Seni on Saksamaa MM-finaalturniiril osalenud 18 korda. MM-tiitel on võidetud neljal juhul. Nelja parema sekka on murtud 13 korda ja vähemalt veerandfinaali on pääsetud 17 juhul. Ehk pilk ajalukku tõestab, et koht kaheksa parema seas peaks ka sel korral olema sakslastele garanteeritud.

Tiitlikaitsjad sõidavadki seekordsele finaalturniirile ühe suurema soosikuna. Neist paremaks loetakse ehk ainult Brasiilia võimalusi. Sakslastega samaväärseks hinnatakse Hispaania lootusi.

Uus algus

Kui eelmise kümnendi alguses oli Saksamaa jalgpalli madalseis, siis sel kümnendil ollakse taas kindlalt üheks suurjõuks. Noortesüsteem tehti 2000. ja 2004. aasta EM-i ebaõnnestumiste järel ümber ja selle magusaid vilju praegu maitstaksegi. 2014. aasta MM-i triumf oli selle töö esimeseks suuremaks kordaminekuks.

Kui 1990. aasta Lääne-Saksamaa MM-tiitli järel arvati, et kahe Saksamaa ühinemise tagajärjel ei jäägi teistele enam mingit võimalust, siis päris nii ei läinud. 1996. aastal krooniti Saksamaa küll Euroopa meistriks, kuid reaalsuses toetus koondis ikka peaasjalikult Lääne-Saksamaalt sirgunud mängijatele. Näiteks 2014. aasta MM-il oli 23 koondislase seas ainus Ida-Saksamaalt pärit mängija Rostockis mängumeheks sirgunud Toni Kroos. See-eest oli ta aga kandvas rollis.

Saksamaa koondise viimase aja edu arhitektiks on olnud 58-aastane peatreener Joachim Löw. Koondise tüüri juures on ta olnud alates 2006. aastast. 2006. aasta kodusel MM-il oli ta veel Jürgen Klinsmanni kõrval abitreeneriks, kuid seejärel võttis ta ohjad edukalt ja lõplikult üle.

Löwi käe all on Saksamaa jõudnud suurturniiridel alati vähemalt poolfinaali. 2008. aasta EM-il kaotati finaalis Hispaaniale. 2010. aasta MM-il saadi kaela pronksmedalid. 2012. aasta EM-il katkes nende tee poolfinaalis. 2014. aastal võideti juba eelpool mainitud MM-tiitel ning 2016. aasta EM-il võideldi end taas poolfinaali välja.

Suur valik staare

Mängijate valiku osas on sakslased vahepealse nelja aastaga saanud ehk isegi tugevamaks. Koondise selgroog tuleb jätkuvalt Müncheni Bayernist – kaitses hoiavad korda majas Jerome Boateng, Mats Hummels ja Joshua Kimmich ning rünnakul ohustab vastaste väravat Thomas Müller.

Jätkuvalt püsib lootus, et MM-iks tõuseb korralikku mänguvormi vigastusega hädas olnud koondise kapten Manuel Neuer. Kui Bayerni puurilukk ei peaks vajalikku taset saavutama, siis haarab tema koha tõenäoliselt FC Barcelona esiväravavaht Marc-Andre ter Stegen. Viimaste teadete kohaselt on Neuer jäämas MM-ilt ikkagi kõrvale.

Koondise suurimaks staariks on Madridi Reali 28-aastane poolkaitsja Toni Kroos, kes on koos Hummelsiga ka tiimi liidriks. Noortest meestest peaksid võimaluse saama Leroy Sane (Manchester City) ja Timo Werner (RB Leipzig). Lisaks loodetakse, et nüüd saabub ka Dortmundi Borussia ässa Marco Reusi kord. Kahest viimasest suurturniirist jäi 28-aastane mängumees vigastuse tõttu kõrvale.

Kevadine raske aeg

Valiksarjas näitas Saksamaa tõelist võimu, kui võideti kõik 10 kohtumist. Lisaks löödi koguni 43 väravat, mis tähistab Euroopa valiksarjade rekordit. Seejärel on neil olnud aga mõningaid probleeme ning neljas järgnevas kohtumises on jäädud võiduta. Esmalt viigistati maavõistlusmängudes Inglismaa, Prantsusmaa ja Hispaaniaga ja lõpetuseks kaotati Brasiiliale 0:1. Sellega lõppes ka sakslaste 22 mängu kestnud kaotusteta seeria.

“Me ei ole nii head nagu meist räägitakse või ise arvame. Meil on veel palju arenguruumi,“ tõdes kodumaa meediale Toni Kroos.

“Ma ei ole mures. 2014. ja 2010. aastal kaotasime samuti märtsis mänge. Võite kindlad olla, et muutume paremaks,“ lisas Löw.

Venemaal toimuva MM-i F-alagrupi mängud Mehhiko, Rootsi ja Lõuna-Koreaga peaksid Saksamaale olema lihtsalt vormistamise küsimus ning tegelik turniir algab nende jaoks tõenäoliselt pihta alles play-off'ist. Seejuures sõidetakse MM-ile ikkagi nii suurte lootustega, mis lubavad tõusta esimeseks koondiseks pärast Brasiiliat, kes suutnud tiitlit kaitsta. Brasiilia sai sellega hakkama 1962. aastal.

SAKSAMAA KOONDIS

Osaleb MM-il 19 korda
Maailmameister 1954, 1974, 1990, 2014
MM-hõbe 1966, 1982, 1986, 2002
MM-pronks 1934, 1970, 2006, 2010

Kõige rohkem mänge Saksamaa koondises: 1. Lothar Mätthäus 150 mängu, 2. Miroslav Klose 137, 3. Lukas Podolski 130.

Kõige rohkem väravaid Saksamaa koondises: 1. Miroslav Klose 71 väravat, 2. Gerd Müller 68, 3. Lukas Podolski 49.

Saksamaa alagrupimängud MM-il:

  • Saksamaa – Mehhiko (17. juuni, Moskva)
  • Saksamaa – Rootsi (23. juuni, Sotši)
  • Saksamaa – Lõuna-Korea (27. juuni, Kaasan)