Nende ridade kirjutamise ajal on rallil sõidetud viis kiiruskatset. Juhib Hyundai mees Thierry Neuville, tema järel on vaid 2,2 sekundi sees nii Toyotal kihutav Esapekka Lappi kui ka Neuville'i tiimikaaslane Andreas Mikkelsen. Rootsi ralli mullune võitja Jari-Matti Latvala jääb Neuville'ist maha 28,6 sekundiga, Tänaku kaotus on 33,7 sekundit ning MM-sarja üldliidri Sébastien Ogier' kaotus on kärisenud juba enam kui minuti suuruseks, kusjuures erilisi sõiduvigu pole keegi veel teinud. Vahe on tulnud hoopis teeoludest.

Suured rallifännid teavad, milles probleem. MM-sarjas on reegel: ralli esimese täispika päeva stardijärjekord pannakse paika MM-sarja üldarvestuse põhjal. See tähendab, et MM-sarja liider läheb rajale esimesena, teisel kohal asuv sõitja teisena jne. Seetõttu ongi Monte Carlo ralli võitnud Sébastien Ogier kogu tänase päeva jooksul olnud esimene startija, teise koha saanud Tänak teine startija ja kolmas mees Latvala igale katsele lähte saanud kolmandana. Miks on see olnud halb?

Vastus on lihtne: Rootsis sajab parasjagu lund.

Kuigi lumesadu pole olnud eriti tugev, on sellest hoolimata katsete eel rajale sadanud väike kiht värsket lund, mis teeb esimeste autode jaoks raja läbimise pisut raskemaks. Iga järgnev auto saab aga seetõttu väikese eelise - esimesed masinad on lume sisse juba raja sisse teinud, seetõttu nimetataksegi Ogier'd ja Tänakut Rootsi rallil "teepuhastajateks" või "sahkadeks". Just seetõttu kaotavadki nad igal katsel järgmisena startijatele kõvasti aega, hoolimata sellest, et annavad endast kõik ja võtavad autost sisuliselt maksimumi.

Milline on stardijärjekord homme?

Homsel võistluspäeval pannakse ralliautode stardijärjekord paika esimese päeva tulemuste põhjal, kusjuures siis juba pööratud järjestuses: avapäeva võitnud ekipaaž läheb WRC masinatest rajale viimasena, esimesena stardivad avapäeva viimased WRC autod. See tähendab, et kui keegi ei katkesta, siis mängivad homme teepuhastajaid WRC-klassi viimased mehed Yazeed Al-Rajhi ja Henning Solberg, kes niikuinii kõrgesse mängu ei sekku, nende järel juba tippsõitjate tagumised mehed, praeguse seisuga näiteks Elfyn Evans, Sébastien Ogier, Kris Meeke ja Ott Tänak. Kuues stardikoht ei oleks Tänaku jaoks midagi hullu - praegune liider Neuville on täna startinud viiendana.