Uurimiskomisjon, mille juhiks on endine Belgia peaminister Yves Leterme, peaks UEFA-le oma järeldused ja kokkuvõtted edastama lähiajal, võib-olla isegi juba sel nädalal. Komisjonilt oodatakse Cityle vähemalt üheks aastaks Meistrite liiga keelu taotlemist.

Sealjuures tähistas klubi alles pühapäeval oma neljandat Premier League'i tiitlit, kuid Meistrite liigas on ihaldatud karikas seni neile kättesaamatuks jäänud - nad pole seni isegi finaali jõudnud.

Uurimine sai alguse pärast eelmisel aastal Der Spiegelis avaldatud leketest, mille põhjal saab City rahastust suures mahus hämarate varjufirmade käest, et UEFA finantsilise ausa mängu reeglitest kõrvale hiilida.

City praegune meeskond koostatud peaaegu 900 miljoni euro eest ning klubi omanikuks on šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan - Araabia Ühendemiraatide riigipea vend, kel on kasutada rikka naftariigi vahendid.

Ei ole veel selge, kas potentsiaalne Meistrite liiga karistus hakkaks pihta juba tulevasest hooajast või järgmisest - kõik oleneb sellest, kui kiiresti UEFA otsuse vastu võtab ning kas City kaebab selle edasi. Sealjuures ei ole UEFA-l sugugi kohustust sellist karistust kohaldada, kuid mängukeeluga mitte karistamine oleks praeguses olukorras, kus mitmed ülirikkad klubid nagu Manchester City ja Pariisi Saint-Germain näiliselt finantsilise ausa mängu reeglitele vilistavad, tuleks UEFA-l teha jõuline avaldus. Varem on nende reeglite rikkumiste eest määratud rahatrahve või suhteliselt tühiseid karistusi.

City on seni eitanud, et oleks midagi valesti teinud, kuid ei ole kahtluse alla seadnud Der Spiegeli poolt avaldatud andmete tõesuse: selle asemel on Saksa väljaande artikleid nimetatud infooperatsiooniks, mille eesmärgiks on klubi maine kahjustamine.

Cityt on sealjuures varemgi finantsilise ausa mängu reeglite rikkumise eest karistatud, kuid tunduvalt leebemalt: hooajal 2014/15 pidid nad Meistrite liigas hakkama saama teistest meeskondadest väiksema koosseisuga.

Finantsilise ausa mängu reeglite rikkumise eest karistamise teeb UEFA jaoks sageli raskemaks erinevad huvide konfliktid: näiteks on PSG omanikuks olevat Qatar Sports Investmenti juht Nasser al-Khelaifi samal ajal ka UEFA üheks põhiliseks meediasponsoriks beIN Sports, al-Khelaifi kuulub aga ka UEFA täitevkomitee koosseisu.