23-aastane Ivan Desjatov on sündinud Moskvas ja esindas kuni 2021. aastani Venemaad. Juuniorina peeti teda lootustandvaks sportlaseks, kuid vaatamata nii rahvusvahelistel kui Venemaa võistlustel osalemisele, ei saavutanud ta koos oma paarilise Jekaterina Andrejevaga märkimisväärset edu.

2021. aastal sai paar pakkumise kolida Minskisse ja esindada Valgevenet. Desjatovi sõnul sündis otsus seetõttu, et Valgevene iluuisutamises oli konkurents oluliselt nõrgem kui Venemaal.

Venemaa invasioon Ukrainasse ja kolimine USA-sse

Uues koondises, mida nad esindasid vaid ühe hooaja, polnud Desjatovil ja tema partneril peaaegu ühtegi konkurenti ning nad võisid rahulikult valmistuda MK-sarjas osalemiseks. Nende rõõm oli aga üürike, sest varsti pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse keelati Valgevene iluuisutajatel, nagu ka venelastel, rahvusvahelistel võistlustel osalemine.

Desjatov otsustas koondisest lahkuda ning sõitis kedagi ette hoiatamata Valgevenest minema. Valgevene võimud nõudsid aga tema treeningettevalmistusse investeeritud kulude hüvitamist.

Desjatov käivitas seejärel GoFundMe veebisaidil rahakogumise, et saada vajalik 25 000 dollarit. Tänu annetustele õnnestuski tal koguda vajalik summa ja vabastada end ametlikult kohustustest Valgevene koondise ees.

Desjatov rääkis intervjuus väljaandele Championship, kuidas ta seoses Ukraina sõjaga USA-sse sattus. 24. veebruaril 2022 soovitas vend tal mõelda lahkumisele. Desjatov ei võtnud olukorda tõsiselt, kuid võttis siiski ühendust sõbraga, kes aitas tal luua kontakti oma praeguse treeneri Jelena Dostatniga.

Ta lahkus riigist umbes kaks nädalat pärast sõja algust. „Lahkumise peamiseks põhjuseks oli soov võistelda rahvusvahelisel tasemel. Nagu me teame, ei saa Valgevene ja Venemaa koondised seda praegu teha. Ja pole veel teada, mitmeks aastaks nad eemale jäävad,“ ütles uisutaja 2023. aasta juunis.

Vägistamissüüdistused

Tänavu septembris kirjutas prantslannast jäätantsija Solène Mazingue sotsiaalmeedias, et ta langes seksuaalrünnaku ohvriks.

„Ma ei unusta kunagi seda eelmise hooaja võistlust. Kõik näis kulgevat tavapäraselt, aga siis muutus kõik. Sel päeval sattusin teise sportlase seksuaalrünnaku ohvriks. Sel hetkel jäi aeg seisma ja kadus ka minu hääl. Ma vaikisin juhtunust nädalaid, lukutasin end üksindusse ja ei julgenud asjast rääkida,“ meenutas jäätantsija kohutavat päeva. Kurjategija nime naine aga ei avaldanud.

Oktoobri keskel ilmus meediasse info, et iluuisutaja Ivan Desjatov sai seksuaalkuriteo kahtluse tõttu ajutise võistluskeelu. Viimastel andmetel on talle esitatud süüdistused seotud just intsidendiga, milles rääkis Mazingue`i.

Desjatov, kes lootis võistelda USA eest Grand Prix’l, kannab hetkel jätkuvalt võistluskeeldu. Ajutise keelu kehtestas organisatsioon SafeSport, mis tegeleb Ameerika spordis seksuaalse vägivalla probleemidega.

Seoses tema vastu esitatud süüdistustega võib Desjatovit oodata ka vanglakaristus.

Marko Jevgeni Gaidajenko ja Solène Mazingue said eelmisel hooajal Eesti lipu all võisteldes EM-il 20. ja MM-il. 33. koha. Nende parim tulemus pärineb tunamullusest hooajast, kui nad olid maailmameistrivõistlustel paremuselt 19. paar.

Jaga
Kommentaarid