Faktid ei valeta. Soome pole mitte kunagi suve- ega taliolümpiamängudelt medalita koju sõitnud, kuid Pariisis tabas põhjanaabreid fiasko. Koondise parimateks tulemusteks jäid kaks viiendat kohta.

Kui Soome väljaanne Ilta-Sanomat kirjeldab koondise olümpiamänge kui enneolematult haledalt lõppenud suurvõistlust, siis riigi spordilegendid pole toimunust üllatunud. Nende jaoks oleks olnud üllatav, kui soomlased oleks Pariisist naasnud medaliga, kuna ühtegi säravat staari pole riigil ühelgi alal.

„On aeg peeglisse vaadata. Nüüd tuleb kõigele kriitiliselt otsa vaadata. Sportlased ja treenerid peavad maa peale tagasi tulema ja mitte ette kujutama, et koputame eimillegi pealt kõrgetele kohtadele. Tähelepanu tuleb pöörata treeningute mahule ja puhkusele,“ sõnas Soome suusalegend Juha Mieto.

Mietol on selge nägemus, miks Soome koondise tulemused olid tänavu kehvemad kui eelmistel olümpiatel. „Varem ei olnud neid neetud facebooke ja twittereid. Need tuleks elust täielikult välja lõigata. Seal veedetavat aega tuleks kasutada puhkamiseks,“ lisas ta.

1976. aastal Montrealis Kreeka-Rooma maadluses olümpiavõitjaks tulnud Pertti Ukkola sõnul pole soomlaste suhtumine sporti enam sama, mis eelmistel kümnenditel. Ka tema sõnul oli koondise ebaõnnestumine ootuspärane asjade käik.

„Probleem võib olla see, et sportlased spetsialiseeruvad liiga noorelt ühele kindlale spordialale. Treening peab olema mitmekülgne juba väga noorest east alates. Ma ei pea silmas Ida-Saksamaa taolist käitumist, kus treener valib, millise spordialaga keegi tegeleb, kuid mingisugune balanss tuleks leida,“ nentis ta.