28-aastane kanadalane triumfeeris mullu Budapestil toimunud MM-il uue isikliku rekordi 8909 punktiga. Tänavu pole ta aga ühtegi kümnevõistlust läbi teinud.

Kanadalane avaldas kolmapäeval sotsiaalmeedias, et vigastas aprillikuus selga. Teda kimbutab diski prolaps ehk lülikeha vaheketta väljasopistus.

Nii loobus ta Götzise jõuproovist. Juuni alguses proovis ta vormi 400 m distantsil, kus tema aeg jäi ligemale 52 sekundi juurde. Mehe isiklikuks rekordiks on aga 46,84. Hiljuti proovis ta oma võimeid 100 m distantsil ja ka seal jäi ta tippmargile alla ligemale sekundiga.

Lisaks loobus LePage ka Kanada meistrivõistlustest. Reeglite järgi pidanuks ta seal olümpiaküpsuse tõestamiseks üksikaladel startima, kuid arstid andsid talle vabastuse. Seejärel keeldus ta meediale kommentaaride jagamisest.

„Olen varemgi läbi vigastuste võistelnud. Kuni eelmise nädalani tõesti uskusin, et suudan läbi selle võistelda, kuid ma ei saa sundida oma selga,“ rääkis LePage videopöördumises. „Käisin erinevatel testidel, mingit jõudu seljas pole.“

„Lõpuks oli variant, et lähen olümpiale, kogun heal juhul 7000 punkti ja riskeerin pikaajalise vigastusega,“ nentis ta. „Tahan seal kohal olla, aga keha annab igast otsast teada, et see on viga. Seega oleme otsustanud (olümpia) vahele jätta.“

LePage tegi olümpiadebüüdi kolm aastat tagasi Tokyos, kus ta sai 8604 punktiga viienda koha. Olümpia eel on küsimärgid üleval ka maailmarekordimehe Kevin Mayeri osas, kes vigastas paar nädalat tagasi jalga.

Pariisis on kümnevõistlus kavas 2. ja 3. augustil. Eestit esindavad valitsev Euroopa meister Johannes Erm (isiklik rekord 8764 p), Karel Tilga (isiklik rekord 8681 p) ja Janek Õiglane (8524 p).

Pariisis startivate kümnevõistlejate isiklike rekordi edetabelis oli LePage neljas. Temast enam on kogunud vaid Kevin Mayer (9126 p), Damian Warner (9018 p) ja Leo Neugebauer (8961 p). Erm on vastavas arvestuses viies, Tilga 9. ja Õiglane 17.