Selle nädalavahetuse eel oli MM-sarja üldarvestuses 207 punktiga liider Thierry Neuville, Tänak kaotas talle 29 ja Ogier 41 punktiga. Neuville kindlustab endale MM-tiitli, kui ta etapi järel edestab teist kohta üle 30 silmaga. Veidi tasavägisem oli seis tootjate arvestuses, kus Hyundai juhtis Toyota ees 17-ga.

Neljapäeval ja reedel võtsid autod mõõtu Tšehhi teedel. Neljanda kiiruskatse järel juhtis rallit Ogier, aga viienda kiiruskatsega tõusis uueks liidriks Neuville ja katsevõidu noppinud Tänak kerkis kolmandaks. Hyundai meeste tiimikaaslane Andreas Mikkelsen tegi avarii, mille tõttu jäeti katse pooleli. Päeva käigus eraldus teistest neli meest – Neuville läks magama liidrikohal, Ogier (+6,4) oli teine, Tänak (+7,8) kolmas ja viimasel katsel piduriprobleemidaga aega ära andnud Evans neljas (+15,1).

Laupäeva õhtuse seisuga jagati esimesed punktid, aga hommikul ootasid sõitjaid oodatust märgatavalt niiskemad ja märjemad olud, mistõttu paljud sõitjad ekslesid pikemalt ka murul. Päeva esimese kiiruskatse võitis Tänak, kes tõusis Ogier’st mööda teiseks, aga järgmise mõõduvõtuga võttis prantslane koha tagasi. 11. kiiruskatsel oli aga Neuville’i legend liiga optimistlik, mistõttu ta käis lausa kahel korral teelt väljas ja belglane kukkus neljandaks. Rallile tõmbas enneaegselt joone alla Fourmaux, kes lõhkus oma Ford Puma tagaosa.

Pärastlõunal 12. kiiruskatse võitnud Tänak vähendas vahe Ogier’ga 1,1 sekundile. Aga järgmised kaks katset võitnud prantslane lõpetas päeva esikohal, Tänak kaotas talle lõpuks 5,2, Evans 14 ja Neuville 39,8 sekundiga. Neli meest teenisid vastavalt 18, 15, 13 ja 10 punkti, ent nende arvesse minekuks pidid nad pühapäeval finišisse jõudma.

Pühapäeva avakatsel välja sõitnud Pajari katkestas ning Ogier kaotas kurvi sirgeks laskmisega kümme sekundit, mistõttu ralli üldliidriks tõusis Tänak. Katse võitis ja pühapäeva arvestuse liidriks tõusis Fourmaux, eestlane oli viies. Ralli eelviimasel katsel sai läbi teist kohta hoinud Ogier ralli, sest prantslane niitis maha elektriposti ja katkestas.

Tänak punktikatsel enam hullu ei ajanud, aga eestlane kindlustas endale ralli esikoha ning meeskonnale suured punktid. Päeva täht oli Katsuta, kes oli parim nii pühapäeva lõikes kui ka punktikatsel.

Enne hooaega lõpetavat Jaapani rallit on Neuville’il koos 225 ja Tänakul 200 punkti, ülejäänud sõitjatel pole ka teoreetilist võimalust meistriks tulla. Ühelt etapilt on võimalik maksimaalselt koguda 30 silma.

Ralli lõppseis:

Kesk-Euroopa ralli lõppseis

Otseblogi