Jutt käib intsidendist, mis leidis aset pool minutit enne normaalaja lõppu. Nimelt lükkas Leedu 75:76 kaotusseisus prantslaste tsenter Rudy Gobert rõnga pealt minema Jonas Valanciunase teise vabaviske. FIBA reeglitega on lubatud rõnga vastu läinud pall minema lüüa, aga käega rõnga puutumine ei tohi palli korvi minemist takistada. Selle reegli vastu Gobert aga eksis.

Kohtunikud eksimust ei fikseerinud ja lasid kohtumisel jätkuda. Prantsumaa võttis lõpuks 78:75 võidu, mis ühtlasi kukutas Leedu konkurentsist ja viis prantslased veerandfinaali.

Leedu andis pärast kohtumist sisse ametliku protesti. "FIBA kulutab sadu tuhandeid olukordade järelevaatamise süsteemile ja sellisel hetkel videot vaatama ei minda!? Tunnen ennast mängijate pärast kohutavalt," rääkis leedulaste peatreener Dainius Adomaitis.

FIBA tegi pühapäeva hommikul avalduse, kus seisis, et kohtunikud eksisid, aga mängu tulemus jääb siiski samaks. "Pärast videokorduste vaatamist tunnistab FIBA, et Gobert puutus tõepoolest rõngast," seisis pressiteates. "Õige otsus oleks olnud Leedule ka teine vabavise ära lugeda. Selles tulenevalt ei vilista selle mängu kohtunikud Antonio Conde, Daniel Alberto Garcia Nieves ja Leandro Lezcano tänavusel MM-il enam ühtegi kohtumist."

Video kõnealusest olukorrast: