Lõpusirge viimasesse koridori, kus ei tohi enam rada vahetada, sööstis esimesena venelane Aleksandr Bolšunov, paar kukesammu Kläbost eespool. Parempoolsel rajal. Kläbol polnud kuhugi minna, kõrval on piirded. Ta trügis pisut ja pääses rivaalist ette, kuid Bolšunovil jäi suusakepp jalgade vahele ja murdus. Kläbo jõudis esimesena finišisse, kuid Venemaa koondis andis sisse protesti, mille kohtunikud ka rahuldasid. Kläbo sai disklahvi, kullale tõusis Emil Iversen ja Bolšunov pidi leppima hõbedaga.

Venemaa suusakoondise hooldetiimi juht Urmas Välbe rääkis Rus Delfile oma nägemuse juhtunust. Välbe sõnul eksis Kläbo positsioonivalikuga. "Tõenäoliselt ei teinud ta seda meelega. Ma ei mõista aga, miks ta nii otsustas, sest seal polnud piisavalt ruumi. Mis edasi juhtus, polnud aga kellegi jaoks normaalne," sõnas Välbe.

Välbe sõnul sai Kläbo kohtunikelt siiski liiga karmi karistuse. "Bolšunov oleks pidanud saama kulla, Kläbo teise koha ning kolmanda koha oleks pidanud saama mees, kes neile järgnes. Selline otsus oleks mulle meeldinud," sõnas Välbe, lisades, et Kläbo vääris karistust, kuid mitte nii karmi.

Kas Bolšunov on praegu tõeline suusakuningas? "Loomulikult. Oleksin väga tahtnud, et nad oleksid ausal teel finišisse jõudnud ning et nad poleks kokku põrganud. Ma ei oska ausalt öelda, kes neist kahest oleks võitnud. Kläbol on alati lõpp väga tugev - nii vabatehnikas kui klassikas. Kuid tegu oli 50 km sõiduga ning Bolšunovil oli väga hea võimalus," arutles Välbe. "Juba pärast 15 km pole enam lihtne suruda. Seega on kahju, et me ei näinud ausat ja puhast võitlust."

Urmas Välbe

Suurvõistlusele tagasi vaadates jäi Välbe Venemaa hooldetiimi tööga üldjoontes rahule. "Ma ei usu, et tegime vigu. Kui sportlasel on head suusad, aga ta lõpetab kümnendana, ei huvita see kedagi. Ta peaks tulema esimeseks ja esinema hästi - siis saame öelda, et hooldetiim tegutses korralikult. Minu hinnangul oli Bolšunovil iga võistluse ajal teistest paremad suusad," arutles Välbe, kes kiitis ka Bolšunovi oskust häid suuski ära kasutada.

Venemaa suusatajad võitsid MM-ilt kokku viis medalit. Eestlased jäid aga medalitest kaugele. Kuidas Välbe eestlaste tulemustesse suhtub? "Loomulikult elan eestlastele kaasa. Pole aga midagi teha, kui Eestis pole praegu nii talendikaid sõitjaid, nii heal tasemel teenust ja juhendajaid," arutles endine murdmaasuusataja Välbe. "Meil on head kohad treenimiseks - ka Soomes on lund - seega ma ei näe probleemi, miks mitte tulemusi näidata. Meil pole vaja võita medalit, vaid oleks vaja kasvõi üht sõitjat 10 või 20 parema seas. Praegu jääme sellest kaugele, aga võib-olla tulevikus jõuame sinna. Tean noori naissuusatajaid, kes on väga püüdlikud, seega loodame nende peale."