Alustame Eesti koondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste võistkonnast Vitoria Baskoniast, kes pidi loovutama põhimängujuhi Darius Thompsoni Istanbuli Anadolu Efesile. Türgi hiid lõi rahapataka lauale ja nagu tavaliselt, polnud Baskonial midagi samaväärset pakkuda.

Kuigi täpseid summasid pole avaldatud, on Thompsoni 2+1 aasta pikkust lepingut Anadolu Efesiga Euroopa korvpallimeedias iseloomustatud kui „Euroliiga üht suurimat“. Küll on teada, et väljaostusumma tasus ameeriklane omast taskust ja see oli väidetavalt pool miljonit eurot.

Thompsonist ilma jäämine oli Baskonia jaoks oodatud, aga ikkagi valus löök. 195 cm pikkune mängujuht on isetu, aga suudab vajadusel ka ise skoori teha ning on kõige tipuks üle keskmise kaitsemängija. Thompsoni ja Kotsari koostöö oli Baskonia rünnaku üks alustalasid. Nüüd jääb üle vaid loota, et Baskonia suudab talle leida väärilise asendaja.

Baskonia spordidirektor Felix Fernandez andis neljapäeval kohalikule meediale pressikonverentsi, kus andis ülevaate võistkonna komplekteerimisest. Tema sõnul kuulub järgmisel hooajal esindustiimi 13 pallurit, kellest üheksa nimed on teada. Nendeks on: Nico Mannion (mängujuht), Markus Howard (viskav tagamängija), Vanja Marinkovic (viskav tagamängija), Sander Raieste (äär/tagamängija), Tadas Sedekerskis (väike/suur äär), Nikos Rogkavopoulos (väike/suur äär), Dani Diez (väike/suur äär), Matt Costello (suur äär/tsenter) ja Maik-Kalev Kotsar (tsenter).

Juurde on vaja mängujuhti, soovitatavalt mitut positsiooni täita suutvat tagameest, suurt äärt ja tsentrit. Ilmselt läheb varutsentri koht 21-aastasele ja 211 cm pikkusele senegallasele Khalifa Diopile, kes on alates 2017. aastast mänginud Gran Canaria klubis. Baskonia spordidirektor Fernandez ütles, et lepingut Diopiga pole, aga tunnistas, et Baskonia on temast huvitatud.

Kotsar, kes võitles oma esimesel Euroliiga hooajal välja Baskonia põhitsentri koha, peaks selles rollis jätkama. Fernandezil jagus eestlasele tänasel pressikonverentsil vaid kiidusõnu. „Kotsaril on üks aasta lepingut järel ja ta jätkab siin. Ta oli korvpallimaailma jaoks tundmatu suurus, aga tegi minu arvates suure sammu edasi. Ta on suvel kõvasti tööd rabanud ja tahab korvpallurina veelgi edasi minna,“ rääkis ta.

Lisaks Thompsonile on Baskoniast lahkunud Max Heidegger, Daulton Hommes ja Steven Enoch, sisuliselt kindel on ka leedulase Rokas Giedraitise ja lätlase Arturs Kurucsi minek.

Kostas Sloukase saaga

Rünnakute ajust jäi ilma ka eelmise hooaja finalist Piraeuse Olympiacos. Sahinaid, et 33-aastane mängujuht Kostas Sloukas pole oma rolliga rahul, liikus juba varem ja neljapäeval sai ametlikuks, et Olympiacosesse ta ei jää. Mis Sloukasele täpselt ei meeldinud, pole selge.

Võib-olla ei istunud talle pingilt alustamine, aga vähegi tasavägiste mängude lõpus oli kreeklane alati platsil ja tihti ka otsustaja rollis. Keskmiselt 22,8 mänguminutit pole samuti vähe, sest Sloukas pole enam esimeses nooruses - pigem oli tark tema jalgu säästa. Või oli asi hoopis peatreener Georgios Bartzokases, kes armastab vahetusi teha kirvemeetodil? Pisut lihtsustades mängitab ta viisikuid tervete veerandite kaupa. Selgeks erandiks oli NBA-sse siirdunud Sasha Vezenkov, kes sai 30 minutit igal juhul kätte.

Kostas Sloukas.

Sloukase järgmiste tööandjatena on mainitud Belgardi Partizani ja Istanbuli Fenerbachet. Mõlemaga on Sloukasel varasem side, aastatel 2015-2020 mängis ta just Fenerbaches, kuhu teda kutsus praegune Partizani peatreener Željko Obradovic.

Olympiacos on seega järgmisel hooajal võrdlemisi uue näoga. Suvel on palgatud Madridi Realist tagamees Nigel Williams-Goss ja Moskva CSKA-st tsenter Nikola Milutinov. Võimalik on ka Barcelonast lahkuva Nikola Mirotici enda rüppe saamine. Senisest tuumikust jätkavad Thomas Walkup, Isaiah Canaan, Shaquille McKissic, Kostas Papanikolaou ja Moustapha Fall.

Noppeid teistest tähtsamatest Euroliiga liikumistest:

  • Silmapaistvalt on turul tegutsenud Valencia, kes jäi Euroliigasse tänu EuroCupi tšempioni Gran Canaria loobumisele. Hiljuti sõlmiti leping tsentri Brandon Daviesega, kelle üks hooaeg Milano Olimpias käis üles-alla. Kui 31-aastane ameeriklane saab senisest suurema rolli, võib ta taas õide puhkeda. Lisandujaks on ka viimati Bologna Virtuses mänginud äär Semi Ojeleye, kelle tugevus on eelkõige kaitsemäng. Küll lahkub pärast 11 aastat Valenciast Montenegro koondislane Bojan Dubljevic.

  • Ateena Panathinaikos pingutab hoolega, et staarpeatreeneril Ergin Atamanil oleks esimesel hooajal piisavalt nuppe, et Euroliigas kõrgete kohtade eest heidelda. Eriti torkavad silma kolm liitujat: Belgradi Crvena zvezdast üle tulnud tagamees Luca Vildoza, Belgradi Partizanis suurepärase hooaja teinud tsenter Mathias Lessort ja äsja dopingukeelust vabanenud suur äär Dinos Mitoglou. Lähedal olevat ka leping EuroCupi valitseva MVP, mängujuhina tegutseva Jerian Grantiga.

  • Atamani endine tööandja Istanbuli Anadolu Efes on lisaks Darius Thompsonile palganud kaks ameeriklast, kes tegutsevad suur ääre ja tsentri positsioonil. Tyrique Jones mängis eelmisel hooajal koos äsja mainitud Jerian Grantiga Ankara Türk Telekomis, ta valiti Türgi liiga MVP-ks. Derek Willis tuleb aga üle Itaalia liiga klubist Venezia. Tavalisele korvpallisõbrale ütlevad need nimed esialgu vähe, aga vähemalt Jonesist oodatakse uut Euroliiga tähte.

***

NBA-s on vabaagentide turul viimastel päevadel üpris vaikseks jäänud, sest tähtsamad lepingud tehti juba esimese kahe päevaga ära. Samuti pole edasi liikunud Damian Lillardi (Portland Trail Blazers) ja James Hardeni (Philadelphia 76ers) soovitud vahetustehingud. Ent kahe tiimi liigutusi tasuks siiski mainida.

  • Dallas Mavericks saab endale jässaka ääremängija Grant Williamsi. Seni mängis 24-aastane Williams Boston Celticsis, aga tema endale jätmine osutus Celticsile liiga kulukaks. Lepingu pikkus on neli aastat ja selle väärtus on 53 miljonit USA dollarit. Mavericks üritas endale meelitada ka Portland Trail Blazersi kaitsespetsialisti Matisse Thybulle'i, aga Blazersil oli õigus kolme-aastasele ja 33 miljonit dollarit väärt lepingupakkumisele samaga vastata ning seda ka tehti.

  • Phoenix Suns värbas nädala alguses 34-aastase viskava tagamängija Eric Gordoni vaid 3,2 miljoni dollari suuruse aastapalga eest. Kuna Kevin Duranti, Devin Bookeri, Bradley Beali ja Deandre Aytoni lepingud on niivõrd kopsakad, oli neil vabaagentidele võimalik pakkuda vaid miinimumlepinguid, ent ohtralt minuteid. Võimalus tiitlit ihkavas klubis olulist rolli mängida tõi Phoenixisse ka teisi pallureid, kelle eeldatav turuväärtus oli pisut kõrgem. Lisaks Gordonile sõlmiti kokkulepped Keita Bates-Diopi, Drew Eubanksi, Yuta Watanabe, Damion Lee, Josh Okogie ja Chimeze Metuga.

Eelmise hooaja Los Angeles Clippersis lõpetanud Eric Gordon maandus Phoenix Sunsis.