Kui seni tohtisid transsoolised naised rahvusvahelistel rattavõistlustel naiste kategoorias võistelda - seda alusel, et testosteroonitase ei ületa teatud normi - siis alates esmaspäevast enam mitte. Transsoolised jalgratturid saavad edaspidi võistelda meeste klassis, mis tehakse nii-öelda vabaks. Reegel puudutab sportlasi, kes alustasid soovahetusega pärast teismeiga.

UCI teatel võeti selline reegel vastu, et kaitsta naissportlasi ning tagada kõikidele võrdsed võimalused, vahendas CyclingNews.com. UCI lisas, et kui uuringud toovad uusi teadmisi, võidakse kategooriaid taas muuta.

„Tahan kinnitada, et UCI austab ja toetab täielikult iga inimese õigust oma sugu valida vastavalt identiteedile,“ sõnas alaliidu president David Lappartient. „Küll aga on meie kohustus garanteerida, et kõikidel oleksid võrdsed võimalused võistlemiseks.“ Lappartient andis mõista, et senised uuringud näitavad, et transsoolistel sportlastel on eelis naisratturite ees.

Rattaspordimaailmas on viimastel kuudel palju kõneainet pakkunud näiteks USA-st pärit Austin Killips, kes sündis mehena, kuid vahetas sugu ning on viimastel kuudel võitnud mitmeid võistlusi naiste kategoorias. Rattaspordi võttis ameeriklane seejuures tõsisemalt ette alles neli aastat tagasi.

„Transatleedid tapavad naiste rattaspordi,“ põrutas omaaegne USA tipprattur ja naiste maanteesõidu riiklik arendusdirektor Michael Engleman maikuus. „Naised ei tule varsti enam starti, sest neil pole meeste vastu võimalustki. Rügad lapsest saadik trenni teha ja siis tuleb keegi, kes on kõigest mõni aasta sadulas istunud, ja paneb sulle ära. See pole õige. Paraku hävitatakse rattasporti rahvusvahelise alaliidu soosingul.“

Austin Killips teatas kevadel usutluses portaalile Cyclingnews, et sugu vahetanud naisrattureid pole maailmas palju, aga kui tähtede seis on soodne, võib mõni neist midagi korda saata. „Olen õnnelik, et suutsin velotuuri võita, aga ma tegin selle nimel spetsiaalselt trenni,“ sõnas Killips. „Kui palju treenid, saadki tugevaks.“

Killips kurtis, et ühiskond defineerib naiseks olemist liiga kitsalt. „Olen läbinud hormoonravi, minu näidud on reeglitega sätestatud piirides... Vajame dialoogi ja teadusuuringuid, et ka teistsugused ehk queer-, trans- ja mittebinaarsed inimesed saaksid muretult spordiga tegeleda,“ tõdes Killips.