Millised faktid on seni suurest tragöödiast ja selle põhjustest teada?

Srivaddhanaprabha kopter tõusis Leicester City staadioni keskringist õhku kohaliku aja järgi umbes 20.37 paiku, umbes veerand tundi pärast mängu lõppu. Taist pärit ärimagnaadil oligi kombeks klubi kodumängude järel sellisel viisil koju sõita ning see oli tavapärane.

Kopteri õhkutõusmise hetke oli näha otsepildis ka telekanali BT Sport mängujärgses stuudios.

Kuigi kopter oli selleks ajaks juba kaadrist väljas, on võimalik selle allakukkumise hetke ka videos tuvastada - õrnalt on seda järgneva video umbes viiendal-kuuendal sekundil kuulda. Samuti on näha, kuidas selle järel platsi ääres olnud turvatöötaja ühtäkki jooksu pistab.

Pealtnägijate sõnul oli kopter vaevu jõudnud õhku tõusta ning tribüünide katusest üle kerkida, kui see ühtäkki veidrat häält tegi, tiivikud seisma jäid ning õhusõiduk keereldes alla kukkus. Kopter maandus staadioni kõrval olnud klubi töötajate autoparkla juurde tühermaale, kus õnneks parasjagu kedagi teist ei olnud.

Allakukkumise järel lahvatas kopter leekidesse ning hävis, samal ajal kui osad inimesed paanikas minema jooksid, teised sündmuskohale ruttasid.

Kuigi kopteri rikke täpsemad põhjused on väljaselgitamisel, on asjatundjad esialgu arvamusel, et probleemi põhjuseks võis olla rike kopteri sabas olnud tiivikus.

"Kui selle tiiviku üle kontroll kaob, on olukorda sisuliselt võimatu päästa," sõnas endine kopteripiloot Jim Rowlands BBC-le. "Kui sellise asja järel ellu jääda, peaks pigem tänama õnne kui oskuslikku tegutsemist."

Rowlandsi sõnul võib rikke põhjuseid otsida ükskõik kust. "See võis olla inimfaktor, kehv hooldus, mehaaniline rike, mida iganes."

Osades väljaannetes on pilooti Eric Swafferit nimetatud kangelaseks, sest kopter kukkus staadioni kõrval paika, kus ei olnud parasjagu ühtegi inimest. Ei ole teada, kas Swaffer sai maandumispaiga osas üldse midagi teha, aga õnnetuse ajal staadioni kõrval teises parklas olnud kaameramehe Dan Coxi sõnul oleks tragöödia võinud olla kordades suurem. "Piloot on kangelane. Kopter oleks võinud kukkuda staadioni peale, meediakompleksi otsa või parklasse, kus ka mina olin. Selle asemel kukkus kopter sellisesse kohta, kus parasjagu kedagi ei olnud."

Kopteri pardal oli kokku viis inimest: lisaks Leicester City omanikule Srivaddhanaprabhale veel tema kaks assistenti Nusara Suknamai ja Kaveporn Punpare ning pilootidest elukaaslased Eric Swaffer ja Izabela Lechowitz.