Tõrvandis toimuvast kahetsusväärsest sõjaolukorrast on Delfi varem kirjutanud SIIN, SIIN ja SIIN. Talvel tehti vaidlusalusesse metsatukka suusarajad ja discgolf keelati. Samas andis Kambja valla volikogu esimees Heiki Sarapuu lubaduse, et lume sulades käiakse kõikide osapooltega rada läbi, vaadatakse üle probleemsed kohad ning leitakse kompromiss.

Siiani seda tehtud ei ole. Siiski kinnitas Sarapuu veel aprillis Delfile: "Minu soov Tõrvandis discgolfi mängida on jõus. Mitmel rajal või kas üldse saab mängida, sõltub erinevatest asjaoludest."

Kuigi park oli jätkuvalt teadmata ajaks suletud, asusid piirinaabrid nüüd vasturünnakule ja võtsid omavoliliselt kõik korvid maha. Valla volikokku kuuluva Anti Kalveti sõnul oli tegemist vasturünnakuga valla vara kuritahtlikule hävitamisele.

Kalvet: seaduse- ja mõistusevastane olukord

73-aastane Kalvet, kes tegutses varem 10 aastat Ülenurme vallavanemana, tõi Delfiga suheldes välja mitmeid punkte, miks oli piirinaabrite omavoliline tegevus täiesti õigustatud. Tegu olevat tema väitel revolutsioonilise olukorraga, kus rahvas astub vastu seaduserikkumisele ja korruptsioonile.

Toome siinkohal ära volikogus ainsana opositsioonis oleva Kalveti kirja volikogu revisjonikomisjonile:

Kettagolfiga seoses valitseb Kambja vallas seaduse- ja mõistusevastane olukord.

1. Kettagolfarid on Tõrvandi parkmetsas tegutsenud 2 aastat ilma seadusandliku aluseta.

2. Ligi 6000 eurot maksnud püüdurkorvid ei ole lepingu alusel golfaritele üle antud.
Võimaliku õnnetusjuhtumi puhul vastutab vallavalitsus kui suurema ohu allika omanik.

3. Valla elanikest vast 20 mängib kettagolfi. Suvel mängib igapäevaselt ligi 100, võisluste ajal
ligi 200 võõrast kettagolfi. Nad lärmavad,ropendavad ja tarbivad alkoholi 2000 Tõrvandi elanikule mõeldud parkmetsas. Masendav on vaadata, kuidas Tõrvandi inimesed jalutavad parkmetsa asemel sõiduteel.

4. Kettagolfi alal on puud laudadest kaitseta. Idiootlikul moel olid mõnele puule lauad kinnitatud kruvidega. Metsandusspetsialisti Kim Järvepõllu hinnangul on arvukalt puid vigastatud ja need hävivad. Tegemist on vallarahva vara kuritahtliku hävitamisega. Näiteks RMK välistab kettagolfi oma valdustes.

5. Tegemist on korruptsiooniga. MTÜ Tõrvandi parkmets üks juhatuse liige on vallavanem Aivar Aleksejevi lähisugulane.

Kalvet selgitas Delfile korruptsioonisüüdistust. „Liikumapanevaks jõuks on rahaahnus. Kui aastas toimus Tõrvandis 20 võistlust ja osalejaid oli 200 ning osalustasu 10-20 eurot, siis võite ise arvutada, mis rahasummad siit läbi käisid. Kümned tuhanded! Seega liikumapanev jõud on raha. Vald ostis 6000 eurot maksnud püüdurkorvid ja andis need Tõrva Metsapark MTÜ käsutusse. Sellel MTÜ-l on kaks juhatuse liiget – Silver Saks ja Martin Lamp. Viimane on aga vallavanema Aivar Aleksejevi abikaasa poeg. Tegemist on sisuliselt korruptsiooniga.”

Kalvet lisab, et vald on alates 2012. aastast kulutanud ka 24 385 eurot parkmetsa korrashoiuks.

Kavatseb minna ministri jutule

Kalveti sõnul on discgolf üldse üks hirmus spordiala, sest seab ohtu nii inimelusid kui ka puid. „See on eluohtlik! Kui ketas lendab inimesele vastu nägu, võib inimene surma saada,” muretses Kalvet, kellel endalgi on juhtunud selline lugu, et värviline ketas on maandunud tema ette murule. Ohutuse tagamisega on Kalveti hinnangul suured probleemid. „Olen helistanud ka numbril 112 häirekeskusse ja palunud neil midagi ette võtta. Öeldi, et nad on ülekoormatud, et niisama ei hakata kohale tulema.”

Puude hävitamine on Kalveti sõnul fakt. „Ka RMK-st on öeldud, et discgolfareid lubatakse nende metsadest vaid püssilasu kaugusele. Tegemist on rahva vara hävitamisega. Kui uus keskkonnaminister paika saab, siis pöördun otse tema poole, et selgitada välja, kes on süüdlased ja milline kahju on täpselt tekitatud,” lubas Kalvet, kellel ajas harja eriti punaseks Tartu keskkonnainspektsiooni seisukoht, et valda ei saa tegude eest vastutama panna. „Diletandid!” põrutas Kalvet, kes rõhutas intervjuu ajal korduvalt, et ta on õppinud omavalitsuse korraldamist viies Euroopa riigis.

Samuti olevat discgolfarid keelust hoolimata vahepeal Tõrvandi rajal ikkagi mänginud. „Kohalikud on mind viis korda sinna kutsunud. Jõhkardid mängivad keelust hoolimata ja irvitavad näkku. Aga eks mul on muudki teha, kui käia neid keelamas,” sõnas Kalvet, kes vajadusel on ise korvi ette astunud, et takistada discgolfareid oma kehaga ketta viskamisel.

***
Sarapuu kinnitas, et korvid on talle üle antud. Ta ei osanud öelda, mis nüüd edasi saab, kuid kaldus arvama, et kõige ideaalsem oleks leida discgolfipargile uus asukoht, kaks võimalikku kohta olevat juba välja vaadatud. Sarapuu sõnul on ta kahe tule vahel, ükskõik, mis ta otsustab, rahul pole ikka keegi. Korruptsioonisüüdistusel pole tema kinnitusel alust ja Kalvet olevatki selline mees, kellel meeldib kasutada krõbedaid väljendeid ja liialdusi.