Väljakunägemine

Andrus Lukjanov: Oma vanuse kohta hästi arenenud. Leiab häid käike ettepoole. Kasti kontrollimine enne tsenderdust saab veel paremaks minna.

Mart Poom: Arvan, et oma vanuse kohta on okei, aga see omadus - nagu ka mängulugemine - paraneb koos kogemuste lisandumisega. Mida rohkem sa mängid ja teed treeningutel koos väljakumängijatega kiires tempos taktikalisi mängusarnaseid harjutusi, seda kiiremini ja paremini hakkab väravavaht olukordi hindama ja vastavalt otsuseid tegema.

Käega/jalaga mäng

Andrus Lukjanov: Kindlasti üks Karli tugevamaid külgi, mõlema jalaga väga kvaliteetsed söödud. Pikk pall on hea distantsiga. Terav poolpikk pall - selle stabiilsuse ja kvaliteediga peab veel tööd tegema, et täitsa tipptasemele jõuda. Visketehnika on väga hea: terav, kiire, täpne.

Mart Poom: Kätega püüdmise tehnika (õhust, põrkest ja maast) ja väljavisked on tal paigas ja jalaga mänguoskus noore väravavahi kohta väga hea. Jalamänguoskus on lisaks pallipüüdmistehnikale tänapäeval ülioluline, kui tahad väravavahina tippjalgpallis läbi lüüa. Karl suudab anda lühikesi, keskmisi ja pikki sööte mõlema jalaga, mis on tal suur pluss. Kindlasti aitas kaasa, et ta mängis algul väikese poisina väljakul ning tegi Nõmme Unitedis 2001. aasta grupi väljakumängijatega palju söödu- ja pallihoidmisharjutusi.

Tõrjed

Andrus Lukjanov: Baastehnika on väga heal tasemel. Püüdmistehnika külgedele on heal tasemel, enamasti on tasakaal ja positsioon enne lööki paigas. Selle kallal on aga vaja pidevalt tööd teha, et igaks momendiks tasakaal paika saada.

Mart Poom: Jälle väga head, tal on pöiast korralik (kiire ja tugev) äratõuge ja suudab kõrgetel hüpetel õhus hoida keha ehk „lennata". Parandada saab veel kiiret otsustamist, millal on parem tõrjete ajal palli püüda ja millal see ohutusse piirkonda tõrjuda.

Üks ühele olukorrad

Andrus Lukjanov: Olemas on julgus, et ennast suureks muuta. Oskab hästi blokki minna. Kindlasti tuleb vanusega momentide äratundmine, millal kannatlikult püsida ja oma reaktsiooni usaldada.

Mart Poom: Üks tema trumpe. Karl on julge, ta suudab palli rünnata nii käed ees kui ka kasutada blokeerimistehnikat. Ta ei keera üks ühele olukordades või lähilöökidel pead ja keha ära, vaid püsib lõpuni.

Sisu

Andrus Lukjanov: Suurim tugevus! Teeb tööd isuga, tal on suured eesmärgid ning ta töötab iseseisvalt kõvasti, et täita oma unistused!

Mart Poom: Väga korralik. On seadnud endale suured eesmärgid ja teab, et nendeni jõudmiseks tuleb hoida jalad maas, uskuda endasse, olla visa ja teha päevast päeva roppu tööd.

Väljatulekud

Andrus Lukjanov: Väljatulekud tsenderdustele on üldiselt head, kuid nooruse tõttu tuleb veel eksimusi sisse. Kui usub endasse, siis saab ka väga keeruliste pallidega hästi hakkama. Hoiab head distantsi kaitseliiniga, mis võimaldab vajadusel edukalt olukordadesse sekkuda.

Mart Poom: Võibolla hetkel veel üks tema nõrgemaid külgi, aga see on ka loomulik, sest väljatulekud on üks raskemaid elemente kõikidele noortele väravavahtidele. Kõik algab õigest positsioonivalikust, kiirest palli lennutrajektoori hindamisest ja otsustavusest. Usun, et see paraneb Inglismaal kindlasti, sest seal lastaksegi mängudes (eriti nõrgemate võistkondade vastu) palju tsenderdusi ja väravavahtidelt nõutakse õigeaegset ja julget sekkumist. Karli eelis on pikkus ja hea jalgade töö.

Suhtlemine ja juhendamine

Andrus Lukjanov: Selge liider kaitseliini selja taga. Juhendades teab, kuidas liin töötama peab. Innustab, motiveerib, kurjustab, nõuab - iga inimene märkab, et asjad on kaitseliini selja taga korras.

Mart Poom: Eesti keeles on hea, ingliskeelset juhendamist pole ma veel kuulnud. Ta oli Eesti U17 koondise kapten, nii et julgeb juhendada ja liidrirolli võtta.

Reaktsioon

Andrus Lukjanov: Karlil on reaktsioon väga heal tasemel. Löögimomendil on oluline, et tasakaal oleks lähteasendis õige. Sellisel juhul suudab oma head eeldused maksimaalselt realiseerida. Suudab teha „väravavahi tõrjeid", mis päästavad meeskonda.

Mart Poom: Väga hea. Vaatamata suurele kasvule on kiire ja plahvatuslik. Suudab teha reaktsioonitõrjeid nii käte kui ka jalgadega.

Positsioonivalik

Andrus Lukjanov: On läinud paremaks viimaste aastate jooksul. Liigub hästi palli ja meeskonnaga kaasa. Löökide puhul on enamjaolt väga hea positsioon väravas. Tsenderduste puhul on enamasti agressiivsel positsioonil. Koostöös hea väljakunägemisega toob see väga suurt kasu kasti domineerimisel.

Mart Poom: Hea, aga jällegi koos aastate ja kogemustega peaks minema veelgi paremaks, et alati olla optimaalses positsioonis vastavalt olukorrale.

Özili vastu elu parima tõrje teinud Hein naudib Eesti vaikust

Kas Thibaut Courtois, Jordan Pickford või Kasper Schmeichel?

Courtois, sest ta on väga pikka kasvu ja praegusel hetkel üks tõelisi tippväravavahte maailma jalgpallis. Olen pikka aega olnud Madridi Reali fänn, nii et klubitasandil hoian ka just Courtois'le pöialt.

Kui oleksid loom, siis kes?

Tiiger! Seda seepärast, et minu esimene jalgpalliklubi oli FC Tiigrid.

Milline on su kõige esimene jalgpallimälestus?

Kõige esimene mälestus on sellest, kui mängisime vennaga jalgpalli. Kui aga mõelda sündmuste peale, siis Eesti koondise mäng Brasiiliaga 2009. aastal. Mängust endast väga midagi polegi meeles, aga mäletan seda, et olin maakodus ja seal vaatasime seda.

Kui oled saanud Arsenali treeningutel harjutada näiteks Mesut Özili vastu, siis kas see võtab jala veidi värisema ka?

Jalga värisema ei võta, pigem annab vastupidi jõudu ja jaksu juurde tõrjumisel. Aga kindlasti on selliste meeste vastu ikkagi palju keerulisem tõrjuda.

Mis on parimad asjad Inglismaal ja Eestis?

Parimad asjad Inglismaal on fish and chips ja kaubanduskeskused. Parimad asjad Eestis on mulgipuder ja vaikus.

Milline on olnud su senine parim tõrje?

Treeningul Mesut Özili vastu tehtud reaktsioonitõrje ja Emile Smith Rowe'i vastu tehtud tühja väravasse lendava palli hüppe-/reaktsioonitõrje.

Kas soolane või magus söök?

Magus. Konkreetset lemmikut mul ei ole, sest kõik magus läheb peale! Eks ma ikka üritan magusasöömist üldiselt vältida, aga kui vahel tuleb isu peale, siis midagi ikka söön.

Kas kino või kontsert?

Eelistaksin suuremat sorti muusikafestivali. Pärnus toimuval Weekend Festivalil ma pole käinud, aga väga tahaksin minna. Kinos käin aeg-ajalt ikka, aga kinohull ma ei ole. Kui mõni film väga meeldib, siis lähen.

Millises filmis või telesarjas tahaksid kaasa lüüa?

„Baywatchis" („Rannavalves" - toim.), sest saaksin The Rockiga (Dwayne Johnsoniga - toim.) mööda rannaäärt joosta.

MIDA TEEKSID?

Käes on mängu lõpp ja seis on sinu tiimile soodne, kuid vastased on viimastel minutitel peale pannud tohutu surve. Sinu meeskonnal on väsimuse tõttu väga raske palle oma kastist välja lüüa ja õhus on selge võimalus, et vastased suudavad skoorida. Sinu poole tuleb löök, mida pole sugugi mugav püüda, aga samas tead, et tõrjudes võib pall jõuda vastasteni, keda on sinu kastis väga palju. Samas kui suudad ebamugavas positsioonis palli püüda, võidad sellega meeskonnale väärtuslikku aega ja välistad võimaluse, et vastased värava löövad. Kuidas käitud: kas proovid ebamugavas olukorras püüda või riskid ja tõrjud?

Loomulikult oleneb kõik konkreetsest olukorrast ja löögist, aga kui püüda pole võimalik, siis esimese variandina prooviksin tõrjuda palli platsilt välja. Kui rääkida üldiselt püüdmise ja tõrjumise vahekorrast, siis mõned aastad tagasi oldi karmimad. Olen Mart Poomi käest kuulnud, et siis taheti, et väravavahid püüaksid nii palju, kui võimalik. Tänapäeval on see natuke leebem. Soovitatakse vältida liigseid riske, eriti noorte väravavahtide puhul. Nüüd saab püüdmise asemel vabamalt tõrjuda.

Sündinud: 13.04.2002


Klubi: Londoni Arsenal


Eelmised klubid: FC Tiigrid / JK Loo, Nõmme United


Treenerid: Sven Elenurm, Andrei Veis, Madis Rajando, Mart Poom, Erki Kesküla, Martin Klasen, Freddie Ljungberg, Ryan Garry, Kwame Ampadu, Ken Gillard, Andy Woodman, Greg Lincoln, Chris Terpcou, Karel Voolaid, Andres Koogas, Norbert Hurt, Andrus Lukjanov, Roland Kütt, Rait Oja