Mullu kordas ta teise naisena vägitegu, kus kvalifikatsioonist alustaja jõudis US Openil veerandfinaali. See oli rabav tagasitulek isegi Kaia enda jaoks. Tänavu lükkas ta avaringis kõrvale Simona Halepi. Üldse esimene kord kaasaegsel US Openil kui maailma esireket avaringis kaotas. Rahvusvaheline meedia üritas juhtunust välja pigistada viimsegi piisa. Suur raputus igal juhul.

Võit oli mõistagi magus, aga kõige kõnekam oli kogu loo juures ikkagi Kanepi mäng. Esimeses setis ei saanud maailma esinumber üldse jutule. Teises setis juba sai, aga ainult jutule, mitte päästvate hingamisaparaatide juurde. Ellu jäi Kanepi, vaadates sportlikust perspektiivist.

"Kaia mängis esimeses ringis tõesti hästi. Tal oli palju äralööke. Kui sa suuda äralöökide arvu hoida samal tasemel lihtvigadega, eriti naistel, või olla natuke plussis, siis see näitab head taset. Kaia mängis väga kihvtilt," pole kiidusõnadega kitsi USA-s kohapeal kohtumisi jälgiv tennisetreener Märten Tamla. Ta toob eraldi esile ka mängu lõpu. Maailma absoluutsesse tippu kuuluvate mängijate vastu pole kunagi lihtne matši viimistleda.

"Ega Kaial mängu lõpus lihtne polnud. Halep teadis täpselt mida ta peab tegema, eks ta seepärast ongi maailma esinumber. Ta teadis, et ei tohi pehmeks jääda ja üritas, aga Kaia ei lubanud vastase taktikat lõpuni ellu viia. Kaia tunnetas, et Halep üritab rünnata ja ta tahtis veel teravam olla. Eks selle pealt tuli ka teises setis vigu rohkem sisse, aga see oli ainuõige viis Halepit kukutada."

Enesekindlusega on naiste tennises nagu on. Ühes mängus ajab seda üle ääre, siis tuleb aga piltlikult öeldes tuulisem ilm vahel ja enesekindlust pole ollagi. Kanepi peaks tänasel päeval tuult kannatama küll. Ta on üks kogenumaid, kes põhitabelis mängib. Naisüksikmängu teise ringi jõudnutest on eakamad vaid Venus Williams, Serena Williams ja Vera Zvonarjova. Kogemusi ei osta, need tuleb ise läbi elada ja ära seedida. Kaial on need aastad seljataga.