Teie ees on valik eilse päeva põnevamatest uudistest.

Rio olümpiamängude meeste kettaheite lõppvõistlus sai tõeliselt dramaatilise lõpplahenduse, kui Martin Kupper tõugati kahe viimase katsega (!) hõbemedali kohalt neljandaks. Samuti hästi võistelnud Gerd Kanter sai oma karjääri viimasel olümpial viienda koha.
Viimase vooru eel 64.47-ga seitsmendal kohal olnud Kupper lennutas viimasel katsel ketta 66.58 peale ja tõusis teiseks! Paraku suutsid sellest järgnevalt kaugemale heita nii sakslane Daniel Jasinski, kes sai kirja 67.05, ja kullale tõusnud sakslane Christoph Harting, kelle kettakaar kandus 68.37-ni.

Pikalt võistlust juhtinud poolakas Piotr Malachowski pidi leppima teise kohaga, tema parimaks jäi 67.55.

Stabiilise seeria teinud 11-kordne tiitlivõistluste medalist Kanter oli 65.10-ga viies. 37-aastase vanameistri pikim katse sündis kohe avavoorus, veel sai Kanter kirja 64.45, 63.73 ja 63.01.

„Kahju, et nii läks,“ ütles Rio olümpial neljanda koha saanud kettaheitja Martin Kupperi esimene treener Juhan Toimet esimese asjana, kui Delfi Sport mehega ühendust sai. „Martini lõppkoht mind ei üllata. Enne olümpiat arvasin treeningute põhjal, et ta saab neljanda-viienda koha.“

Kas nüüd võib nimetada Kupperit Eesti esikettaheitjaks? „Kupper võtab ohjad üle. Kas ta nii kaugele jõuab kui Kanter, on iseküsimus. Potentsiaali on tal 70 pluss meetrit,“ arutleb Toimet.

Vajasime Rio olümpiat, et saada aru: paljukirutud rahvustelevisioon pole üldse mitte nii hull. Vastupidi, TV3 kokkuhoid ajab suurprojekti ajal harja punaseks.

Eilsest kettaheitevõistlusest ehk Eesti kõigi aegade ühe säravaima atleedi Gerd Kanteri viimasest olümpiastardist TV3/VSB nn unilateraalsignaali ei soetanud. Rahvusvahelise pildiga leppimine tähendas, et jäime mitmetest katsetest ilma või nägime neid suure hilinemisega. ETV viimaste aastate praktika välistas taolise võimaluse.

Bahamalt pärit tippjooksja Shaunae Miller jooksis Rio olümpial 400 meetri eeljooksus neljanda aja ja pääses kindlalt finaali. Pekingi MM-i hõbemedaliomanik tunnistas, et jooks läks väga hästi, kuid võtab asja rahulikult.

Miller rääkis, et enne staadionile minekut nägi ta tribüünil kaasa elamas ka enda kihlatut Maicel Uibot ning see motiveeris teda väga. “See on võrratu tunne, et Maicel koos minuga võistleb. Oleme mõlemad siin ja saame koos olümpiat nautida,” rääkis ta.

Maailma kiireim mees Usain Bolt alustas Rio olümpial oma 100 meetri eeljooksu kehva stardiga, kuid pälvis sellegipoolest ajaga 10,07 mängeldes esikoha. Bolt edestas Bahreini välejalga Andrew Fisherit 0,05 sekundiga.

Eeljooksudes oli kiireim ameeriklane Justin Gatlin 10,01-ga. Elevandiluuranniku sprinter Ben Youssef Meite sai kirja 10,03 ja Kanada esindaja Andre De Grasse 10,04.

Argentina korvpallimeeskond võitis kahe lisaajaga thrilleris kodumeeskonna Brasiilia 111:107 ja tagas Rio olümpial pääsu veerandfinaali.

Brasiilia oli võidule lähedal nii normaalaja kui esimese lisaaja lõpus, kuid Argentina suutis mõlemal korral mängu tagasi tulla. Lisaajale päästis argentiinlased 37 punkti toonud Andrés Nocioni tabav kaugvise kolm sekundit enne normaalaja lõppu, esimesel lisaajal kasvatas Brasiilia vahe kiiresti kuuepunktiliseks, ent Argentina tuli taas järele.

Teisel lisaajal spurtis Argentina kiirelt kaheksa punktiga ette ning kuigi Brasiilia vähendas veel vahe korraks kahele, võttis Argentina Rios kolmanda võidu. Brasiillaste resultatiivseim oli Nene 24 punktiga, Marcelo Huertas lisas 14 silma.

Pau Gasol - Jonas Valanciunas

Rio olümpiamängude meeste korvpalliturniiril sai ülisuure kaotuse kirja seni täiseduga olnud Leedu, kes langes Hispaaniale koguni 50 punktiga - selg-vastu-seina olukorras olnud hispaanlased said kirja 109:59 võidu.

Tennis - Men's Singles First Round

Rio olümpiamängude tenniseturniiril pidasid meeste üksikmängus tulise poolfinaalheitluse Rafael Nadal ning Juan Martin del Potro. Kolmanda seti kiire lõppmängu peale jäänud matšis saatis edu argentiinlast del Potrot, kes läheb finaalis vastamisi tiitlikaitsja Andy Murrayga.

2008. aastal Pekingis üksikmängus ning eile Rios paarismängus olümpiakulla võitnud Nadal alistas argentiinlase esimeses setis, kuid avaringis Novak Djokovici enda põlvili surunud del Potro vastas teise seti võiduga.

Seisul 6:6 läks otsustav kolmas sett kiiresse lõppmängu, kus del Potro põneva thriller'i järel oma paremuse maksma pani, vormistades võidukateks lõppnumbriteks 5:7, 6:4, 7:6 (5).

Rio olümpiamängude naiste tenniseturniiril tõuseb poodiumi kõrgeimale astmele WTA edetabelis alles 34. kohal olev 22-aastane puertoriikolane Monica Puig.

Puig alistas finaalmatšis favoriidist sakslase Angelique Kerberi tulemusega 6:4, 4:6, 6:1. Maailma teine reket suutis kaotatud avaseti järel küll seisu viigistada, kuid kolmas sett kuulus juba täielikult üllatusnaisele Puerto Ricolt. Kuldmedal oli sealjuures USA-le kuuluva territooriumi ajaloo esimene esikoht olümpiamängudel.

Leedu koondise jaoks oli laupäev Rio olümpial medalipäev - tõstja Aurimas Didzbalis sai kuni 94-kilogrammiste meeste kategoorias pronksi.

Rebimises 177 ning tõukamises 215 kilogrammi rauda pea kohale tõstnud Didzbalis sai kogusummaks 392 kilo, mis jäi hõbedamehele Vadzim Straltsoule alla vaid kolme kilogrammiga. Võitis iraanlane Sohrab Moradi, kelle tulemuseks märgiti 403 kilogrammi.

Leedu jaoks oli tegu juba kolmanda medaliga Rio olümpialt - varem said hõbemedalid nii nende meeste kui naiste paarisaerulised kahepaadid. Eesti lähinaabritest on Läti ja Soome endiselt medalita.