Veerpalule määratud karistus hakkas kehtima tänavuse aasta 17. märtsist ning kestab 2023. aasta 17. märtsini. Samas tasub meenutada, et seni kandis Veerpalu esialgset võistluskeeldu.

Esialgne keeld määrati Veerpalule sisuliselt kohe pärast 2019. aasta kevadel Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali, kuid see ei seganud kahekordsel olümpiavõitjal seejärel ikkagi võistlusrajale tulemast. Nii osales Veerpalu 2019. aasta 14. juulil Alutagusel Eviko Suverullil 45+ vanuseklassis. Toona kandis Veerpalu esialgset võistluskeeldu, kuid kahekordne olümpiavõitja otsustas sellele piirangule lihtsalt vilistada.

„Veerpalul oli toona kehtiv esialgne võistluskeeld. Veerpalu aga vilistas selle peale. Kuna FIS ei olnud toona seda avalikult välja öelnud, siis kehtis konfidentsiaalsuse nõue ja teised ei tohtinud ka Veerpalu esialgset võistluskeeldu ametlikult kinnitada. Saime ainult võistluste korraldajale suusõnaliselt öelda, et keeld on, kuid ametlikult kinnitada ei saanud,“ selgitas Eesti antidopingu ja spordieetika sihtasutuse juhatuse liige Henn Vallimäe Delfi Spordile.

„Seejärel otsustasime, et teeme avalikuks kõik esialgsed võistluskeelud. See on täpselt see asi, mida Heiki Nabi meile praegu ette heidab,“ viitas Vallimäe Veerpalu käitumisele, mis on hiljem muret valmistanud näiteks ka kreeka-rooma maadlejale Nabile.

Mäletatavasti esitas Nabi Harju maakohtule hagi Eesti antidopingu ja spordieetika sihtasutuse (EADSE) ja sihtasutuse Eesti antidoping (EAD) tegevuse suhtes, milles taotles talle määratud esialgse võistluskeelu tühistamist. Kohus ei võtnud aga seda hagi lõpuks vastu.