Eesti koondise jõudmine 2012. aasta EM-valikturniiril play-off'i ehk ühe sammu kaugusele finaalturniirilt võiski Litmaneni hinnangul olla anomaalia ega peegeldanud Eesti jalgpalli üldist taset.

Litmanen on Eesti jalgpallil teravamalt silma peal hoidnud viimased 15 aastat. „Noorte jalgpalli vaatan oma poiste kaudu. Eesti koondist ja liigat vaatan telerist, vahel käin ka mängudel kohal. Need 15 aastat, mil ma olen Eesti jalgpalli lähedalt jälginud - kunagi olin ka ise Nõmme Kaljus treener ja tunnen ka endisi koondislasi - on tase kogu aeg edasi läinud,“ rääkis ta Delfile ja Eesti Päevalehele kolmapäeval Rae golfiklubis toimunud Unibeti golfiturniiril.

„Mulle väga meeldib, mis siin toimub. On ikka suur vahe küll, kas sul on koondisemängud Kadriorus või A. Le Coq Arenal. Jalgpallihalle on juurde tulnud - kunagi mängiti (talviti) ainult väikses saalis. Viie-kuueaastaselt alustajad saavad kohe heas kohas trenni teha. Mäng on Eestis läinud palju tehnilisemaks.“

Jari Litmanen seletamas penaltilöömise põhitõdesid Mika Häkkinenile.

Viite peale, et Eesti klubijalgpalli pole tänavu erilise euroeduga õnnistanud - neljast eurosarja eelringides mänginud klubist on konkurentsis vaid FC Flora, kes mängib täna UEFA Konverentsiliiga 3. eelringis - ning Eesti fännid on üldiselt üsna rahulolematud, ütles Litmanen: „Jalgpall on pikk teekond, olgu klubis või koondises. On häid ja halbu aegu. Peame meeles pidama, et Eestis on ainult 1,3 miljonit inimest. Soomes on 5,5 miljonit ja seal on ka raske olnud! Võtame näiteks Saksamaa - seal on 10 miljonit jalgpallurit. Olen ise mänginud Hollandis ja Inglismaal, mis on täiesti teine maailm ja tase. Kõik on seal kõrgemal tasemel: kultuur, raha, staadionid, arstid-füsioterapeudid...“

Golfiturniiril Litmanen kaasa ei löönud, vaid õpetas ürituse raames sellel osalejaid õigesti penalteid lööma. Golfihoone kõrvale oli paigaldatud täismõõtmetes värav ja Soomest kohale toodud üks endine väravavaht.

„Olen elanud kuues-seitsmes riigis ning proovinud esimese asjana alati riigikeele ära õppida.“

Jari Litmanen

„Ma mängisin golfi kunagi 90-ndatel. See oli nii, et ma olin ise profijalgpallur välismaal ja tulin üheks kuuks Soome. Käisin kolm-neli-viis korda - oli tore! Aga siis tuli 9-10 kuud pausi... Kõrgele see tase ei läinud. Iga kord ma mõtlesin, et alustan uuesti ja saan selle nüüd selgeks, ja tuli uuesti paus. Hooaja ajal olin ma nii väsinud ega leidnud golfiks aega. Lõpetasin golfiga 2005. aastal, kui meie peresse esimene poiss sündis. Polnud enam aega ega energiat. Olen lubanud uuesti alustada, kui poisid on nii vanad, et enam kodus ei ela. Golf on muidu väga tore mäng. Tean, et kui ma sellega alustan, haarab see mind endasse! Mängupisik on minus kogu elu olnud,“ rääkis Litmanen.

Jari Litmanen Rae golfiklubis.

Eestikeelset videointervjuud pole Litmanen teatavasti varem andnud (kui autor eksib, palun parandage ja viidake - G.L.). Delfi palus temalt esialgu intervjuud üldsegi inglise keeles. „Me võime eesti keeles ka teha!“ teatas Jari aga enesekindlalt.

„Olen pärast Soomest ära kolimist 1992. aastal elanud kuues-seitsmes riigis ning proovinud esimese asjana alati riigikeele ära õppida - saan nii paremini hakkama ja ka endal on tore. Mul on hea (eesti keele) õpetaja olnud (Litmanen on 2015. aastast alates abielus kunagise missi ja modelli Ly Jürgensoniga - toim.). Kodus räägime soome ja eesti keeles. Kõige tähtsam on oma motivatsioon. Mul on see alati olnud,“ sõnas ta.

Vaata pikemat intervjuud Litmaneniga videost!