NBA vabaagentide turu esimese kahe päeva jooksul kaotas vahest kõige enam hoopis Euroliiga. Ilma jäädi nii serblasest Vasilije Micicist (29), kes vahetab Istanbuli Anadolu Efesi Oklahoma City Thunderi vastu kui ka bulgaarlasest Sasha Vezenkovist (27), kes hakkab Piraeuse Olympiacose asemel mängima Sacramento Kingsis.

Mõlema leping on sarnane. Micic teenib kolme aasta eest 23,5 miljonit dollarit, Vezenkov sama aja eest 3,5 miljonit vähem. Kui midagi eriskummalist ei juhtu, siis lähiajal neid Euroopasse tagasi oodata pole. Euroliigale on see valus löök, sest noori ja andekaid pallureid napib võistkondades niigi ning iga kogenum staar on arvel.

Euroliiga ametlik Twitteri konto reageeris Micici ja Vezenkovi lahkumistele palvega, et NBA juhtiv üleminekuteguru Adrian Wojnarowski peaks sarnaste uudispommide avaldamisega hoogu.

Samas ei tulnud kumbki üleminek ootamatult. Micic võitis hooajal 2020/21 ja 2021/22 kolmest Euroliiga tähtsaimast individuaalsest auhinnast kolm, ta kuulutati ühe korra tavahooaja MVP-ks ja kaks korda finaalturniiri MVP-ks. Vezenkov oli lõppenud hooaja kõige väärtuslikum mängija. Mõlema ässa siirdumisest NBA-sse on spekuleeritud pikalt, Micici puhul juba aastaid.

Micic on selgelt välja öelnud, et ta läheb NBA-sse vaid juhul, kui nii palk kui ka eeldatav roll on tema jaoks rahuldav. Anadolu Efesis teenis Micic väidetavalt netos pisut üle kolme miljoni euro ja kui tema NBA töötasult maksud maha arvestada, on summa võrreldav. Aga roll? Pinginühkijaks mängujuht ei jää, ent Oklahoma City Thunderi tagaliinis on algviisikukohad juba täidetud. Josh Giddey't ja Shai Gilgeous-Alexanderit ei tõuka sealt miski. Ilmselt hakkab Micici mänguaeg kõikuma 20-25 minuti vahel.

Vasilije Micic (palliga).

Vezenkov sekkub Sacramento Kingsis suure tõenäosusega samuti pingilt ja tema minutid sõltuvad NBA stiiliga kohanemisest. Kui Vezenkov suudab a) tabada kolmeseid kõrge protsendiga ja b) kaitses mitte jalgu jääda, võib ta pikemas plaanis tõusta isegi algviisiklaseks. Näiteks Kingsi äär Harrison Barnes on märkamatult juba 31-aastane ja teda on võimalik näiteks ülejärgmisel hooajal üle mängida. Aga kõigepealt peab Vezenkov ennast tõestama.

Ööl vastu pühapäeva sai ka selgeks, et NBA-s hakkab mängima ka Austraalia koondislane Dante Exum, kes esindas hooajal 2021/22 Barcelonat ja hooajal 2022/23 Belgradi Partizani. Erinevalt Micicist ja Vezenkovist on Exum ka varem NBA-s kaasa teinud. 2014. aastal valiti ta draft'is viiendana, aga vigastuste tõttu ei õnnestunud kõrgeid ootusi täita. Nüüd saab ta uue võimaluse Dallas Mavericksis, Exum kirjutas alla ühe-aastasele miinimumlepingule (tema staažiga mängija puhul 2,7 miljonit dollarit).

Noppeid teistest NBA viimaste päevade tähtsamatest uudistest:

  • Portland Trail Blazersi kauaaegne liider (32) Damian Lillard teatas klubi juhtkonnale, et soovib vahetustehingut. Väidetavalt on Lillardi esimene eelistus Miami Heat. Blazersi peamänedžer Joe Cronin andis aga mõista, et lihtsalt heateo korras Lillardile vastu ei tulda ja klubi üritab tema eest saada võimalikult hea paketi. Päev varem sõlmis Blazers uue, viie aasta ja 160 miljoni dollarilise lepingu ääremängija Jerami Grantiga.

  • Vahetustehingut nõuab ka James Harden (33), kes mängis viimased poolteist hooaega Philadelphia 76ersis. Hardeni võimaliku uue klubina on kõige enam mainitud Los Angeles Clippersit, seni on kõik jäänud spekulatsioonide tasemele.

  • Vabaagentidest, kes vahetasid klubi, sai kõige kopsakama lepingu Houston Rocketsiga liitunud tagamees Fred VanVleet (29), kes teenib kolme hooaja eest 130 miljonit dollarit. Kogu senise profikarjääri oli ta esindanud Toronto Raptorsit, 2019. aastal tuldi meistriks ja hooajal 2021/22 valiti VanVleet NBA Tähtede mängule. Viimasel kolmel hooajal NBA nõrgimate võistkondade sekka kuulunud Rockets loodab kogenud pallurite abil tulemusi parandada. Lisaks VanVleetile hangiti neljaks hooajaks ja 80 miljoni dollari eest ka seni Memphis Grizzlieses mänginud Dillon Brooks (27) ja juunis pika karjääri jooksul esimest korda meistriks tulnud Jeff Green (36), kes lahkub Denver Nuggetsist. Rockets maksab Greenile ühe hooaja eest kuus miljonit dollarit.

  • NBA valitsev meister Denver Nuggets kaotas Bruce Browni (26) näol vajaliku lüli. Mitmekülgne tagamängija sõlmis kahe aasta ja 45 miljoni dollarilise lepingu Indiana Pacersiga. Palgapiirangute tõttu pole Nuggetsil võimalik kedagi võrdväärset asemele tuua. Sama kehtib ka äsja mainitud Jeff Greeni kohta.

  • Läänekonverentsi finaalis Nuggetsile 0:4 kaotanud Los Angeles Lakers täitis suve tähtsaimad eesmärgid juba kahe päevaga. Alles suudeti jätta nii tagamehed Austin Reaves (4 aastat, 56 miljonit) ja D'Angelo Russell (2 aastat, 37 miljonit) kui ka äär Rui Hachimura (3 aastat, 51 miljonit). Tagaliini toodi Miami Heatist täiendama Gabe Vincent (3 aastat, 33 miljonit), äärele lisati sügavust seni Minnesota Timberwolvesis leiba teeninud Taurean Prince'i näol (1 aasta, 4,5 miljonit). Ainus tähtsam lahkuja on Saksamaa koondise mängujuht Dennis Schröder, kes siirdus Toronto Raptorsisse (2 aastat, 26 miljonit).

  • Dallas Mavericks jätkab Kyrie Irvingu eksperimendiga, teisi reaalseid võimalusi neil polnudki. Mavericks maksab 31-aastasele Irvingule kolme hooaja eest 126 miljonit dollarit.

  • 2021. aasta meister Milwaukee Bucks hoidis tuumiku koos. 31-aastane äär Khris Middleton sõlmis kauaaegse koduklubiga kolme hooaja ja 102 miljoni dollarise lepingu, 35-aastane tsenter Brook Lopez saab kahe hooaja eest 48 miljonit.

  • Mullune tšempion Golden State Warriors maksab 33-aastasele kaitseässale Draymond Greenile nelja hooaja eest 100 miljonit.

  • Läti parim korvpallur Kristaps Porzingis (27) sõlmib Boston Celticsiga kahe-aastase ja 60 miljonilise lepingupikenduse.

  • Sacramento Kings tegi ümber leedulasest tsentri Domantas Sabonise (27) lepingu ja pikendas seda. Nüüd teenib Sabonis järgmise viie hooajaga 217 miljonit dollarit.