53-aastane soomlane nakatus koroonaviirusesse neli aastat tagasi. Ta rääkis intervjuus, et see mõjutab teda endiselt.

„Enne koroonat osalesin veel poja koolis isa-poja mängudel,“ jutustas Litmanen, kes Tallinnas koos abikaasa Ly Jürgensoniga kaht poega kasvatab. „Koroonaviirus on mind juba aga mitu aastat kimbutanud. Püüan nüüd rohkem asju teha. Seis ei ole siiski päris sama (mis varem), olukord pole 100%. Saan jalutada, rattaga sõita ja tunnikese jagu suusatada, aga pean olema ettevaatlik, sest mäletan, kui madalal ma olin,“ tõdes ta.

Litmanen on juba aastaid elanud Eestis, aga südames peab oma kodulinnaks ikka Amsterdami. „Keskendun Tallinnas pereelule rohkem kui jalgpallile. Minu abikaasa on eestlanna. Elan Eestis, Soome on mu kodumaa, aga minu linn on Amsterdam,“ märkis ta.

Just Amsterdamis nautis ta karjääri edukaimaid aastaid. Ta võitis kohaliku suurklubi Ajaxi särgis viis Hollandi meistritiitlit ja 1995. aastal ka Meistrite liiga. Sama aasta Ballon d’Ori ehk maailma parima jalgpalluri valimisel sai ta kolmanda koha. Enam kui 20 aasta pikkuse karjääri jooksul esindas ta suurklubidest veel FC Barcelonat ja FC Liverpooli. Karjääri lõpetas ta 2011. aastal HJK-s.

Sarnaselt Eesti koondisele on EM-i valiksarja play-off’is ka Soome. Kui Eesti mängib sel neljapäeval Varssavis Poolaga, siis soomlased lähevad Cardiffis vastamisi Walesiga. Kahe kohtumise võitjad kohtuvad omavahel ja otsustavad EM-ile pääseja. „Wales on favoriit, aga nad pole nii tugevad kui varasemalt,“ märkis Litmanen.

Soome vutilegend on aastatega õppinud ära ka eesti keele. Eelmisel aastal andiski ta Delfile eestikeelse intervjuu.

„Olen pärast Soomest ära kolimist 1992. aastal elanud kuues-seitsmes riigis ning proovinud esimese asjana alati riigikeele ära õppida - saan nii paremini hakkama ja ka endal on tore. Mul on hea (eesti keele) õpetaja olnud (Litmanen on 2015. aastast alates abielus kunagise missi ja modelli Ly Jürgensoniga - toim.). Kodus räägime soome ja eesti keeles. Kõige tähtsam on oma motivatsioon. Mul on see alati olnud,“ sõnas ta toona Delfile.