Neljast laupäeval ja pühapäeval Rod Laver Arenale astuvast finalistist vaid üks teeb nii suures mängus debüüdi - 21-aastane ameeriklanna Sofia Kenin, kes poolfinaalis lülitas konkurentsist maailma esireketi Ashleigh Barty numbritega 7:6 (6), 7:5. Kenini senine parim saavutus suurtel slämmidel oli eelmise aasta French Openil neljandasse ringi jõudmine.

Kahekordse slämmiturniiri võitja Muguruzaga (2016 French Open, 2017 Wimbledon) on Kenin kohtunud vaid korra ning teda eelmisel aastal Pekingi turniiri avaringis 6:0, 2:6, 6:2 võitnud.

"Seisud on sellised, et viska kulli ja kirja. Muguruza on pisike favoriit, aga tuleb silmas pidada, et Keninil terendab elu šanss, ta annab endast kõik. Võidukohustus ja pinge on pigem Muguruza peal," arvas Uba. "Keninil on kõva psühholoogiline süst sees eelmisest ringist, kui sai üle löödud maailma esireket, kes oli vaieldamatu favoriit kogu turniiri võidule. Kelle närv paremini vastu peab ja kellel satub parem päev olema, see võidab. Tuua välja selle paari meeletu soosik oleks ülekohtune teise mängija vastu."

Füüsiline eelis peaks lasuma Muguruzal, kes on kuus varasemat ringi Melbourne'is läbinud väiksema energiakuluga. Võidetud-kaotatud geimide suhe on Muguruzal +31, Keninil +42. Loovutatud settide osas suurt erinevust pole: Kenin on kaotanud ühe, Muguruza kaks setti.

Kogemustepagas on Muguruzal samuti rikkalikum - neli suure slämmi finaali ja kokku 7 WTA turniirivõitu versus Kenini 3 WTA tiitlit.
Garbine Muguruza oma viimase suure slämmi võidukarikaga 2017. aastal Wimbledonis.

"Need Muguruza tiitlid on ju pärit aastate tagant. Eelmine hooaeg läks tal täiesti aia taha, mida tõestab tema praegune edetabelikoht. Võit Halepi vastu poolfinaalis oli üle kivide-kändude. Oli väga kõrgetasemeline ja närviline mäng. Halep andis veerandfinaalis Kontaveidi vastu mõista, et on pisut paremas vormis, aga Muguruza võitles meeletult, lõi teravaid palle piki piiri, mis olid Halepi jaoks väga ebamugavad. Halepil oli mõlemas setis võimalus, aga lõpuks jäi Muguruza tahtmine peale," meenutas Uba kohtumist, mille Muguruza maailma kolmanda reketi vastu 7:6 (8), 7:5 võitis.

Novak Djokovic - Dominic Thiem

Hoopis selgem on soosiku ja autsaideri vahekord pühapäevases meeste finaalis, kus Novak Djokovic läheb püüdma oma karjääri kaheksandat Australian Openi ja kokku 17-ndat suure slämmi tiitlit. Siiani vaid ühe seti loovutanud serblane astub finaalis vastu ühe päeva vähem puhata saavale Dominic Thiemile, kes on sel turniiril vastastele ära andnud juba viis setti.

26-aastasel austerlasel pole suure slämmi finaalide vastastega vedanud. Kahel korral on ta vastu astunud French Openi kuningale Rafael Nadalile (2018, 2019) ja nüüd seisab teisel pool võrku Australian Openi tiitlivõitude rekordiomanik.

"Väheusutav, et ta Djokovicile vastu saab. Djokovic on praegu lihtsalt erakordselt hea. Tema serv, tõrje ja tagajoonemäng on niivõrd kindlad ja pallipikkus esmaklassiline, et kui Thiem mõne seti saab, on isegi hästi. Ma ei näe kohta, kus Thiem võiks Djokovicile haiget teha. See on mu praegune arvamus. Aga suurte slämmide finaalides on ennegi suurüllatusi nähtud," jättis Uba endale väikse taganemistee.
Dominic Thiem pärast poolfinaalis Alexander Zverevi alistamist.

Thiem jättis täna seljataha kurnava neljasetilise lahingu sakslase Alexander Zverevi vastu, kelle ta alistas 3:6, 6:4, 7:6 (3), 7:6 (4). "Zverevil jäi puudu julgusest. Ta võitis küll esimese seti, aga mind üllatas, et ta ei tulnud esimestest geimidest peale teravamalt ja julgemalt mängima," ütles Uba.

"Et Zverev Thiemi "viiest setist parem" süsteemis üle jookseb, oleks palju loota. Ta servis kohati väga hästi ja suutis pallingut kenasti hoida, aga oleks oodanud, et ta üritab tagajoonelt ise rohkem aktiivne olla ja tempot teha. Zverev mängis Thiemi vastu täpselt sellist mängu, mis Thiemile kõige rohkem meeldib."

Naiste finaal algab laupäeval Eesti aja järgi kell 10.30, meeste finaal pühapäeval samal ajal.
PÕNEVAID FAKTE
* Garbine Muguruzast võib saada kolmas Australian Openi võitnud asetamata naismängija pärast australlannat Chris O'Neili (1978) ja ameeriklannat Serena Williamsit (2007).


* Kõik Muguruza suure slämmi finaalid on olnud ameeriklannade vastu - kaks korda on ta mänginud Serena Williamsiga, ühe korra Venus Williamsiga ja nüüd Sofia Keniniga.


* Mängija, kes on Australian Openi naiste finaalis võitnud esimese seti, on viimase 14 aasta jooksul võitjaks kroonitud 12 korral. Vaid Li Na suutis 2011. ja 2013. aastal pärast avaseti kaotust karika pea kohale tõsta. Enne teda sai sellise saavutusega hakkama Serena Williams 2005. aastal.


* 32-aastane Novak Djokovic pole suure slämmi finaalis kaotust pidanud tunnistama alates 2016. aasta US Openil Stan Wawrinkale alla jäämisest. Pärast seda on ta järjepanu võitnud viis finaali, mis on ta Rafael Nadali 19-st suure slämmi tiitlist toonud vaid kolme tiitli kaugusele.


* Djokovici ja Thiemi omavaheliste mängude seis on 6:4 Djokovici kasuks. Viimati oldi vastamisi 2019. aasta ATP aastalõputurniiril, kus Thiem saavutas 6:7 (5), 6:3, 7:6 (5) võidu. Samuti võidutses Thiem French Openi poolfinaalis, alistades serblase viiesetilises lahingus.


* Pühapäevase võidu korral saaks Thiemist esimene suure slämmi võitja, kes on sündinud 1990-ndatel ning esimene austerlasest slämmivõitja pärast 1995. aastal French Openil võidutsenud Thomas Musterit.