Nagu ikka... enne pingerea juurde asumist paar tähelepanekut ja selgitust.

1. Jah, see pingerida on subjektiivne. Erakordselt subjektiivne. Korvpallis sai veel kõrvutada Itaalia meistrisarjas mängiva tagamehe ning Eesti-Läti liigas möllava keskmängija statistikat. Aga kuidas sa võrdled jalgpallis Inglismaa ühe parima klubi kolmandat väravavahti ning Eesti meistrisarjas säravat poolkaitsjat? Kuidas hinnata Itaalia Primaveras tegutsevat mängijat? Kuhu panna Ragnar Klavan? Sisuliselt võimatu, aga andsin endast parima.

Üheks orientiiriks võtsin sealjuures koondise peatreeneri Thomas Häberli valikud. Teiseks lasin mustandit lugeda mõnel jalgpallisõbral, kelle paari soovitust võtsin kuulda. (Ääremärkus. Suurimad võitjad olid Rauno Alliku ja Martin Miller, kelle puhul sain aru, et nad olid mu algses tabelis liiga madalal.) Kuid peamiselt lähtusin enda kõhutundest ja tõenäoliselt me ei leia Eesti jalgpallifännide seas kaht identset pingerida. Igatahes mul oli seda listi mõtteharjutusena põnev kokku panna ning loodetavasti on lugejal seda põnev lugeda. Ja loomulikult võib kommentaaridesse fikseerida, mis nimed on mul liiga kõrgel või madalal. Loen hea meelega.

2. Taas ei vaata ma pikka perspektiivi ja talenti, vaid tegu on tänase päeva pingereaga. Ehk siis lugeja võib küsida: kui ma peaksin homme üheks kohtumiseks kokku panema meeskonna, siis kas ma valiksin enne mängija A või B. Näiteks võib tuua Maksim Paškotsi ja Joonas Tamme. Kui jutt oleks järgmisest kolmest aastast, siis talendi pealt oleks ilmselgelt kõrgemal Paškotsi. Aga kui ma peaksin homseks matšiks valima mängija, siis stabiilsuse ja kogemuste põhjal langeb valik Tammele. Mistap on 31-aastane kekskaitsja ka temast selgelt eespool.

3. Kuna taas tuli pingerida niigi 21 000-tähemärgiline mammut, üritasin mängijaid enda aja ja lugeja säästmiseks mõnes kohas grupeerida. Ühest küljest on osa pingerea teises pooles olevaid jalgpallureid tänu sellele mõned kohad liiga kõrgel või madalal, kuid teisalt uskuge mind... see oli vajalik. Alustagem!

Noored tulevikutähed

50. Oliver Jürgens.
20-aastane Torino noortesüsteemi ründaja
49. Nikita Mihhailov
21-aastane Tallinna Flora äär
48. Martin Vetkal
19-aastane AS Roma noortesüsteemi keskpoolkaitsja
47. Daniil Kuraksin
20-aastane Flora äär

Tegelikult kaalusin sellesse gruppi ka Freiburgi noortesüsteemi kuuluvat 19-aastast Andreas Vaherit, aga samas teise spordiajakirjaniku poja esiletõstmine tunduks äkki kokkumänguna. Ta jäi napilt välja ja loodetavasti saan andeks. Küünilisem lugeja mõtleb muidugi, et Oliver Jürgensiga tabeli alustamine on sihilik ning tabeli koostaja tahab lihtsalt odavat tähelepanu ja tellijaid. Sellisele kriitikale pean vastama, et... nii ongi!