Ajakirjanikud, sh spordikommentaatorid, peaksid olema keskmisest tundlikumad selle osas, mis on ühiskonnas aktsepteeritav ja mis ei ole – neil on võim kujundada avalikku arvamust.

Paraku kujundas spordikommentaator Bob Ballard avalikku arvamust just seksistliku kommentaariga ja rahvusvahelisel tasandil – olümpiamängudel naiste 4 × 100 meetri vabaujumise finaalis kulla võitnud Austraalia naiskonna suunal.

Delfi spordikommentaator aga võrdleb seepeale Ballardi seksistlikku väljaütlemist ja olümpiatseremooniaga seotud vandenõuteooriat. See on täiesti kohatu ja näitab, et paraku ei mõista ta Briti spordikommentaatori eksimust.

Ballard vabandas ja väitis, et tema sõnu tõlgendati valesti, aga ei selgitanud, mis see õige tõlgendus siis olema pidi. Sellised vabandused jätavad mulje, et kommentaator ei mõista oma vastutuse tõsidust.

Kinnistades soostereotüüpe või halvustades naisi – kas läbi lillede või otse –, pole see mitte ainult ebaprofessionaalne ja solvav, vaid sellega rikutakse ka vaatajate kogemust.

Soopõhine diskrimineerimine spordis on olnud ajalooliselt väga tõsine ning on probleemne ka täna.

Soopõhine diskrimineerimine spordis on olnud ajalooliselt väga tõsine ning on probleemne ka täna.

Ainult mõned näited: palgalõhe, emapuhkuse või raseduse tõttu sponsorlepingust lahtiütlemine, spordialade ebavõrdne kajastamine meedias, pidevad kommentaarid välimuse, riiete ja füüsilise vormi, mitte võimete kohta.

Sportlaste vorm, välimus, soengud, riided jm ongi erinevad, aga mingil põhjusel kommenteeritakse neid naiste puhul alatasa rohkem kui meeste puhul.

Delfi spordiajakirjanik arvab, et tänapäeva kommentaatoritel oleks targem töö säilitamiseks suu kinni hoida. Ei ole nii, et „tänapäeval võidakse kõike valesti mõista“.

Lihtsam oleks tunnistada, et seksismil ja soostereotüüpidel ei ole tänapäeval kohta – Ballard vallandati seetõttu, et tema seda ei mõistnud.