Teekond EM-ile:

Kuigi Saksamaa mängudesse eksis valikturniiril sisse väikseid mõõnasid ja läbi raskuste tulnud võite, siis lõpetati D-alagrupp siiski esikohal (7 võitu, 1 viik, 2 kaotust). Alustuseks võideti kodus 2:1 Šotimaad, kuid siis saadi ajalooline esimene kaotus Poolas, viigistati 1:1 Iirimaaga ning harjutati väravate löömist (4:0) Gibraltari vastu. Võõrsil saadi Iirimaalt 0:1 sugeda, Šotimaal võeti taas raske 3:2 võit, Gruusia alistati Leipzigis alles 79. minuti väravast 2:1.

Vaid üks punkt jäi Saksamaad lahutama grupist teisena edasi saanud Poolast ja neli punkti play-offi pääsenud Iiirmaast.

Treener: Joachim Löw

56-aastane endine Lääne-Saksamaa noortekoondislane on Saksamaa koondises töötanud alates 2004. aastast, esmalt Jürgen Klinsmanni kõrval abitreenerina, hiljem, Klinsmanni lahkudes ise peatreenerina. Ametisse asudes teatas, et tema kindel eesmärk on võita 2008. aasta EM - unistus, mis purunes alles finaalis 0:1 kaotusega Hispaaniale. Ihaldatud tiitlit ei tulnud ka 2010 MM-ilt ega 2012 EM-ilt, küll aga hirmus võimsal moel 2014 MM-ilt Brasiiliast.

Midagi numbrisõpradele: Löw on Saksamaaga pidanud 129 mängu, võitnud neist 86, viigistanud 23 ja kaotanud 20, mis teeb ta võiduprotsendiks 66%. Algava EM-i tipptreeneritest on parem seis ette näidata vaid Hispaania lootsil Vicente Del Bosque'il, kes on võitnud 78 protsenti mängudest (75 võitu 96-st mängust).

Alati uuenduslik Löw on teadaolevalt ainsana toonud vigastuste vältimiseks koondise juurde joogaõpetaja, Münchenis elava joogaguru Patrick Broome, kes on varem töötanud selliste kuulsustega nagu Madonna ja Sting.

Aprilli lõpus pasundasid Inglise ajalehed, nagu saaks Löwist pärast EM-i Evertoni klubi peatreener. Usutakse, et vastav klausel, kui peaks tulema pakkumine klubidest, on mehe lepingus Saksamaa alaliiduga olemas. Samamoodi arvatakse, et kui Löw üldse klubijalgpallis peaks jätkama, siis juba Meistrite liiga tasemel.

Klubitasemel on Löw varem juhendanud Frauenfeldi, Stuttgarti, Fenerbahcet, Karlsruherit, Adanaspori, Innsbrucki ja Austria Viini.

Võtmemängija: Manuel Neuer (Müncheni Bayern)

Igale vähegi jalgpalli jälgivale inimesele ei vaja maailma hetke parim väravavaht ilmselt tutvustamist. Kahel korral Saksamaa parimaks jalgpalluriks valitud (2011 ja 2014) Neuer on viinud väravavahi kutse uuele tasemele ning toonud selle positsiooni sisuliselt viiendaks kaitsemängijaks. 2014. aastal tuli ta Ballon D'Or'i hääletusel Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo järel kolmandaks. See oli teatavasti aasta, mil Saksamaa põrmustas Brasiilias toimunud MM-il kodupubliku soosiku 7:1 ja võitis finaalis Argentina 1:0.

Mehe tugevusest ja vajalikkusest räägib nii mõndagi fakt, et Bayern otsustas tänavu aprillis 30-aastase Neueri lepingut pikendada veel viis aastat. Tegelikkuses muidugi vaid kaks, sest tema seni kehtinud leping oleks lõppenud alles 2019. aastal. Nüüd lõpeb 2021. Sama pikad lepingud on Bayerniga ka Jerome Boatengil, Thomas Mülleril, David Alabal ja Javi Martinezil.

Manuel Neuer 2014 MM-il pärast finaali võitmist.

Jokker: Marco Reus (Dortmundi Borussia)

Tänaseks päevaks pole Saksamaa veel oma EM-i koosseisu nimeatanud, kuid võib mürki võtta, et seal sees on ka Dortmundi Borussia staar Marco Reus - 26-aastane samas linnas sündinud ääreründaja. Kaks aastat tagasi jäi ta MM-finaalturniirilt vigastuse tõttu eemale, kuid on nüüd Prantsusmaal toimuval suurvõistlusel seda näljasem. Kiirus, loovus ja jõud, mis ta pealelöögile suudab rakendada teevad temast kindlasti EM-i ühe kardetuima ründaja.

Väike küsimärk võib siiski olla Reusi hetkevormi kohal, sest EM-kvalifikatsioonis sai ta platsile vaid neljaks kohtumiseks ja lõi ühe värava 2:0 võidumängus Gruusia üle Tbilisis.

Varasemad saavutused EM-il: kolmekordne meister

Valitsev maailmameister Saksamaa osaleb EM-finaalturniiril rekordit tähistavat 12. korda, kuid võidukalt pole turniir nende jaoks lõppenud alates 1996. aastast, kui EM toimus Inglismaal. 2000. ja 2004. aastal jäädi pidama alagrupiturniirile, 2008. aastal kaotati finaalis Hispaaniale ja 2012. aastal poolfinaalis Itaaliale. Meistriks tuldi ka 1972. aastal Belgias ja 1980. aastal Itaalias. MM-tiitleid on sakslastel üks rohkem.

Koht FIFA edetabelis: 5.

Taktika:

Germany - Saksamaa EM-il 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Saksamaa on ainus riik Kosovo kõrval, kellega Eesti pärast taasiseseisvumist Euroopa koondistest veel mänginud pole. Iidsetest aegadest on meil aga sakslastega kirjas kolm kohtumist. Natsi-Saksamaa võitis meid 1937. aasta 29. augustil 1938. aasta MM-valikmängus Königsbergis 4:1 ja 1939. aasta 29. juunil Kadriorus sõprusmängus 2:0.