Maailma populaarseim spordiala

Jalgpall on praegu üks enim harrastatud spordialasid maailmas, mida mängib hinnanguliselt 250 miljonit inimest üle maailma. Eestis ulatuvad jalgpalli juured 20. sajandi algusesse, kui hakkasid kujunema esimesed ametlikud võistkonnad ja liigad. Tänapäeval on jalgpall Eestis üks populaarsemaid spordialasid, kusjuures kõige silmapaistvam roll on Tallinna klubidel, nagu FC Flora ja FCI Levadia. Need klubid pole mitte ainult kohalikud liidrid, vaid on ka Euroopa tasemel näidanud korralikke saavutusi.

Jalgpalli roll ühiskondlikus elus

Jalgpallil on oluline roll kultuurilises elus, pakkudes pealtvaatajatele mitte ainult sportlikku põnevust, vaid ka ühtekuuluvustunnet ja rahvuslikku uhkust.

Jalgpallil on ka sotsiaalne külg, pakkudes noortele positiivset suunda vaba aja veetmiseks ja enesearenguks. Jalgpalliklubid üle kogu riigi pakuvad mitmesuguseid programme, alates laste ja noorte treeningutest kuni täiskasvanute harrastusliigadeni, aidates kaasa tervislike eluviiside edendamisele ning kogukondade koostööle.

Rahvusvahelised võistlused ja osalemine Euroopa liigades on samuti oluline Eesti klubide ning mängijate arengus. See annab väärtuslikku kogemust ja võimaldab mängijatel end kõrgemal tasemel proovile panna, mis on kasulik nii individuaalsetele karjääridele kui ka rahvuskoondise tugevdamisele.

Eesti jalgpall

Jalgpallimaailm on pidevas liikumises ja arengus, ent siiski on aegade jooksul välja kujunenud teatud võistkonnad, kes on oma saavutuste, tulevikuväljavaadete, noortetöö osatähtsuse ja kohalike kogukondade ühendamisega eriliselt silma paistnud. Vaatame, millised on Eestis mõned selliste vutiklubide näited ja mida põnevat nende kohta teada võiks.

Tegijad

FC Flora. Asutatud 1990. aastal Tallinnas, on FC Flora üks Eesti jalgpalli tippe. Esindusmeeskond mängib 1992. aastast Meistriliigas ja on riigi edukaim, olles meistritiitli võitnud 15. korral. Kaheksal korral on võidetud riigi karikavõistlused ja järjepidevalt on osaletud erinevates UEFA egiidi all toimuvates eurosarjades.

Flora on ainsa Eesti klubijalgpalli meeskonnana jõudnud eurosarjas alagrupiturniirile, kui hooajal 2021/22 mängiti UEFA Konverentsiliiga alagrupiturniiril, kus teeniti kuue mänguga viis punkti ja lõpetati alagrupi neljandal kohal.

Klubi on tuntud oma tugeva noortetöö poolest, mis on andnud Eestile palju andekaid mängijaid.

Loe, kuidas alistas tiitlikaitsja FC Flora A. Le Coq Arenal 5. mail tulises kohtumises praeguse tabeliliidri FCI Levadia.

Tallinna FCI Levadia. Tallinna gigant FC Levadia loodi 1998. aastal ja on samuti olnud Eesti jalgpalli raskekaallane – koduses kõrgliigas olnud esimestest hooaegadest saadik. Meeskonna domineeriv jõud on olnud ilmne eeskätt 2000. aastate keskpaigast, kui aastail 2004–2009 võideti viiest võimalikust meistritiitlist neli. Eurosarjades on Levadiat samuti saatnud edu, olles jõudnud Meistrite liiga kolmandasse eelringi ja UEFA karika põhiturniirile.

Levadia on tuntud oma agressiivse mängustiili ja stabiilsete esituste poolest nii kodu- kui ka rahvusvahelistel väljakutel.

Loe, kuidas Premium liiga liider Levadia alistas 1. mai mängus Paide Linnameeskonna ja püsib seega kindlalt tabelis esikohal.

JK Narva Trans. Idapoolseimas Eesti linnas, Narvas asuv JK Narva Trans on üks silmapaistvamaid venekeelse kogukonna esindajaid Eesti jalgpallis. Klubi loodi 1979. aastal, kui klubi endine peatreener ja praegune president Nikolai Burdakov oli veel mängija. Klubi on suurepärast minekut näidanud eelkõige karikasarjas, mis võideti nii 2001., 2019. kui ka 2023. aastal.

Narva Trans pakub koduses liigas konkurentsi ka suurematele Eesti klubidele.

Paide Linnameeskond. 2004. aastal asutatud klubi mängib Meistriliigas 2009. aastast, kusjuures kodustaadioniks on tiimil Paide linnastaadion.

Paide meeskond on tõusnud Eesti jalgpallihierarhias jõudsalt ülespoole – n-ö mudaliigast kõrgliigasse, tõustes igal aastal liiga võrra kõrgemale.

Paide Linnameeskond on tõestanud, et ka väiksemad linnad suudavad konkureerida suurtega. Paide on tuntud oma kogukonnapõhise lähenemise ja noortele võimaluste andmise poolest.

Nõmme Kalju FC. 1997. aastal taasasutatud klubi on kiiresti kujunenud tugevaks konkurendiks nii Eesti Meistriliigas kui ka rahvusvahelistel väljakutel. Nõmme Kalju on kahekordne Eesti meister, esimest korda tuldi meistriks 2012. aasta hooajal.

Tuntud oma roosa pantri maskoti poolest, on Nõmme Kalju üks värvikamaid klubisid Eesti jalgpallis.

JK Tallinna Kalev. 2002. aastal taasasutatud klubi, kes tõusis 2021. aastal Esiliigast Eesti kõrgeimale liigatasemele ehk Premium liigasse. Kodumänge peab klubi Kadrioru staadionil. Klubi juhtkonda kuuluvad jalgpallilegendid Ragnar Klavan ja Joel Lindpere.

Jalgpallikultuuri edendajana on klubil oma jalgpallikool ja nii esindusmeeskond kui ka -naiskond ning treeninguid viiakse läbi ka lasteaedades.

Tartu JK Tammeka. 1989. aastal asutatud Tartu linnas mängiv jalgpalliklubi on tuntud oma kire ja pühendumusega nii väljakul kui ka väljaspool seda. Klubi on kasvanud tugevaks tegijaks Eesti jalgpallimaastikul, olles eeskujuks noortele ja kogukonnale. Klubi teeb tihedat koostööd kohalike koolide ja organisatsioonidega, et edendada tervislikke eluviise ning positiivseid väärtusi noorte seas. Tartu JK Tammeka on pühendunud ka kogukonna arendamisele, korraldades erinevaid üritusi ja töötube, mis suurendavad jalgpalli populaarsust ning sportlikku aktiivsust linnas.

Ole kursis Premium liiga punktitabeliseisuga siin. Oma lemmikmeeskondadele kaasa elamiseks saad valida endale sobivad jalgpalli panused, mille abil enda jaoks mängud veelgi põnevamaks muuta.

Premium liiga (2013. aastani Meistriliiga) punktitabel 22.05.2024 seisuga.

Jalgpalli ei mängi mitte ainult mehed

Tänapäeval pakub jalgpall huvi ja võrdseid võimalusi mõlemale soole, kuid nõukogude ajal see nii ei olnud. 1970ndatel keelustas riiklik kehakultuuri- ja spordikomitee naiste jalgpalli, kuna see kujutavat endast ohtu tervisele. Keeld kehtis kuni Gorbatšovi ajani.

Kuigi Eesti Naiste Meistriliiga loodi alles 1994. aastal, on Eesti naiste jalgpall saanud suurt tähelepanu, eriti seoses naiste meistriliiga ja noortekoondiste edusammudega.

Südamega fännid

Eesti jalgpallifännid on alati olnud selle spordi südameks ja hingeks. Alates 1990. aastatest, mil Eesti jalgpall taas iseseisvuse taustal tõusuteele asus, on fännikultuur märkimisväärselt arenenud ja muutunud tõeliseks nähtuseks.

Üheks oluliseks fännirühmaks on Jalgpallihaigla, mis asutati 2001. aastal. Nagu nad ise oma Facebooki lehel ütlevad, on nad haiged vabast tahtest. MTÜ Jalgpallihaigla on Eesti jalgpallikoondise toetajaid koondav ühendus, millel on hetkel 652 registreerunud liiget. Pühendunult reisivad „haiged“ Eesti meeskonna mängudele nii kodumaal kui ka võõrsil. Fänniklubi mitte ainult ei organiseeri ühistransporti ja pileteid, vaid aitab kaasa ka meeskonna moraali tõstmisele, luues mängudel fantastilise atmosfääri laulude ja hüüdlausetega.

Jalgpalli tervislikkus

Jalgpalli harrastamisel on mitmeid häid külgi – tegemist on tervisliku hobiga, mis lisaks füüsise ja vastupidavuse arendamisele õpetab ka muid elus tarvilikke oskuseid. Jalgpalli mängimisega tõuseb enesekindlus ja kerkib enesehinnang, mis mõlemad on vaimse tervise tugitalad. Samas õpetab jalgpall ka ausust ja distsipliini, sest väärtuslikuks ning edukaks mängijaks olemine eeldab jalgpallireeglitest kinnipidamist ja meeskonnakaaslaste ning vastasmängijatega arvestamist.

Jalgpallil on oluline roll ka inimese terve organismi ja aktiivse elustiili hoidmisel. Erinevad teadusuuringud on näidanud, et aktiivsetel inimestel on vähem terviseprobleeme, sealhulgas näiteks südame-veresoonkonna haiguseid, teist tüüpi diabeeti, vähki ja ka vaimse tervise probleeme.

Jalgpalli mõju ühiskonnale

Selleks, et uurida jalgpalli laiemat mõju, on Euroopa jalgpalli katusorganisatsioon UEFA algatanud programmi nimega GROW. Selle raames on lisaks jalgpalli sotsiaalsete, professionaalsete ja kaasava arengu suundadele uuritud ka seda, kuidas jalgpalli kui hobi- ja spordiala arengusse investeerimine riigile ning ühiskonnale rahaliselt kasu toob. 2015. aastal loodud programmis rakendatakse muu hulgas SROI (social return on investment) mudelit, et hinnata jalgpalliharrastuse sotsiaal-majanduslikku mõju. See võimaldab arvude pinnalt hinnata, millise suurusega kasu toob riigile jalgpalli investeerimine ja selle spordiala riigis harrastamine.

Eesti Jalgpalliliidu kodulehel esitatud 2021. aasta andmete põhjal toob ühe euro jalgpalliharrastusse investeerimine Eesti riigile tagasi 26 euro väärtuses sotsiaal-majanduslikku mõju. Ühe jalgpalliharrastaja sotsiaal-majandusliku mõju väärtus riigile on kokku arvutatult aga ligikaudu 4097 eurot. Kui siia juurde lisada kõige uuem statistika jalgpalliharrastajate koguarvu kohta Eestis, mis 2023. aastal oli 23 890, siis lihtsa arvutuse toel võib järeldada, et kõikide Eestis jalgpalli harrastavate inimeste loodav sotsiaal-majanduslik väärtus küündib peaaegu saja miljoni euroni.

Ent kõige suurema ja tähtsama mõjuga on jalgpall inimeste ning tervete inimgruppide tervisele ja heaolule. Kui jalgpalli mängimisest tulenevat subjektiivset heaolu ja tervisemõju on varasemalt olnud keeruline hinnata, leiti eelmainitud uuringu põhjal, et jalgpalli mõju tervisele uuringus osalenud 25 UEFA alaliidu liikmesriigis kokku oli aastas 16,3 miljardit eurot.

Samuti tehti eraldi analüüse riikidepõhise statistika põhjal, millest selgus, et Eestis toodab jalgpalli harrastamine üle 20 miljoni euro väärtuses subjektiivset heaolu ning vähendab ligi 2,5 miljoni euro ulatuses südame- ja veresoonkonna haigustega kaasnevaid kulusid. Jalgpalli tervisekuludega seotud riigi ainsaks kuluallikaks on vigastused, mille hinnaks tuletati 390 130 eurot. Samas nenditakse jalgpalliliidu kodulehel, et Eesti tervishoiusüsteemi eripärasid arvesse võttes ei ole kindlasti tegu täpse numbri, vaid indikatiivse suurusjärguga.

Jalgpall – suurem kui elu

Jalgpall, ja just Eesti jalgpall, on rohkem kui lihtsalt mäng – see on kultuuriline jõud, mis ühendab inimesi üle kogu riigi. Jalgpalliväljakutel toimuv peegeldab laiemat ühiskondlikku ja kultuurilist dünaamikat, pakkudes pealtvaatajatele mitte ainult sportlikku põnevust, vaid ka ühtekuuluvustunnet ja rahvuslikku uhkust.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Jaga
Kommentaarid