Eesti Antidopingu ja Spordieetika (EADSE) sihtasutusele on laekunud avaldused, kus endised õpilased ja lapsevanemad süüdistavad Levandit vaimses ja füüsilises väärkohtlemises.

ERR-ile teadaolevalt puudutavad nii mõnedki juhtumid 12 aastat Levandi käe all treeninud Eva-Lotta Kiibust. EADSE-le esitatud avalduses on kirjas, et olümpiahooaja alguses suurendas Levandi Kiibuse treeningkoormust ning uisutaja jalad ei pidanud sellele vastu, tekkis kõõlusepõletik ja närvikahjustused, mida pärast olümpiat opereeriti.

„Asi läks ikka nii hulluks, et kümme päeva enne Pekingi olümpiat Anna sülitas trennis pärast ebaõnnestunud hüpet talle peale, viskas teda uiskudega, tuli lähedale näo juurde ja lõi lähedalt näost napilt mööda vastu pleksiklaasi,“ rääkis anonüümseks jääda soovinud ema ERR-ile. Loe pikemalt SIIT.

Vikerraadio saates Uudis+ käis teemat kommenteerimas kümnevõistluse olümpiavõitja ja kergejõustikutreener Erki Nool.

Endine kergejõustikutäht leiab, et vahest tuleks antud juhtumi puhul peeglisse vaadata ka Levandi endisel õpilasel.

„Kui vaadata põhisüüdistajat, Eva-Lotta Kiibust, siis ta oli iga päev Anu Sääritsa ees, kus rääkis, kuidas ta trenni teeb ja kõik on nii tore, aga kui vaadata, kuidas ta ei viitsinud enne olümpiat eriti pingutada ja trennis käia, siis ei ole mõtet vaadata ainult treeneri otsa ja treenerit süüdistada. Äkki käiks korraks peegli eest ise ka läbi,“ sõnas Nool.

Kiibuse vigastusest rääkides ütles Nool, et tippspordis tulebki oma piire nihutada.

„Tippspordis käib piiride edasilükkamine. Igal inimesel on oma erinevad võimed, erinev füüsiline võimekus. Sa võid olla maailma parim treener, aga sa ei tea, kus on see piir, kus tekib trauma. Ma arvan, et see on väga väär, kui sportlase traumas süüdistada treenerit,“ leiab Nool.

Jaga
Kommentaarid