Eesti resultatiivseim oli 16 punktiga Artur Konontšuk, 13 punkti tõi Mikk Jurkatamm ja 12 punkti Kristian Kullamäe. Tšehhi kasuks viskas kuus kolmest tabanud Vit Krejci 20 punkti, Tomaš Kyzlink lisas 16 ja Martin Križ 15 punkti. Tšehhi tegi küll 21 pallikaotust, aga viskeid tabasid nad eestlastest paremini. Tšehhid viskasid kaheseid 32/19 ja kolmeseid 25/10, Eesti vastavalt 29/14 ja 34/10.

1. veerandaeg: Kohtumine algas tasavägiselt ja kumbki tiim ei suutnud enam kui mõnepunktilist edu sisse saada. Esimesel viiel minutil lasi Eesti kaitse vastastel lubamatult lihtsalt korvile purjetada, aga meie rünnak seevastu üldjoontes toimis. Veerandaja teist poolt dikteeris pigem Eesti ja Kasper Suuroru lähivise viis võõrustajad minut enne lõppu 21:15 ette. Tšehhi tegi tabavate kolmestega vahe tasa ja periood lõppes 23:23. Eesti resultatiivseim oli 10 minuti järel viie punktiga Kristian Kullamäe, tšehhide kasuks oli vahetusmees Tomaš Kyzlink visanud üheksa punkti.

2. veerandaeg: Eesti üks-üks kaitse valmistas pettumuse ka teise veerandi alguses. Vastaste tagamehel Ondrej Sehnal mängis eestlased puhtalt üle ja jõudis segamatult korvini. Kolmesejoone tagant oli endiselt kuum Kyzlink ja veerandaja keskpaigas oli Tšehhi 37:29 ees. Eesti rünnak oli punnitatud ja normaalseid viskekohti ei suudetud tihtipeale välja mängida. Poolaja lõpus tuli Eesti tänu Kregor Hermeti ja Mikk Jurkatamme kolmestele pisut järgi ja 20 minuti järel juhtis Tšehhi 42:39. Kullamäe viskas Eesti kasuks esimesel poolajal seitse punkti, Tšehhi poolelt oli Kyzlinki arvel koguni 14 punkti.

3. veerandaeg: Eesti oli pikemalt pausilt tulles juba hoopis paremini valmis. Kaitses keerati kruvid pingule ja tšehhid hakkasid eksima. Rünnakul toitsid Eestit Artur Konontšuki ja Mikk Jurkatamme kolmesed ning neljaminutilise mängu järel pääses Eesti 50:46 ette. Midagi ilusat sellest siiski välja ei kasvanud, sest samal ajal kui Eesti korvi alt eksis, nõelas vastaste nimekaim pallur Vit Krejci kolmestega. Neljandale veerandile mindi 56:56 viigiseisus.

4. veerandaeg: Tasavägine heitlus jätkus, aga veerandi keskpaigas hakkas ebameeldiva üllatusena korvi all domineerima tšehhide alamõõduline ja üsna kahvatu klubikarjääriga keskmängija Martin Križ, kes viis omad viis minutit enne lõppu 67:64 ette. Seejärel realiseeris Spencer Svejcar 2+1 rünnaku ja vastaste edu kasvas kuue punktini. Sander Raieste, Henri Drell ja Konontsuk tõid Eesti 2.30 enne lõppu kahe punkti kaugusele (71:73). Rohkemaks Eestil täna võimeline polnud. Tšehhide poolelt tõusis mängu sangariks seesama Križ, kes realiseeris kaks minutit enne lõppu kaks vabavisket, ning tehi 24 sekundit enne lõppu skoori ka õnnelikult kätte kukkunud ründelauapalli järel. Tšehhi läks 77:71 ette. Enne Križi korvi oli Eestil mitu head võimalust seis tasakaalustada, paraku eksis Konontšuk kahel korral järjest kolmesel ja Kullamäe andis valesöödu.

Blogi:

Järgmisena kohtub Eesti Põhja-Makedooniaga, mäng peetakse pühapäeval kell 19. Enne seda lähevad vastamisi Iisrael - Põhja-Makedoonia (täna kell 19) ja Iisrael - Tšehhi (pühapäeval kell 16).

Enne mängu:

Kontrollmängudes kahel korral kindlalt Ungarit võitnud ja kolmapäeval 80:86 Soomele kaotanud Eesti mängib täna koosseisus:

Kristian Kullamäe (194 cm, Bilbao)
Kasper Suurorg (197 cm, TalTech/Optibet)
Mikk Jurkatamm (195 cm, Kalev/Cramo)
Joonas Riismaa (199 cm, Brindisi)
Hugo Toom (200 cm, Kalev/Cramo)
Henri Drell (205 cm, klubita)
Sander Raieste (203 cm, Vitoria Baskonia)
Artur Konontšuk (202 cm, Granada)
Kaspar Treier (204 cm, Sassari)
Kregor Hermet (205 cm, Kalev/Cramo)
Mihkel Kirves (200 cm, Kalev/Cramo)
Matthias Tass (208 cm, klubita)

Tšehhi koondise kauaaegsetest põhitegijatest ei sõitnud Tallinnasse näiteks Tomaš Satoransky, Jan Vesely, Ondrej Balvin ja Jaromir Bohacik. Võistkonna liidrid peaksid olema viimastel aastatel NBA-s mänginud tagamees Vit Krejci (Atlanta Hawks) ja kogenud äär Vojtech Hruban (Cholet). Korvi all on kõige tuntum nimi Martin Peterka (Braunschweig).

Täiskoosseisus on Tšehhi viimase viie aasta jooksul saavutanud suurepäraseid tulemusi. 2019. aastal MM-il tuldi kuuendaks ja kaks aastat hiljem pääseti Tokyo olümpiamängudele, kus saadi üheksas koht. 2022. aasta MM-il jõudis Tšehhi kaheksandikfinaali, seal jäädi alla Kreekale.

Tšehhi koondise koosseis:

Vit Krejci (199 cm, Atlanta Hawks)
Ondrej Sehnal (190 cm, Nymburk)
Viktor Pulpan (191 cm, Brno)
Spencer Svejcar (193 cm, Nymburk)
Vojtech Hruban (202 cm, Cholet Basket)
Matej Svoboda (200 cm, Decin)
Tomaš Kyzlink (198 cm, Limoges)
Martin Peterka (203 cm, Braunschweig)
Šimon Puršl (205 cm, Opava)
Michal Kozak (203 cm, Zwolle)
David Böhm (206 cm, Praha USK)
Martin Križ (200 cm, Nymburk)

Alagrupi teises laupäevases mängus kohtuvad kell 19 Iisrael ja Põhja-Makedoonia. Neljast tiimist kaks paremat pääsevad Gliwicesse (Poola), kus 18.-20. augustini mängitakse välja üks pilet järgmisel suvel peetavale suurele kvalifikatsiooniturniirile. Poolas tuleb võita nii poolfinaal kui ka finaal, võimalikud vastased on lisaks Poolale ka Bosnia ja Hertsegoviina, Ungari ja Portugal.

Eesti koondise alagrupimängude ajakava:

12.08 kell 16 Eesti - Tšehhi
13.08 kell 19 Eesti - Põhja-Makedoonia
15.08 kell 19 Eesti - Iisrael

Eelvalikturniiri Tallinna mängude pääsmeid saab osta Piletitaskust. Kohtumisi näitab otsepildis TV6.

Ela Eesti korvpallikoondisele kaasa ja osale ennustusmängus, mida toetab alkoholivaba Saku Originaal!