Tõnise hinnangul sõidab Eestist olümpiale mitte rohkem kui 52 ja mitte vähem kui 26 sportlast, tõenäoliseks koondise suuruseks peab ta 40 sportlast, vahendab Postimees.

Tänaseks on A-norm täidetud kümnevõistlejatel Erki Noolel (8281), Kristjan Rahnul (8203) ja Indrek Turil (8122), seitsmevõistleja Larissa Netšeporukil (6215), maratoonar Pavel Loskutovil (2:10.14) ning kettaheitja Aleksander Tammertil (68.48), B-norm on täidetud kõrgushüppaja Marko Aleksejevil (2.27) ja maratoonar Jane Salumäel (2:39.36).

Erilist kahtlust pole ka selles, et normi ületavad osaviskaja Andrus Värnik ja kettaheitja Gerd Kanter.

Veel seisavad Tõnise kandidaatide nimekirjas sprinter Argo Golberg (peab kordama 100 m mullu täidetud B-normi 10,28), odaviskaja Moonika Aava (B-norm on 56.00; mullu viskas 59.45), praegu vigastatud kõrgushüppaja Kärt Siilats (B-norm 1.91; mullu 1.90), tõkkesprinterid Mirjam Liimask ja Tarmo Jallai (B-norm 13,25 ja 13,72), kolmikhüppajad Sirkka-Liisa Kivine ja Lauri Leis (14.00 ja 16.55), kaugushüppaja Kristel Berendsen (6.55) ning kuulitõukaja Taavi Peetre (20.00).

Üks koht vähem kui kergejõustiklastel on tänaseks käes sõudjatel: MMil lunastasid pileti ühepaat (Jüri Jaanson), paariskahene (Igor Kuzmin, Andrei Jämsa) ja paarisneljane (Tõnu Endrekson, Leonid Gulov, Andrei Šilin, Silver Sonntak).

Suurele koosseisule loodavad ka ujujad, kuid praeguseks on Eesti olümpianormi täitnud vaid Triin Aljand, Elina Partõka, Jana Kolukanova ja Danil Haustov. Neist Kolukanova tänase seisuga olümpiale ei pääseks, sest kui ühel alal esindab riiki kaks sportlast, peab mõlemal olema täidetud A-norm.

Kui maadlejatel sai kõik juba klaariks — Tarvi Thombergil on olümpiapilet taskus ja kõik teised sellest lõplikult ilma -, siis enamikul aladel on lahtisi otsi palju.

Judokatest on MM-pronksiga sihil Aleksei Budõlin, ent Tõnise on kindla olümplasena arvestanud ka normist kukesammu kaugusel seisvat Indrek Pertelsoni. Dmitri Budõlini positsioon on viimaste nädalatega oluliselt murenenud, kuid Tõnise säilitab optimismi.

Jalgratturitest pole veel ainsatki olümpiakoondislast nimetatud, ent neid tuleb neli. Selleks tuleb UCI praeguses edetabelis 20. kohal seisval Eestil olla kuu lõpuks 16.-25. kohal ja raamist väljumine on sisuliselt võimatu.

Vehklejate võistkondlikud lootused on minetatud, heitlust jätkavad Kaido Kaaberma ja Maarika Võsu, kes peavad seniste “mitteolümplaste” valikturniiril Genfis jõudma kahe parema hulka.

Viievõistleja Imre Tiidemann peaks ühel MK-etapil jõudma kahe parema sekka, ent suurem on võimalus MMil — sealt arvatakse olümplaseks üheksa senist piletita meest.

Klassi 470 purjetajad Maria Veessaar ja Maiki Saaring ründavad viimast korda MMil, jõuda tuleb nelja parema seni piletita riigi hulka.

Tõstja Andrus Utsarile, triatleet Marko Albertile ja ühele kahest naistennisistist — Kaia Kanepile või Maret Anile — peaks pääse saabuma maailma edetabeli kaudu.

Wild card loodetakse saada jahilaskja Andrei Inešinile.

1992. aastal osales Barcelonas 37, 1996 Atlantas 45 ja 2000 Sydneys 33 Eesti atleeti.