärtuste edasi kandmisest temanimelises tenniseklubis.

"Kõige uhkem tunne oli mul siis, kui ma läksin Prantsuse lahtistele ja esimesed, keda ma nägin, olid Maret ja Jaak. Tulid korraga vastu. See oli minu moment. Jõudsime tütrega just võistlustele ja nagu me peaväravast sisse saime, siis 10 meetri pärast tulid nad kahekesi koos vastu. See on treenerile jube õnnis tunne. Keegi treener on kunagi öelnud, et kui keegi su õpilastest jõuab Grand Slamile, siis... Mul oli seda topelt!" rääkis Põldma, kes 2012. aastal pälvis Eesti Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemia ning 2019. aastal, oma 70. juubeliaastal Euroopa Tennise Liidu elutöö autasu.
Aita Põldma ja Maret Ani 2006. aasta aprillis Tallinnas treeningul.

Ani ja Rüütli treenerina mäletab Põldma eredalt ka kuuekordse suure slämmi veerandfinalisti Kaia Kanepi esiletõusu. Kaia treenis Tallinnast eemal, Tiit Kivistiku käe all Haapsalus, mistõttu kohtus pealinna tenniserahvas tulevase tennisetähega vaid võistlustel.
"Üks Margiti Herne tänava väljakute võistlus on mul eredasti silmade ees. Esimeses setis Margit ründab ja lööb tagajoonelt teravalt ja võidab selle seti üsna kergelt. Kaia pluss oli see, et ta muutis alati taktikat. Ta hakkas tõmbama vindiga ja ülesse ja ettepoole ja tahapoole. Margit oli trotsi täis - et mida ta lükkab ja neist sinna sinna üles lööb, mismoodi ta seda teeb. Laguneski mentaalselt ära. Kolmandat setti võis mängida Kaia ükskõik kuidas, ta oli neist üle. Ühel Nõmme võistlusel oli Maretiga analoogne värk."
Jaak Põldma (vasakul) ja Aita Põldma Evald Kree 100. sünniaastapäeva mälestusüritusel Kadriorus.

Tenniseoskuse said kodust kaasa nii tütred Laura, Kriss ja Kaire kui ka neist kõige tõsisema spordihingega Jaak, kes murdis juunioride edetabelis TOP 15-sse, kuid kelle täiskasvanute karjäärile pani põntsu randmevigastus. Täna töötab Jaak Londonis advokaadina. Põldma ja Jürgen Zopp olid "Matšpalli" saate külalisteks täpselt aasta tagasi. Maret Aniga podcasti 2019. aasta oktoobrist kuula siit!

"Kõige suurem mälestus on Jaagu Kanada lahtiste võidust (2006 september - toim), mis tuli viimasel noorteklassi aastal. Minu teada olid seal edetabeli kümnest parimast kuus kohal. Mulle helistati öösel ja küsiti inglise keeles, kas ma olen Aita Põldma. Ma arvasin, et raudselt on Jaaguga midagi juhtunud. Olin täitsa šokis. Aga siis öeldi, et ma saan esimesena Jaaku õnnitleda, ta oli alles väljaku peal, anti telefon. See oli mega. Siis ma olin küll jube õnnelik. Mitte ainult treenerina, vaid ka emana," meenutas Aita.

Juttu tuli ka tennise algõpetusest, tänapäeva noorte vähesest liikumisest, Nõukogude Liidu võistkondlikest meistrivõistlustest, tänasest talentidest, andekate mängijate mingil põhjusel orbiidilt kadumisest ja paljust-paljust muust.

"Matšpalli" saatejuhid on Gunnar Leheste ja Riho Kallus. Tagasisidet, küsimusi ja soovitusi ootame meiliaadressil tennis@delfi.ee. Saate leiab ka Soundcloudist, Google Podcasts'ist, Apple Podcasts'ist, iTunesist, Spotifyst ja teistest podcasti rakendustest.

Head kuulamist!
1x
00:00

Aita Põldma
Sündinud 21. jaanuaril 1949 Tallinnas


Lõpetas 1967. aastal Tallinna 21. Keskkooli ja 1971 Tallinna Pedagoogilise Instituudi kehalise kasvatuse teaduskonnas. 1955 hakkas käima Vaike Paduri iluuisutamistreeningutel, 1959 alustas isa Evald Kree juhendamisel tennisetreeninguid.


Tuli iluuisutamises 1962 I järgu üksiksõidus Eesti meistriks. 1967 tuli tennises nais- ja segapaarismängus NL-i noortemeistriks. Eesti meistrivõistlustel võitis 1965-78 üksikmängus 1 hõbeda ning paarismängudes 1 kulla, 7 hõbedat ja 2 pronksi. NL-i võistkondlikel meistrivõistlustel võitis 1965-73 Eesti võistkonnas 1 kulla, 2 hõbedat, 2 pronksi ning NL-i karikavõistlustel 1973 tuli Tallinna Dünamo naiskonnas 2. kohale. Eesti koondises võistles 47 korda.


Töötanud 1982-98 tennisetreenerina Dünamos, spordiseltsis Põhjakotkas ja Pirita SK-s. 1998. aastast tenniseklubi Evald Kree Spordimaailm juhatuse esimees ja peatreener. Olnud Eesti Tennise Liidu treenerite kogu esimees, 1999. aastast auliige.


Allikas: ESBL