Romet Reilson

Enesekindlus on väga tähtis. Enesekindlana suudad jääda ringis rahulikuks ning jälgida hingamist ja liikumist, teha lööke ja kaitsta.

Enesekindlus väljendub eelkõige sportlase tehnikas. Näiteks mina kahtlesin paar aastat tagasi oma K1 tehnikas, seega ladusin end kohe matši alguses võhmast tühjaks, proovides vastast nokki lüüa. Vastane oli füüsiliselt tugev, talus löögid ära, ja teised raundid tulid väga halvad. Matši ikkagi võitsin, kuid tehnikale toetudes oleks võitlus palju paremini välja tulnud. Endas olin aga alati kindel.

Näidates kehakeelega, et oled enesekindel, võib see olla vastasele kurnav ja hirmutav, sest enesekindel võitleja ei kiilu kinni, on liikuv ja teeb lööke.

Soovitus: Tehke trenni ja andke endast parim.

Maikel Astur

Sportlane peab olema enesekindel, sest kui sa iseendasse ei usu, siis kes seda veel teeb? Enesekindlus väljendub selles, kuidas võistlustel esined – kui põled läbi ega suuda pingelises olukorras võistelda, siis pigem on probleem enesekindluses või ei pea närvid vastu. Minul pole oma sportlaseteel üldiselt enesekindlusega probleeme olnud, aga on olnud hetki, kus olen olnud liiga enesekindel.

Liiga enesekindlana hakatakse tihtipeale vastast alahindama ega mõelda selge peaga. Näiteks selle aasta märtsis osalesin Yakuza Fightil ning mu vastane oli pärit Valgevenest, hea Tai poksi taustaga ja võitnud maailmameistrivõistlused. Kuna mina polnud profikarjääris veel kaotust kogenud, siis tundsin, et olen võitmatu. Olin väga enesekindel, aga sellega vähenes minu keskendumisvõime. Vastane oli kahe jalaga maa peal ja kaotasin talle matši esimeses raundis. Minu jaoks pole oluline kehakeelega enesekindlust näidata, sest sa ei pea teistele tõestama, et oled enesekindel, vaid pead ise oma võitu uskuma.

Soovitus: Arvan, et enesekindlust ei saa kasvatada, see on seotud inimese iseloomuga.

Mida arvavad enesekindlusest vennad Moisarid ja Tarmo Kõrs, loe edasi ajakirjast Sport.