11. oktoobril valitakse Eesti olümpiakomiteele uus president ja asepresidendid. Teadaolevalt on presidendiks pürgijaid kolm: 2016. aastast selles ametis olnud Urmas Sõõrumaa, praegune asepresident ja Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi ja augusti lõpus planeeritavast kandideerimisest teatanud Kersti Kaljulaid.

Sel esmaspäeval kell 7.13 saabus ajakirjanike postkasti Kaljulaidi esindava Taavi Linnamäe (Impact Consult) aadressilt pressiteade, mis ütles, et endisel Eesti Vabariigi presidendil on koos 25 toetushäält, mis teebki temast ametliku kandidaadi.

„President Kersti Kaljulaid, kes augusti lõpus teatas, et kaalub Eesti Olümpiakomitee (EOK) järgmiseks presidendiks kandideerimist, on praeguseks suhelnud arvestatava osa EOK liikmetega ning oma mõtteid Eesti spordi ja liikumisharrastuse tulevikust neile tutvustanud. Tänase seisuga on ka kandidaadi ülesseadmiseks vajalikud toetushääled EOK liikmete poolt koos ning Kersti Kaljulaid otsustas kandideerida EOK juhiks,“ seisis teates.

Milline on teiste kandidaatide hetkeseis?

Sõõrumaa: „Eks õhtul selgub. Täpselt ei tea. Kui lubadusi arvestada, peaks kokku tulema.“

Teigamägi: „Lubadusi on piisavalt, et kandideerida. Loodame, et ametlikud tulemused näitavad sama.“

EOK liikmed esitavad toetushääled läbi EOK kontori, kes jooksvat seisu ei kommenteeri, vaid ootab hääli kella 23.59-ni ning teavitab lõplikest numbritest avalikkust kell 9 välja saadetavas pressiteates.

Delfile teadaolevalt on Teigamägi käinud viimastel päevadel aktiivselt alaliitude juhatuste koosolekutel ja suhelnud oma potentsiaalsete valijatega ka telefonitsi. Sõõrumaa enda sõnul aktiivset kampaaniat tegemas ei käi, vaid on kirjalikult toetust palunud kõikidelt EOK liikmetelt, lootes, et on end oma kaheksa aasta pikkuse tööga piisavalt tõestanud.

Kaljulaid, kes on oma toetushääled juba kokku saanud, on andnud mitmeid intervjuusid ja käinud ka podcastides ja saadetes nagu näiteks Delfi podcast „Jalgrattapalavik“, Kalev Kruusi juhitav Betsafe’i podcast ja Postimehe saade „Otse Postimehest“.

Täiendatud kell 15.35:

President Kaljulaidi fondi kodulehele ilmus täna teade, et Kersti Kaljulaidil on koos 42 EOK liikme toetushääled.

Kaljulaid ütles: „Olen jätkanud suhtlemise ja kohtumisi ning oma programmi tutvustamist ning saanud kinnitust, et paljud minu välja käidud ideed on spordiringkondades oodatud. Minu jaoks on oluline, et EOKl oleks jätkuvalt selge fookus tippspordil ning selle kõrval senisest rohkem ka sportliku eluviisi laiemal edendamisel. Treenerite arengu toetamine, spordieetika selge edendamine ning valdkonna andmepõhine juhtimine niisamuti. Lastesport olgu mitmekülgne, noortesport arendav, kuid mitte veel tulevikule orienteeritud, tippspordi rahastamine hästi fokusseeritud ja liikumise rõõmu jätkugu kõigile!“

„Kindlasti peab EOK toetama ka alaliitude toimetamist ja tugevamaks muutumist nii, et nelja aasta pärast ei saaks öelda, et mõnedel alaliitudel pole EOKga suurt pistmist. Niisamuti ei tohi EOK unustada, et omal ajal spordi keskliiduga liitudes võeti vastutus kogu spordipüramiidi arendamise eest, mis tähendab, et EOK peab olema aktiivne partner omavalitsustele ning seeläbi toetama maakondlike spordiliitude toimetamist,“ lisas ta.

Kaljulaidi sõnul tegeleb ta hetkel täpsema programmi väljatöötamisega, mida tutvustab septembri lõpus. „Ja eks vahepealsed nädalad on tihedalt täis suhtlust EOK liikmete ja laiemalt spordiringkondadega, et nende mõtteid kuulata ja enda plaane tutvustada,“ ütles ta.

Kõik kolm kandidaati on tänaseks saatnud meediamajadele ka oma arvamusartiklid: