Euroopa jalgpalliliit (UEFA) teatas eelmisel kolmapäeval oma täitevkomitee istungi järel, et Venemaa U17 koondised lubatakse rahvusvahelistele võistlustele tagasi. Sellise otsuse järel kinnitasid 12 riigi jalgpalliliidud, et nende noortekoondised Venemaaga mingil juhul ei kohtu ega osale ühelgi turniiril, kuhu venelased lubatakse. Nimetatud riigid on Ukraina, Poola, Inglismaa, Rumeenia, Rootsi, Norra, Taani, Island, Soome, Läti, Leedu ja Iirimaa.

„Kõik väga väärikad riigid. Kõik meie naabrid. Aga seal ei ole Eesti koondist. Päris pentsik lugu,“ sõnas saatejuht Kalev Kruus.

EJLi president Aivar Pohlak on UEFA otsuse kommentaariks öelnud, et „Eesti jälgib olukorda ja võtab otsuse vastu reaalse olukorra tekkimisel“.

„See on ikka natuke piinlik küll. Ebareaalne, milline hämamine nende samade teiste riikide kõrval, kes on väga konkreetselt öelnud, et kui venelased tulevad kuskile mängima, siis me nendega ei mängi,“ kritiseeris Toomas Vara jalgpallijuhi kommentaari.

Ekskoondislane Tarmo Kink avaldas omakorda imestust, et jalgpalliiidus pole kellelgi julgust, et liidu presidendi seisukohta kahtluse alla seada.

„Meie presidendi [Aivar Pohlak] seisukoht on teada, siin pole midagi rääkida. Aga ma imestan, et meil pole jalkaliidus ühtegi venda, kellel oleks m***d ja kes kutsuks korraks inimesed nurga taha ja selgitaks talle midagi,“ ütles Kink.

Kink lisas, et ilmselt Eesti saigi 2026. aasta noormeeste U17 EM-finaalturniiri korraldusõiguse, sest alaliit polnud venelaste naasmise vastu.

„Kas te arvate, et paljud riigid tahtsid seda korraldada, kui oli teada, et selline asi [Venemaa koondise naasmine] võib juhtuda? Ma arvan, et ta paneks nad veel ühte alagruppi ka,“ vihjas Kink, et Eesti noortekoondis peabki lõpuks Venemaaga mängima.

Mida täpselt on öelnud Aivar Pohlak?

Pohlak ütles Delfi küsimustele vastates, et vastavad otsused Venemaa noortekoondisega kohtumise osas võetakse vastu siis, kui reaalne olukord seda nõuab ehk ennetavalt enne teineteise vastu kokku loosimist ei ütle EJL „ei“ ega „jah“.

„UEFA on teadlik Eesti Vabariigi valitsuse poliitikast seoses Venemaa sportlastega, sest need teemad on olnud üleval ka UEFA klubivõistlustega seoses,“ ütles Pohlak kirjalikus vastuses.

„2026. aasta U17 EM-finaalturniirini on samas kolm aastat ja Venemaa U17 koondise võimalikule mängimisele sellel eelneb ka valikmängude sõel. Isiklikult loodan, et selleks ajaks on sõda Ukrainas lõppenud ning normaalsed suhted riikide ja rahvaste vahel taastatud. Tänase olukorra jätkumisel täidab Eesti Jalgpalli Liit mõistagi Eesti Vabariigi valitsuse siduvaid otsuseid Venemaa sportlaste riiki mittelubamise suhtes ning me ei näe võimalust erandi taotlemiseks ka sellisele suurturniirile, välja arvatud juhul, kui saame selge signaali, et alaealiste sportlaste suhtes on hoiakut muudetud,“ lisas Pohlak.

„Mis puudutab UEFA otsust seoses võimalike valikmängudega Eesti ja Venemaa U17 koondiste vahel, siis jälgime olukorra arengut ning võtame vastu otsuse reaalse olukorra tekkimisel, sest kõnealuse teemaga seotud asjaolud võivad ajas muutuda,“ ütles Pohlak vastuseks küsimusele, mis saab siis, kui Eesti ja Venemaa noortekoondisel mõnel valikturniiril omavahel kokku loositakse.

Vaata Betsafe`i podcasti (U17 koondiste arutelu alates 38.45):